Отиди на
Форум "Наука"

Китайското чудо


dedenze

Recommended Posts

Такава информация, трудно ще намерите в официалните сайтове, но в голяма степен обяснява постиженията на Китай в последните години. Събирана е основно от хора работещи и познаващи добре тази екзотична страна. За да няма, обидени и ощетени нека я приемем като "митове и легенди".

Най- добрият начин за печалба е производството на търсени стоки с водещи технологии, при ниска себестойност. Китай е държава с много и евтина работна ръка. Новите технологии и производства бяха привлечени от цял свят, чрез държавна дотация. За всяка изнесена стока, на производителя се заплащат премии в размер 10-30% от цената на износа. Така се формира една голяма допълнителна печалба. Единственото условие е фирмата да е регистрирана в Китай и да ползува китайска, работна ръка. Хиляди фирми го направиха, като предоставиха, ноу-хау, технологии и оборудване и най- важното завоюваните си пазари и потребители. Стимулиращата допълнителна премия се осигурява чрез държавно преразпределение на бюджета, което в чисто капиталистическите страни не може да стане.

Още преди години в Китай са въведени строги мерки за контрол на раждаемостта. Изразяват се във финансови санкции при повече от едно дете.

Основната изповядвана религия и народни традиции обаче, изключват всяка регулация в тази сфера. За да се избегнат санкциите китайките родили повече деца, просто не ги регистрират. Така се появяват т.н. хора- кучета, без документи за самоличност. Твърди се, че те са над 30% от населението, така, че данните от преброяванията не съотетствуват на реалността. Живеят на невероятни места, включително и в производствени и складови помещения, като работят за паница ориз и подслон. Много от тях емигрират по света. Китайците се поддържат и помагат навсякъде, това е дълбоко заложено в тяхната народопсихология. Поради специфичната външност, европееца трудно ги различава един от друг. Това дава възможност с едни и същи документи да живеят различни хора. Като пример в България има над 20000 (може и повече) китайци, от доста години , но никой не е виждал китайски гроб и погребение? Явно документите за самоличност се предават на следващите.

На базата на всичко това , Китай съсредоточи огромни производствени мощности и стана водеща финансова сила. В леката и не само промишлености, диктува цените и условията на пазара, превръща се в монополист. Може с дъмпинг и свръхпроизводство да смаже в зародиш конкуренцията. Лишавайки се от собствено производство, заради лакомията на бизнесмените, много държави включително и САЩ, сега берат горчиви плодове – безработица, по-високи цени, зависимост. Възстановяването на собствената промишленост, изисква огромни средства и по някога е невъзможно. Нашите "бизнесмени" също не изостават, като пример на българския пазар се предлага Смилянски боб – произведен в Китай, за мартениците и пр... да не говорим !?

Китайските постижения са чудни, но истинските чудеса тепърва предстоят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма нищо чудно.

Най-големите икономически постижения се постигат при условия политическа диктатура и сравнителна икономически либерализъм.

Китайците нямат много време, защото благодарение на малката (?) ръждаемост в Китай най-малко след две генерации някой ще трябва да издържа милиярдите старци. И това няма да са индийците или бразилците.

Но както гледам дотогава ще има вече доста място в Европа. Например китаец който живее постоянно в Европа или Америка ще има същите икономически права като местоживеещия в Китай и от това отгоре няма да има ограничение в броя на децата си.....

:whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...