Отиди на
Форум "Наука"

Last roman

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  16868
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  460

Статуси публикувано от Last roman

 1. Здравѣйте, уважаеми съфорумнико.

  Весели коледни и новогодишни празници.

  Вече около пет години не съм писал в този форум. Наложил съм си бан поради несъгласувана с мене редакция на заглавието на моя тема от страна на модераторитѣ.

  Моля̨ да ми съдѣйствате да се върна във форумът.

  Моля̨ да ми дадете пълномощия на модератор, поне за раздѣлът по езикознание.

  Не го правѣте, ако слѣдното не е приемливо за този форум.

  Възнамѣрявам в коментаритѣ си да се придържам към правописът, илюстриран в текстът по слѣдната прѣпратка:

  http://christotamarin.blogspot.com/2016/09/MyPrinciplesOfViewToThePast.html

  С уважение,
  Христо


   

  1. Last roman

   Last roman

   здравейте, може ли да ми припомните, коя беше проблемната тема?

  2. (Виж 1 друго мнение към този статус)

 2. Склави може се ползва в латинския, но дали е латинска? Коренът и значи ли нещо друго в латинския? Коренът в гръцкото сКЛАвени е същият като с думата КЛЕос - слава (ГЛОрия). Обозначените като сКлавени се появяват на мястото на траките гети/ готи/ гутони/ днес в Украйна (действ. Стара Рус) - гуцули в планината Карпати. Коренът на въпросните наименования прилича на индо-европейските авестийско gathas и санскритско gayate - възхвалявам, прославлявам. Интересно от де ли ползуваме гот, готин, готино!!! Странно е съвпадението, че именно гетите с предводителството на духовния настваник Урфила (германистите го наричат Вулфила), живяли в северо-изт. БъРГария, са били сред първите християни преди установяването на догмата на погърчените "право"славие, тоест това са били славещи Словото (Йешуа/ Иисус), тоест славени, словени... Траки = сКлавени = БъЛГари/ БаЛКари/ БЕЛгари/ БъРГари/ БЛъГари - светли, ярки, бели (оБаГРени), извисени, БЛаГородни, BRiGht, BhaRGa, Aryan, BuLK, BuLGe. 

  1. Last roman

   Last roman

   тея псевдолингвистични фантасмагории бяха на мода преди 12 години. Не вили писна да пишете глупости и да изкривявате фактите до безобразие :)

 3. Тъй като, тази тема (конвенцията) вълнува БГ обществото, както това и на фБГН, редно е да има и такава тема.

  Мит №1: Брюксел (т.е.) Европейския Съюз ни натиска да приемем неговата конвенция.

  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието и домашното насилие, приета в Истанбул на 11.05.2011г. е акт не на ЕС и Брюксел, а на Съвета на Европа, чието седалище е в Страсбург. Двете организации може да имат общ флаг и химн, но са различни. За разлика от ЕС, СЕ няма право да създава закони. Официалните езици са английския и френския, а помощни - италиански, немски и руски (няма български). 

  Мит №2: Джендър е пол, който всеки може да си смени. 

  Поняието джендър е формулирано в т.3, пт.В:

  Глава I. Член 3. Подточка В: "„пол (gender)“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;"

  Накратко в определени общества в определени времена е имало и има социални роли и/или стереотипи, които са се смятали за изключителна привилегия на мъжете и жените. Войниците за мъжете и мед. сестрите за жените. Но ролите могат да се сменят. Примерно в началото на миналия век освен, че жените не са могли да гласуват е било нетипично да се занимават с наука (това нали беше научен форум :animatedwink: ), но Мария Склодовска - Кюри разчупва този стереотип не без помощта на мъжа си и Анри Бекерел.

  Мит №3: Брюксел, т.е. Страсбург де, иска от нас да си изкореним ВСИЧКИ традиции!

  Глава III. Член 12. Подточка А: Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предрасъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипните роли на мъжете и жените.

  Написано е кратко и ясно!:.... основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипните роли на мъжете и жените.

  Мит №4: Искат да влязат в градините и даскалата и да объркват децата ни с цел да си променят джендъра, бе биологичния си пол! 

  Глава III. Член 14. Точка 1: "Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."

  Нищо такова няма тук! Просто на необходимите нива, децата трябва да се възпитават и учат, че физическата сила, която момчетата и мъжете имат повече, не значи, че трябва да употребяват насилие над по-слабия физически женски пол. Независимо дали се изразява в скубене и дърпане на плитки или шамари и чупене на крайници. Означава също, че жените могат (ако искат) да учат, да стават войници, да получават равно заплащане при равно положен труд с мъжете. Между другото наградните фондове в тениса вече са изравнени за турнирите включени в Големия Шлем (където участват по едно и също време и на едно място и мъже и жени), АО (австрейлиан оупън) беше май първия, които го направи. 

  Мит №5: Ще ни налазят всякакви НПО-та за да дърпат децата към 'джендър обществата'.

  Глава III. Член 14. Точка 2: "Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на посочените в параграф 1 принципи в неформалните образователни структури, както и в спортни, културни и развлекателни структури и в медиите."

  Нищо подобно! Насърчават се неформалните образователни структури да прокламират равенството между половете и ненасилието над жени, девойки и момичета, както и такова в семейството. Какво лошо има? В БГ, именно НПО-тата подсигуряват подслон на малтретирани семейни жени. Държавата не може да и го осигури. А тук става въпрос за обучение. Но не на това: 'ти си имаш пишка, ама ако искаш можеш да си сложиш рокля и да гледаш момичетата в дамската тоалетна'!

  Забележка! GREVIO не е НПО, а е инструмент създаден от СЕ, за наблюдение дали се спазват правилата и членовете на Конвенцията, която е приета от дадената д-ва. 

  Мит №6: Ще ни налазят от всички страни ирански и други травестити, транс джендъри, крос дресъри и всек'ви орто, пара и мета диванета!

  Глава VII — Миграция и убежище. Член 60 - Молби за убежище, основани на пола. Точка 2:"Страните осигуряват тълкуване,отчитащо особеностите на пола, на всяко от основанията на Конвенцията, а когато бъде установено, че преследването, от което се опасява лицето, е на едно или повече от тези основания, кандидатите следва да получават статут на бежанец съгласно съответните приложими инструменти."

  Глава VII. Член 60. Точка 3: "Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за разработване на отчитащи особеностите на пола процедури за приемане и служби за подкрепа на лицата, търсещи убежище, както и на насоки, свързани с пола, и процедури за убежище, отчитащи особеностите на пола, включително определяне на статут на бежанец и заявление за международна закрила."

  Глава VII. Член 61 - Принцип за забрана на връщането: "Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за спазване на принципа за забрана на връщането в съответствие със съществуващите задължения съгласно международното право."

  Нека опонентите да посочат, къде са тук заплахите!? Тук всичко е в духа на друга една конвенция на СЕ, приета в БГ - Европейската конвенция за правата на човека. 

  Сигурно има и други, но за сега толкоз, че почна биатлона ;).

  1. Last roman

   Last roman

   естествено ще я закрия. Писнало ми е от ЕС комсомолци :)

  2. (Виж 2 други мнения към този статус)

 4. Привет!

  Имам два въпроса:

  1. Дали знаеш каква е ситуацията с форума "Бойна слава", който от няколко седмици е червен? Преди време също беше блокиран по същата причина.

  2. Нещо не мога да влизам тук през Хром. Дали е при мен проблема или е някакъв по-общ?

  Благодаря предварително! ;-)

   

  1. Last roman

   Last roman

   някой ги бъзика, че са вирусоносители, и моята опера ги блоква.

  2. (Виж 7 други мнения към този статус)

 5. Някои ми скри темата за прокуратурата.

  Да очаквам ли прокурорски проверки вече?

  1. Last roman

   Last roman

   да, ей сега ще ти пусна една :)

   Объркал си форума, следващият път ще отнесеш предупреждение, ако пак публикуваш политизирана тема.

  2. (Виж 1 друго мнение към този статус)

 6. Глупави италианци, не действат като нашето министерство на културата - итонгче, нещо, бутафорийка...

  1. Last roman

   Last roman

   Ах, не сме кат тях, блазе ни :)

 7. Здрасти!

  Сега какво не Ти харесва, че ме триеш постоянно от топика. Че пиша цвенто ли?

  Не си спомням да има отделно забрана за отделни цветове. 

  Използвам, защото иначе при една за мен интересна тема нямам винаги време и възможност в къщи да я следя ами по мобифона или чужд копютър. Затова вместо да губя време с новото прелистване на дозина страници гледам къде е цветното /но след червеното, вчера ме осведоми, че и зеленото е забранено/ и от там мога да чета.....Почнах със синю, но и това ни Ти се харесва. Кой цвят е разрешен? Ако няма такъв...., ако обичаш, кажи ми КАК МОГА ДА СИ МАРКИРАМ РЕПЛИКАТА, че после бърже да мога да продължавам следенето на дискуцията в дадената за мен интересна тема.

  Благодаря.

  1. Last roman

   Last roman

   Привет, изтрих те, защото спамеше в темата. Много обичаш лирическите отклонения, на те в повечето случаи не са оригинални, а отегчителни.

 8. Романе, здравей!

  Наистина съжалявам, но на екрана ми светна съобщение към мен, и преди да прочета, че се обръщаш към друг, отговорих. Извинявам се, ако съм те засегнал, ако искаш, изтрий постинга.

  Б.Киров

  1. Last roman

   Last roman

   няма драма.

 9. Велика тема :) Занаятът на историка, при това на средновековния историк. Това е колкото Марк Блок, толкова и тексткритика ала Еразъм и Волф. Какво е чел и как го е прилагал Беда Преподобни? Как изобщо може да работи един историк, разчитащ на устни предания, Вергилий и Библията, а не на строгите методи на Тукидид и Тацит? При това историк, който дава гаранции за личната си почтеност, тоест определено имащ свои критерии за работа.

 10. Велика тема :) Занаятът на историка, при това на средновековния историк. Това е колкото Марк Блок, толкова и тексткритика ала Еразъм и Волф. Какво е чел и как го е прилагал Беда Преподобни? Как изобщо може да работи един историк, разчитащ на устни предания, Вергилий и Библията, а не на строгите методи на Тукидид и Тацит? При това историк, който дава гаранции за личната си почтеност, тоест определено имащ свои критерии за работа.

  1. Last roman

   Last roman

   пусни я във форума. Наистина е яко:)

  2. (Виж 2 други мнения към този статус)

 11. Нещо гнило в Дери, Мейн.

  1. Last roman

   Last roman

   Пурпурният крал безчинства?

 12. Това щастливо племе, този малък свят,
  земя на тъй прекрасни хора,
  таз скъпа нам страна, тоз кът благословен,
  таз свидна пръст, туй кралство Англия...

  1. Last roman

   Last roman

   "-Смрт на бритите лукави" - тъй рече преди две хилядолетия 'Аз Клавдий' ;)

 13. Кво бачкате бре колеги, та цял ден ви гледам във форума

 14. Днес направих и ориз със зеленчуци. Надобрявам.

  1. Last roman

   Last roman

   безобразие:)))

 15. Скука в офиса...

  1. Last roman

   Last roman

   скука, ама поне има хубави колежки:))

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...