Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп Джеймс Уеб. Старт декември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Неприятен инцидент на космодрума Куру отлага полета на Джеймс Уеб с няколко дни

23 ноември 2021 г. 13:00 ч. Изключително неприятна и стресираща случка се случи на космодрума Куру във Френска Гвиана по времето на подготовката на космическия телескоп "Джеймс Уеб" за полет. 

Докато техниците са прикачвали телескопа към адаптера на ракетата "Ариана 5", една от застопоряващите скоби неочаквано се е разхлабила. Това довело до вибрации през целия корпус на "Джеймс Уеб".

В отговор на случилото се НАСА е свикала спешно комисия, която ще разследва инцидента и да провери дали той не е довел до повреди. Като резултат изстрелването се отлага за не по-рано от 22-ри декември.

НАСА подчертава, че процедурите по прикачването на телескопа към ракетата-носител са изцяло отговорност на европейските партньори от Арианаспейс. Европейската космическа агенция (ЕКА) е поела ангажимент за изстрелването на американския космически телескоп, като в замяна на услугата ще получи достъп до данните след началото на неговата научна мисия. 

Източник: НАСА

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4239-2021-james-webb-accident-kourou

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 91
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор Космически науки

Няма повреди по космическия телескоп Джеймс Уеб - подготовката за изстрелване продължава!

25 ноември 2021 г. 18:50 ч. Екипът на "Джеймс Уеб" проведе нужните изпитания и установи, че по космическия телескоп няма никакви повреди след неочакваното освобождаване на захващаща скоба, довело до вибрации по корпуса на астрономическия прибор. Съответно подготовката за полет може да продължи.

Днес, на 25-ти ноември, започва пълненето на телескопа с гориво. Процедурата по зареждане ще отнеме около 10 дни.

Изстрелването остава насрочено за 22-ри декември.

Източник: НАСА

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4244-2021-james-webb-ok-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Моментът на истината за многострадалния телескоп Джеймс Уеб най-сетне настъпи

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

19 декември 2021 г. 15:50 ч.

Светослав Александров. На 24-ти декември (Бъдни вечер) мнозина от нас ще сме със семействата си, отбелязвайки заедно зимните празници. За много астрономи и за ръководството на НАСА това се очертава да е изключително стресиращ ден, тъй като в 14:20 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана ще бъде проведено изстрелването на ракетата "Ариана 5" с телескопа "Джеймс Уеб". Но този път няма да има радост дори и ако ракетата си свърши благополучно работата. Думичката "успех" в медийните заглавия няма да присъства. Ще последва мъчителен триседмичен период, през който телескопът трябва да изпълни автономно всички процедури по своето разгръщане. Набелязани са 350 критични и еднопосочни стъпки, които следва да бъдат преминати успешно. Аномалия при всяка една от тях би гарантирала цялостен провал за мисията. 

Трудно е да си представим какви ще са последствията за НАСА, ако нещо се обърка. Едно е ясно - дори сега изглежда, че надали друг космически проект ще бъде управляван по подобие на "Джеймс Уеб". Многострадалната инициатива започва през 1996 година, когато телескопът "Хъбъл" е все още нов и тепърва разгръща научния си потенциал, но учените вече обмислят следващата обсерватория, която ще го наследи. Тогава, по времето на управлението на американския президент Бил Клинтън, когато администратор на НАСА е Дан Голдин, на мода е политиката за "по-бързи, по-евтини, по-добри" космически апарати. Предлага се новият телескоп, който тогава е известен под името "Next Generation Space Telescope" (б.прев. - космически телескоп от следващо поколение) да бъде построен за $500 милиона и изстрелян през 2007 година. През 2002 година телескопът е официално кръстен на бившия администратор на агенцията от ранната космическа надпревара Джеймс Уеб, а през 2003 година е връчен договор на фирмата TRW Inc. за строежа му. Малко след спечелването на конкурса активите на фирмата са придобити от аерокосмическия гигант Нортроп Груман. 

Зли езици твърдят, че инициаторите на космическия телескоп винаги са знаели, че $500 милиона няма да са достатъчни и въпреки това нарочно са занижили сумата, защото са предвидили, че след като парите бъдат похарчени, проектът вече ще е в напреднал етап и държавата няма да има избор, освен още да го финансира. Но надали някой е предполагал, че "Джеймс Уеб" ще премине през 14-годишни отлагания и за него ще бъдат похарчени близо $10 милиарда. След 2010 година проектът вече е високоприоритетен за НАСА и агенцията го крепи дори и когато започва да смуче от средствата на другите космически инициативи - ето защо, например, Щатите се отдръпват от важната марсианска програма на Европейската космическа агенция "ЕкзоМарс" и лидерите на европейската космонавтика в отчаянието си търсят помощта на Русия. Никой не омаловажава, че ако "Джеймс Уеб" успее, ползите за науката ще са колосални. Но мнозина си мислят - нужна ли беше тази инвестиция? За парите, похарчени за новия космически телескоп, НАСА щеше да построи пет марсохода от типа на "Пърсъвиърънс" или "Кюриосити", 3-4 мисии от типа на "Касини" до Сатурн или три нови пилотирани космически кораба от типа на "Крю Драгън". Напомням, че през последните две десетилетия американската космическа агенция така и не планира роботизирана експедиция до планетите Уран или Нептун - една от най-приоритетните потенциални задачи в планетарните изследвания, но все още стои неизпълнена заради такива дългосрои като "Джеймс Уеб". 

Разбира се, има и обективни причини телескопът да е толкова скъп, които не се изчерпват само до лошото управление, типично за Стария (ОлдСпейс) космически отрасъл. За разлика от "Хъбъл", който е основно оптичен телескоп, "Джеймс Уеб" работи в инфрачервения диапазон. Само по този начин могат да бъдат изучени най-ранните тайни на Вселената, недостъпни за "Хъбъл". Нашата Вселена непрекъснато се разширява и далечните наблюдавани обекти са отместени към червената област на електромагнитния спектър (поради Доплеровия фект), като при най-отдалечените галактики отместването е даже към инфрачервената област. Бидейки инфрачервен телескоп, "Джеймс Уеб" ще може да изучава тези първични, скорородени галактики и да разследва ранните епохи след появата на познаваемия свят. Проблемът е, че конструирането на подобен астрономически инструмент е неописуемо амбициозна задача. За да е максимално чувствителен към инфрачервените лъчения, телескопът трябва да работи при свръхниски температури и да притежава системи за активно охлаждане на приборите му. Необходимо е да бъде защитен от слънчевите лъчи, а това означава конструкцията на огромен топлинен щит, който, при настоящите ограничения на ракетите-носители, задължително следва да излети в сгънато състояние и впоследствие да се разгъне - просто не съществува толкова голям обтекател, който да го побере цял. Поради същата причина огледалото не може да е монолитично - в случая то е съставено от 18 отделни сегмента.

За съжаление Нортроп Груман не се справи блестящо с поверената задача по конструкцията на "Джеймс Уеб" - бидейки традиционна космическа компания, тя страда от всички недостатъция на стария сектор. През 2018 г. нейният изпълнителен директор Уес Буш бе сериозно разкритикуван за начина, по който проектът бе ръководен, тъй като след неуспешно вибрационно изпитание на телескопа от сгънатия топлинен щит започнаха да изпадат болтове и гайки. Това добави още две години отлагания. Последното съществено забавяне (от 2020 за 2021 г.) е резултат от пандемията.  

Но вече проектът е на финалната права. На Бъдни вечер през 1968 г. астронавти на НАСА за пръв път влизат в орбита около Луната с кораба "Аполо 8" - постижение, което завинаги променя облика на космическата надпревара. Точно 53 години по-късно агенцията на САЩ е изправена пред реализацията на космическа мисия, която е сравнима по сложност с проекта "Аполо". Неслучайно "Джеймс Уеб" е именуван на администратора, който е преводил успешно НАСА през лунната надпревара. Ако проектът е благополучен, ползите за науката ще са колосални. Ще научим повече за Големия взрив. Ще разкрием кога са се появили първите звезди и галактики. Вероятно най-интересното - "Джеймс Уеб" ще може да установи дали откритите досега извънслънчеви планети притежават атмосфери и какъв химичен състав имат те. А това може да ни даде отговор на един от най-вълнуващите въпроси, които науката си задава - има ли нейде в нашата Галактика извънземен живот? 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4280-2021-james-webb-space-telescope-launch-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Ако проектът е благополучен, ползите за науката ще са колосални.

Аз лично чакам с нетърпение изстрелването и стискам здраво палци проектът да е благополучен.
Чакам и какво ще открие.

Иначе проектът най-закономерно ще се използва като довод да не се финансират такива проекти
в бъдеще.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Ариана 5 с телескопа Джеймс Уеб са на стартовата площадка

24 декември 2021 г. 09:30 ч. Най-сетне! След дълго и мъчително чакане ракетата-носител "Ариана 5" с телескопа "Джеймс Уеб" са на стартовата площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана!

Извеждането на 53-метровата ракета на стартовия комплекс беше осъществено вчера, на 23-ти декември.

Изстрелването е предвидено за 25-ти декември, като 32-минутният стартов прозорец се отваря в 14:20 ч. българско време. Разбира се, полетът ще бъде проведен само ако прогнозата за времето е благоприятна.

Можете да наблюдавате старта на живо на този линк: https://www.nasa.gov/nasalive

Източник: ЕКА

2021-james-webb-launch-pad.jpg

Ракетата "Ариана 5" и телескопът "Джеймс Уеб" са на стартовата площадка. Photo credit : ESA - S. Corvaja

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4289-2021-24-dec-james-webb-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Джеймс Уеб излетя! Одисеята на най-скъпата и сложна роботизирана космическа мисия в историята на човечеството започна!

2021-25-dec-james-webb-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

25 декември 2021 г. 14:50 ч.

Светослав Александров. Най-сетне: мигът, който хиляди астрономи очакваха със затаен дъх през последните 25 години, най-сетне настъпи! Няма вече отлагания, няма вече тестове и безкрайни ремонти. Телескопът "Джеймс Уеб" излетя днес, навръх Коледа, в 14:20 ч. българско време. 

Но макар че в 14:45 ч. бе оповестено, че ракетата-носител "Ариана 5" си е свършила безупречно работата при достигането на първичната орбита, а две минути по-късно бе потвърдено отделянето на телескопа в свободен полет, още е твърде рано да кажем дали мисията е успешна. 

Това е така, тъй като "Джеймс Уеб" трябва да изпълни изключително комплексни процедури по разгръщането на топлинния щит и огледалата, както и да приведе критично важните си системи в готовност. Всичко това няма да се случи веднага, а в хода на следващите три седмици. На 29-тия ден от началото на полета телескопът трябва да се озове и в своята окончателна орбита отвъд Луната, около точката на Лагранж Л2 на системата Земя-Слънце. Ще последват още пет месеца на подготовка и проверка на научните прибори. Първите изследователски данни не се очаква да пристигнат на Земята преди лятото на 2022-ра година. 

Мисията е изключително рискована. "Джеймс Уеб" трябва да изпълни 344 критични еднопосочни действия в автоматичен режим, без намесата на човешка ръка. Ако нещо се обърка, този път няма да има астронавти, които да излетят и да поправят телескопа. Аномалия по време на всеки един от тези 344 етапа ще гарантира провал. Роботизираната експедиция е неколкократно пъти по-рискована от тази на американския марсоход "Пърсъвиърънс", който кацна на Червената планета по-рано през тази година. 

Напомням на читателите, че "Джеймс Уеб" е международен космически проект. Телескопът е построен от американската компания Нортроп Груман, но освен САЩ, в инициативата участват Канада и Европейската космическа агенция (ЕКА). Най-сериозният принос на Европа е самата ракета "Ариана 5", която бе използвана за днешното изстрелване от космодрума Куру във Френска Гвиана. В замяна на услугата, която ЕКА е оказала на САЩ по покриването на разходите за полета и организацията на излитането, европейските учени ще получат достъп до научните данни. 

Следете сайта КОСМОС БГ - на страниците му ще бъдете информирани своевременно затова как се развива мисията и дали всичко протича според очакванията. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4290-2021-james-webb-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Джеймс Уеб успешно запали двигателите си за критично важна корекция на курса

2021-james-webb-deployment.jpeg

На кадъра: "Джеймс Уеб" е в космоса, заснет след отделянето му от горната степен на ракетата-носител "Ариана 5". Photo credit : NASA TV

26 декември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:50 ч. българско време космическият телескоп "Джеймс Уеб" изпълни успешно последната важна процедура, която трябваше да бъде осъществена в автоматичен режим непосредствено след изстрелването му. Той запали двигателите си за 65 минути и е вече на правилния курс към точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце. 

Причината, поради която телескопът трябваше да осъществи тази маневра, е следната: европейската космическа ракета "Ариана 5" умишлено бе настроена така, за да не изпрати "Джеймс Уеб" директно на път към Л2. Това е необходимо, тъй като понякога се случва по време на изстрелване горната степен на ракетата-носител по погрешка да зададе по-голяма скорост, отколкото е нужно. Ако това е обикновена спътникова мисия, не би било проблем сателитът да използва собствените си двигатели, за да убие скоростта. Но с "Джеймс Уеб" няма как да се случи, без да се застраши научната му програма - ако скоростта на телескопа бе по-голяма от необходимата за достигането на Л2, той ще трябваше да се обърне, за да може да запали двигателите си, но това щеше да изложи чувствителната му научна апаратура на преките слънчеви лъчи и да бъде унищожена. 

Това бе последното събитие за мисията, което трябваше да бъде координирано в строго определено време. Сега екипът на мисията може да пристъпи към разгръщането на "Джеймс Уеб" - сложна и рискована операция, но вече няма закъде да се бърза. Разгръщането става в ръчен, а не в автоматичен режим. При това инженерите имат цялостен контрол върху случващото се и могат да спрат процедурата веднага щом бъде открито някакво отклонение. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4291-2021-james-webb-first-correction-complete

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Джеймс Уеб успешно разгърна топлинния си щит

sunshield.jpg

Уникалният петслоен топлинен щит предпазва чувствителните инструменти на "Джеймс Уеб" от слънчевата светлина. Photo credit : Northrop Grumman

1 януари 2022 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. В навечерието на Нова година космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" разгърна уникалния си петслоен топлинен щит - критично важна задача, която задължително трябваше да бъде изпълнена преди началото на научната мисия. Но все още не всичко е приключило - петте слоя тепърва трябва да бъдат опънати, за да може щитът да изпълнява задачата си по предпазване на чувствителните прибори на телескопа. 

Засега обаче екипът на мисията заслужено празнува и на фона на чудесната новина, че щитът е успешно разгърнат, бе взето решение днес, 1-ви януари, да бъде почивен ден. Процедурите по опъването на слоевете ще започнат на 2-ри януари и ще продължат минимум два дни. Напомням на читателите, че разгръщането на "Джеймс Уеб" се осъществява в ръчен, а не в автоматичен режим, като ръководството на полета може по всяко време да прекъсне дадено действие в случай че не всичко се развива по план. 

Напомням също така, че телескопът бе изстрелян в космоса на 25-ти декември посредством европейската космическа ракета "Ариана 5". Макар че тази ракета притежава обемен обтекател, дори и той не може да побере в цялост топлинния му щит - ето защо бе взето решение "Джеймс Уеб" да излети в сгънато състояние и процедурите по разгъване да бъдат осъществени в космическото пространство. Всичко това превръща проекта в една от най-високорисковите инициативи на НАСА след приключването на лунната програма "Аполо" през 70-те години на миналия век. По думите на Томас Зърбъкън, ръководителят на научния отдел на НАСА, привеждането на "Джеймс Уеб" в експлоатация крие три пъти повече рискове от миналогодишното кацане на марсохода "Пърсъвиърънс". 

Но малцина осъзнават трудността на задачата, която американската космическа агенция се опитва да изпълни. Телескопът "Джеймс Уеб" неслучайно е описван като наследника на "Хъбъл" и ще бъде в състояние да разгадае тайните на раждането на нашата Вселена. Това ще стане посредством изучаването на най-отдалечените от нас космически обекти, но понеже Вселената се разширява, въпросните обекти са отместени към инфрачервената област на електромагнитния спектър. Не е лесно да се направи космически телескоп от типа на "Джеймс Уеб" - за да работи в инфрачервения диапазон, чувствителните му прибори трябва да са защитени от слънчевата топлина. Този огромен щит, който бе разгърнат в навечерието на Нова година, е с приблизителните размери на тенис корт (21.197 на 14.162 m).

Щитът се състои от пет слоя от специален материал, който се нарича Каптон. Всеки слой е покрит от алуминий, като двата най-външни слоя имат и допълнително силициево покритие. Любопитното е, че слоевете, макар и да са с голяма площ, са изключително тънки - най-предният от тях (който е обърнат към Слънцето) е с дебелина 0.05 mm, а останалите четири са дебели 0.025 mm. Щитът е достатъчен, за да предпази тези инструменти на "Джеймс Уеб", които работят в близката инфрачервена област - NIRCam, NIRSpec, FGS/NIRSS. Приборът MIRI, който ще провежда наблюдения в средната инфрачервена област, обаче трябва да работи при още по-ниски температури - само 7 градуса над абсолютната нула и има нужда от специален хелиев хладилник. 

Така че стискаме палци процедурите по опъването на слоевете, които започват утре, да преминат успешно. След като и това е направено, ще се пристъпи към разгръщането на вторичното огледало, а впоследствие и на основното 6.5-метрово огледало. Това е предвидено да се случи до края на другата седмица, но не е гарантирано - графикът е гъвкав и може да търпи промени в случай на проблеми. След цялостното разгръщане на телескопа предстои още една голяма стъпка. На 29-тия ден след изстрелването "Джеймс Уеб" трябва да запали двигателите си, за да влезе в орбита около точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце.

Тогава екипът ще може да си отдъхне, защото най-страшното ще е зад гърба ни. Но трябва да бъде свършена още много работа и след пристигането около Л2 - следва прецизното подравняване на сегментите на основното огледало и калибрирането на научните прибори. Първите снимки от "Джеймс Уеб" не се очакват да пристигнат на Земята преди началото на лятото. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4299-2021-james-webb-unfurls-sunshield

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Важен успех! Топлинният щит на Джеймс Уеб е напълно разгърнат и опънат!

sunshield.jpg

Уникалният петслоен топлинен щит предпазва чувствителните инструменти на "Джеймс Уеб" от слънчевата светлина. Photo credit : Northrop Grumman

4 януари 2022 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Днес е изключително успешен ден за частната американска компания Нортроп Груман, конструирала телескопа на НАСА "Джеймс Уеб"! Петте слоя на топлинния му щит бяха напълно опънати, с което по-голямата част от технологичните препятствия преди началото на научната мисия бяха преодолени! 

Опъването на отделните слоеве беше осъществено през последните 48 часа - и всичко премина гладко, без никакви засечки. 

Както нееднократно съм споменавал на страниците на КОСМОС БГ, построеният за $10 милиарда космически телескоп "Джеймс Уеб" представлява най-скъпоструващата роботизирана научна мисия в историята на космонавтиката и най-сложният проект от технологична гледна точка след провеждането на пилотираните експедиции до Луната "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. Счита се, че разгръщането на телескопа е три пъти по-рисково от кацането на Марс, осъществено от американския марсоход "Пърсъвиърънс" през февруари миналата година. Това е така, защото за успешното привеждане на "Джеймс Уеб" в експлоатация трябва да бъдат задействани 344 еднопосочни събития - и всяко неизпълнение дори на едно от тези 344 събития може да гарантира провал. 

Но сега, след като топлинният щит на телескопа е цялостно разгърнат, НАСА съобщава, че 75% от тези еднопосочни точки на провал са преодолени. Разбира се, още е рано да си отдъхваме - предстои разтварянето на сегментите на вторичното и на основното огледало. И все пак от всички компоненти, които трябваше да се разгърнат, топлинният щит бе най-сложният. 

Благополучното опъване на слоевете на щита беше аплодирано и от най-безпощадните критици на американската космонавтика като журналиста от Арс Текника Ерик Бъргър.

"Честно казано аз не смятах, че телескопът "Джеймс Уеб" ще сработи в космоса. И все още не сме стигнали до този етап. Но, по дяволите, разгръщането на топлинния щит представлява огромно постижение и аз съм изумен от инженерите на НАСА и Нортроп Груман", казва той.

Опъването на последния от петте слоя беше излъчено на живо по телевизионния канал на НАСА, така че зрителите имаха щастието да се наслаждават в реално време на успеха. 

Напомням на читателите, че "Джеймс Уеб" е наследник на "Хъбъл", който, за разлика от него, няма да работи във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър, а в инфрачервената. Целта е да бъдат изучени най-древните небесни обекти, които, поради разширяването на Вселената, са отместени в инфрачервената област, съответно са недостъпни за "Хъбъл". Така новият телескоп ще разгадае тайните на раждането на видимия свят. Но за да работи в този диапазон, "Джеймс Уеб" има нужда от защита от слънчевата топлина, която се осигурява от този огромен щит с размера на тенис корт. Сега, след като щитът е напълно опънат, чувствителните инструменти на телескопа (с изключение на един, който има нужда от активно охлаждане и от по-ниска температура) ще работят при температура от само 36 градуса над абсолютната нула. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4303-2021-sunshield-fully-depolyed-tensioned

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Критично важен успех: Джеймс Уеб разгърна вторичното си огледало!

2021-mirror-james-webb.jpg

Огледалата на "Джеймс Уеб". Вторичното огледало (secondary mirror) е разположено на триножник пред първичното. Image credit : NASA TV

5 януари 2022 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за телескопа на НАСА "Джеймс Уеб"! Но ако вчерашното разгръщане и разпъване на топлинния щит на новия космически телескоп бе най-сложната от инженерна гледна точка процедура, днешното безпроблемно разпъване на триножника с вторичното огледало бе най-критичната стъпка, която трябваше да бъде преодоляна, за да може научната програма да започне. Вече може да кажем, че "Джеймс Уеб" е истински телескоп, а не просто космически апарат! 

"Джеймс Уеб" притежава основно огледало с диаметър 6.5 метра - никога досега не е била изстрелвана такава голяма обсерватория в космоса. Но за да могат лъчите, отразени от него, да бъдат анализирани, те трябва да се насочат към научните прибори. Именно това е ролята на 74-сантиметровото вторично огледало, което през днешния ден беше разпънато над основното чрез триножник. Ако нещо, дори съвсем дребно, се беше объркало днес, програмата на "Джеймс Уеб" щеше да е цялостен и категоричен провал. 

Напомням на читателите, че за да може новият телескоп да започне научната си програма, той трябва да се разопакова успешно в дистанционен режим, а това минава през 344 еднопосочни събития, свързани със задействането на подвижни части. Неуспех при изпълнението на всяко едно събитие притежава потенциала да опропасти всичко. И все пак има известни нюанси. Нека да приемем, че вчера топлинният щит се беше разгърнал, но не изцяло - някаква дреболия бе попречила на един от слоевете да се опъне. Или пък утре или вдруги ден инженерите не успеят да разкрият цялостно основното огледало, пак централният му компонент ще е на разположение. При такива сценарии щяха да се измислят някакви стратегии, за да може "Джеймс Уеб" да изпълнява поне частично изследователските си задачи. 

Не така стоеше въпросът, ако днешното разгръщане на вторичното огледало бе неблагополучно. В такъв случай, съобщава д-р Хайди Хемъл, част от екипа на мисията в интервю за Нанси Аткинсън от The Planetary Society, нямаше да има никакъв начин да се измисли как лъчите да достигат до приборите. Мисията щеше да завърши преждевременно и печално.

След днешния ден изследователите ще дишат по-спокойно и макар че не всичко е приключило по отношение на подготвителната работа, цялостният успех е почти на прага... 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4304-2021-james-webb-secondary-mirror-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб бе напълно разгънат!

2022-james-webb-fully-deployed.jpg

На снимката: телескопът "Джеймс Уеб" с напълно разгърнато огледало по време на предстартовата подготовка. Photo credit : NASA/Desiree Stover

8 януари 2022 г. 18:41 ч.

Светослав Александров. Имаше защо да чакаме четвърт век! 

Днес, на 8-ми януари 2022 г., две седмици след своето изстрелване, космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" изпълни последната част от сложната процедура по разгъване, наподобяващо такова на фигурка на оригами. Голямото основно огледало с диаметър 6.5 метра бе разтворено безпроблемно!

Това бе най-сложната операция в далечния космос, провеждана някога в историята на роботизираната космонавтиката. Тя бе три пъти по-опасна от кацането на американския марсоход "Пърсъвиърънс" през февруари 2021 г., но както тогава, така и сега космическата агенция на САЩ се справи безупречно. Браво на НАСА и инженерите от аерокосмическата компания Нортроп Груман, построили телескопа! 

"Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" се разгърна напълно", съобщи шефът на научния директорат на НАСА Томас Зърбъкън. "Поздравявам целия екип на "Уеб" за великолепната седмица. Вашата упорита работа представлява огромен завет относно това какво човечеството може да постигне, когато се събираме заедно в името на по-доброто за всички хора". 

Напомням на читателите, че създаването на "Джеймс Уеб" бе замислено през 1996 година, още когато телескопът "Хъбъл" беше твърде нов и изумяваше света със своите открития и снимки. Както е описано в статията The Next Generation Space Telescope (ngst) - Science and Technology с авторски колектив, Mather C.J. et al, публикувана през 1997 г., научните резултати от инфрачервен космически телескоп с голямо огледало биха имали огромна стойност и такъв телескоп би представлявал следващата логична стъпка за астрономията след "Хъбъл". През следващите години обаче се оказва, че създаването на "Джеймс Уеб" представлява изключително инженерно предизвикателство, защото:

1. Нямаше ракета, която бе в състояние да побере такъв гигантски космически телескоп. И досега всичките налични ракети притежават съществени ограничения по маса и най-вече обем. Поради това "Джеймс Уеб" трябва да бъде опакован и да се разгъне в космоса в автоматичен режим. Някой ден, ако Илон Мъск успешно създаде своята система за изстрелване "Старшип", това ще промени играта и ограниченията няма да са така строги, както е описано в тази статия (линк). Но засега няма друг начин, следователно "Джеймс Уеб" трябваше да излети сгънат. 

2. Нещо по-сериозно - докато "Хъбъл" работи в околоземна орбита, "Джеймс Уеб" трябваше да бъде изпратен в междупланетното пространство, в точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце. След края на епохата на "Аполо" човечеството не разполага с космически кораб за далечни пътешествия, следователно новият телескоп трябваше да успее да се разтвори без пряката намеса на човешка ръка - и ако нещо се обърка, както се случи с "Хъбъл" в началото на 90-те години, този път нямаше да има пилотирана експедиция, която да го спаси. 

Последващата разработка, подготовка и преодоляване на неочаквано възникнали проблеми отне 25 години. Днес вече може да кажем - въпреки сериозната и основателна критика относно управлението на проекта, въпреки погълнатите $10 милиарда, които безспорно можеха да се похарчат по-рационално, фирмата-производител Нортроп Груман се справи безупречно! "Джеймс Уеб" премина през всичките 344 еднопосочни точки на провал без отклонения. Ако такова имаше дори при изпълнението на едно от тези 344 еднопосочни събития, мисията можеше да е пълен провал. 

Какво следва оттук насетне за телескопа? 

"Предстоят повече от 5 месеца работа по въвеждане в експлоатация за екипа на "Джеймс Уеб", която включва фина настройка на основното огледало, проверка на научните прибори и безброй други неща", съобщава изследователят Пол Бърн. "Ще дойде лятото, преди да получим първите снимки".

Ръководството на мисията е категорично, че този път на фотографиите не се очакват неприятни изненади от типа на тези с "Хъбъл". Старият телескоп бе изстрелян с монолитно основно огледало, което бе неправилно полирано и това доведе до сферична аберация преди той да бъде ремонтиран от астронавтите на совалката "Индевър". Огледалото на "Джеймс Уеб" от своя страна не е монолитно, то притежава 18 сегмента и всеки от тях може да се настройва допълнително при възникване на проблем с качеството.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4308-2022-james-webb-fully-deployed

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, SAlexandrov said:

"Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" се разгърна напълно", съобщи шефът на научния директорат на НАСА Томас Зърбъкън.

Невероятна новина, браво! Щеше да е пълен провал ако нещо беше засякло.

Сега спокойно може да чакаме първите снимки през лятото. Много интересно да се
види какви са им приоритетите.

Аз лично чакам с нетърпение да видим дали Уеб ще открие звезди и галактики, които
са по-стари отколкото се очаква. Това серизоно ще подкопае теорията за Големия взрив.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна около точката на Лагранж L2!

2022-james-webb-arrives-l2.png

Тази илюстрация показва пътешествието на "Джеймс Уеб" към точката на Лагранж L2 и окончателната му орбита около L2. Image credit : NASA

24 януари 2022 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:00 ч. българско време космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" запали своите двигатели в продължение на пет минути. Маневрата беше успешна и като резултат телескопът пристигна в своята окончателна научна орбита около точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце!

"Джеймс Уеб, добре дошъл у дома", съобщи администраторът на НАСА Бил Нелсън. "Поздравявам целия екип за цялата му всеотдайна работа, която осигури безопасното пристигане на телескопа около L2 днес. Ние сме една стъпка по-близо до разкриването на мистериите на Вселената. Нямам търпение да видя първите нови снимки на Вселената от "Уеб" през това лято!".

Орбитата на "Джеймс Уеб" му осигурява широка гледка към звездното небе във всеки един момент, както и възможността оптичните системи и научните прибори да се охладят до такава степен, че да изпълняват оптимално своята научна работа. Космическият телескоп използваше минимално количество гориво, за да пристигне до крайната си цел и учените считат, че останалите горивни запаси ще стигнат за две десетилетия изследователска програма.

Какво следва оттук нататък за "Джеймс Уеб"? Безспорно успешното разгръщане на всички подсистеми на телескопа и безпроблемното му пристигане в целевата орбита са сериозни постижения, но предстои още много работа, преди да станем свидетели на първите снимки. През следващите три месеца екипът на мисията ще подравни оптичните системи, докато постигнат прецизност от порядъка на нанометър. 

Напомням на читателите, че "Джеймс Уеб" е наследник на стария космически телескоп "Хъбъл" - той е седем пъти по-чувствителен от него, три пъти по-голям и ще работи в инфрачервената област на електромагнитния спектър ("Хъбъл" наблюдаваше във видимата и ултравиолетовата). Основната задача на новия телескоп е да погледне надалеч в миналото, до първите няколко милиона години след раждането на нашата Вселена и така да разкрие тайните на нейната първична еволюция. "Джеймс Уеб" също така ще изследва характеристиките на откритите до този момент планети около други звезди, в това число ще изучи химичния състав на техните атмосфери, който би могъл да даде информация дали на тези планети има живот. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4333-2022-webb-arrives-l2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Новоизстреляният космически телескоп Джеймс Уеб видя звездната светлина за пръв път!

2022-james-webb-fully-deployed.jpg

На снимката: телескопът "Джеймс Уеб" с напълно разгърнато огледало по време на предстартовата подготовка. Photo credit : NASA/Desiree Stover

4 февруари 2022 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Още една стъпка бе преодоляна успешно преди въвеждането на космическия телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" в експлоатация. Той "видя" светлина от звездите за пръв път! Иначе казано, след безпроблемното му разгръщане фотоните от звездите за пръв път пропътуваха безпрепятствено през оптичните системи на телескопа и достигнаха до детекторите на камерата NIRCam. 

Това обаче не означава, че на Земята са пристигнали първите снимки. За разлика от предходния космически телескоп "Хъбъл", който е оборудван с монолитно огледало (което не беше достатъчно добре полирано и поради това се наложи астронавтите на совалката да монтират коригиращи системи), телескопът "Джеймс Уеб" притежава сегментно огледало. В случая огледалото се състои от 18 отделни сегмента, произведени през 2011 година, като на този етап всеки един от тях е ориентиран в различна посока. 

Така че, дори и екипът да е доказал, че звездната светлина може да достига до инструментите на телескопа, предстои трудоемката задача по подрадняването на сегментите - процедура, която ще отнеме близо три месеца. За тази цел ще се използват вече получените данни от NIRCam, разработени алгоритми и изпитателен модел на "Джеймс Уеб" на Земята с мащаб 1 към 6 спрямо размера на истинския телескоп.

Настройката е изключително фина - отделните сегменти трябва да са подравнени едни спрямо други с точност от порядъка на 50 нанометра. Ето как НАСА описва процедурата така, че да си я визуализирате в съзнанието - представете си, че огледалото на "Джеймс Уеб" е с площ, съответстваща на територията на САЩ. В такъв случай всеки сегмент е с площта на щата Тексас. Екипът има за задача да подравни сегментите с точност от порядъка на около 4 сантиметра.

За да може да си помогне, ръководството на мисията е насочило "Джеймс Уеб" към ярката единична звезда HD 84406. Това, което камерата NIRCam вижда, са 18 образа на звездата, всеки от тях разфокусиран и размазан. Специалистите ще преместват всеки отделен сегмент, за да се разбере кой от тях съответства на своя образ и така ще настройват докато получат единично цялостно изображение на HD 84406.

Очакваме първите подробни и красиви снимки на Вселената от "Джеймс Уеб" да пристигнат на Земята през лятото.  

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4350-2022-james-webb-sees-starlight-first-time

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

ПЪРВИ СНИМКИ: Джеймс Уеб засне звездата HD 84406 и направи селфи на огледалото си!

2022-feb-first-photo-james-webb-1.jpg

Може да не изглежда нещо особено, но тази първа снимка е важна за подравняване на сегментите на основното огледало "Джеймс Уеб". Photo credit: NASA

11 февруари 2022 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Може да не изглеждат интригуващи - но първите снимки от телескопа "Джеймс Уеб" показват, че той работи според очакванията! Да, това все още не са красивите изображения на Вселената, които ще бъдат заснети с научна цел и които очакваме да пристигнат на Земята през това лято. Но все пак тези ранни фотографии, направени с инженерна цел, са важни за подравняването на основното огледало на астрономическата обсерватория. 

Огледалото се състои общо от 18 сегмента. През следващия един месец те ще бъдат внимателно подравнени. Задачата е трудоемка. Ето как НАСА я описва по начин, по който можете лесно да си я визуализирате в съзнанието - представете си, че огледалото на "Джеймс Уеб" е с площ, съответстваща на територията на САЩ. В такъв случай всеки сегмент е с площта на щата Тексас. Екипът има за задача да подравни сегментите с точност от порядъка на около 4 сантиметра.

За тази цел космическият телескоп е насочен към ярката единична звезда HD 84406. Тази звезда се намира в съзвездието Голяма мечка и е удобна за калибриране на обсерваторията, тъй като около нея няма други ярки обекти. В случая на горепосоченото изображение вие виждате звездата общо 18 пъти, защото е отразена от 18-те индивидуални сегмента на огледалото. Ето ви същата снимка, но вече с обозначения кое петно на кой сегмент съответства: 

2022-feb-first-photo-james-webb-labeled.

Снимка на звездата HD 84406 - тя се вижда 18 пъти на нея, защото е отразена от 18-те сегмента на огледалото. Според ръководството на проекта резултатите от изображението съответстват точно на очакванията и наземните симулации. Credit : NASA

Екипът на космическия телескоп показа още едно изображение - "селфи" на огледалото на "Джеймс Уеб":

2022-feb-james-webb-selfie.png

Селфи на огледалото на "Джеймс Уеб". Credit : NASA

"Селфито" бе изготвено от специални лещи на камерата "NIRCam", които са предназначени да фотографират сегментите на основното огледало вместо космоса. Конфигурацията, която виждате по-горе, няма да се използва по време на научната програма и е необходима единствено за подравняването. В случая яркият сегмент е насочен към звездата HD 84406, докато останалите по-тъмни сегменти очевидно не са със същата подредба. 

През следващите седмици снимките от "Джеймс Уеб" ще стават все по-подробни и качествени не само поради подравняването на огледалото, но и поради факта, че инструментите ще се охладят и ще достигнат до своята работна температура. Напомням на читателите, че новият телескоп работи в инфрачервената област на електромагнитния спектър и поради това е нужно приборите да са защитени от слънчевата топлина. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4362-2022-james-webb-first-photos

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Джеймс Уеб вече може да заснема космическите обекти като единични!

25 февруари 2022 г. 21:00 ч. Продължава успешната работа по подравняването на сегментите на огледалото на новоизстреляния телескоп "Джеймс Уеб"! Както се вижда от показаното тук изображение, телескопът на НАСА вече заснема космическите обекти като единични вместо като 18 отделни кадъра, когато сегментите бяха ориентирани разнопосочно. 

За тази цел екипът трябваше да изпълни още две фази от тримесечната подготвителна програма. По време на първата фаза ръководството на мисията направи фина настройка на отделните сегменти, след което бе подравнено вторичното огледало. 

Вече по време на втората фаза 18-те точки, изобразяващи звездата HD 84406, към която "Джеймс Уеб" понястоящем е насочен, бяха стиковани и така "Джеймс Уеб" може да ни показва звездата като единичен обект!

Следващата стъпка, която предстои, е допълнителна фина настройка на огледалото, за да може да се повиши остротата на получените снимки. "Джеймс Уеб" е все по-близо до началото на научната си дейност! 

Източник: НАСА

2022-image-stacking.jpg

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" вече вижда звездата HD 84406 като единичен обект. Photo credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4385-2022-james-webb-aligning-update

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Джеймс Уеб изпрати нова снимка след успешна фина настройка на оптичните му системи!

2022-james-webb-alignment-milestone-imag

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" засне тази снимка на звездата 2MASS J17554042+6551277. Оптичните системи на телескопа са толкова чувствителни, че на изображението се виждат и околните звезди и галактики. Credit: NASA/STScI

16 март 2022 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляният телескоп на американската космическа агенция НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция "Джеймс Уеб" изпрати изображение на звездата 2MASS J17554042+6551277, на което се виждат и околните звезди и галактики! Снимката доказва, че телескопът е преминал успешно през етапа на фина настройка на неговите оптични системи.

Научните екипи потвърждават, че всички звена от сложната оптика на телескопа работят според или над очакванията. Не са установени никакви сериозни проблеми, нито замърсявания на обсерваторията. Тя е в състояние да насочва светлината от далечните космически обекти към научните прибори без отклонения.

Изследователите ще получат първите снимки на Вселената с научна стойност след няколко месеца, но засега инженерните изображения (като показаното по-горе) отговарят напълно на очакванията им. 

След като оптичните системи на телескопа бяха фино настроени, екипът на "Джеймс Уеб" успешно подравни и основната камера спрямо огледалото му. През следващите шест седмици ще бъдат подравнени и останалите научни прибори: Near-Infrared Spectrograph, Mid-Infrared Instrument, Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph. Последният етап от подготвителната работа включва елиминирането на някои дребни грешки в позиционирането на сегментите на огледалото.

Екипът обещава, че първите изследователски снимки с висока разделителна способност ще бъдат официално публикувани през това лято. 

Източник: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4432-2022-james-webb-completes-fine-tuning

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Подравняването на оптичните системи на телескопа Джеймс Уеб завърши!

james-webb-sharpness.jpg

Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" е в състояние да заснема висококачествени снимки посредством всичките си инструменти. Натиснете тук, за да разгледате тази компилация от изображения в пълен размер. Photo credit : NASA/STScI

2 май 2022 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляният космически телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" успя да изпълни своята седма и окончателна стъпка, касаеща подравняването на оптичните му системи! Сега мощната обсерватория е в състояние да заснема подробни, добре фокусирани снимки посредством всеки един от научните си прибори. 

Какво следва оттук насетне? Екипът е в пълно единодушие, че "Джеймс Уеб" е в готовност да навлезе в следващата важна фаза - въвеждането на приборите в експлоатация, процес, който ще отнеме около два месеца. Едва след това, през лятото, телескопът ще може да започне основната си научна дейност. 

Всеки един от приборите представлява сложен набор от датчици, които също така самостоятелни лещи, филтри и специализирано оборудване. През идните седмици инструментите ще бъдат конфигурирани и отделните им характеристики ще бъдат изпробвани в различни комбинации, за да се потвърди тяхната готовност да събират изследователски данни. 

Все още предстои сериозна подготвителна работа преди "Джеймс Уеб" да разгърне цялостния си потенциал. Но най-трудното е вече зад гърба на екипа. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4513-2022-james-webb-alignment-complete

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Нагледен пример защо новият космически телескоп Джеймс Уеб представлява сериозен напредък за науката

11 май 2022 г. 08:05 ч. Ако до този момент сте се чудили каква би била научната полза от новоизстреляния космически телескоп "Джеймс Уеб", ето ви нагледен пример! Това са две снимки на един и същ космически обект - лявата, заснета от стария инфрачервен телескоп на НАСА "Спицър", който бе изстрелян през 2003 година и наскоро бе изведен от експлоатация. И дясната, заснета от новоизстреляния телескоп на НАСА "Джеймс Уеб". 

Снимките показват Големия Магеланов облак - сателитна галактика на Млечния път. В нея има изобилно количество звезди - това позволява да бъдат тествани възможностите на "Джеймс Уеб". Снимката на "Уеб" е получена посредством инструмента MIRI, който притежава активно охлаждане и работната му температура е 7 K. 

Погледнете как се сравнява изображението с такова на същия космически обект, заснет от стария телескоп "Спицър". "Спицър" бе една от Четирите Велики обсерватории на НАСА, заедно с "Чандра", "Комптън" и "Хъбъл" (от тях единствено "Хъбъл" все още работи). Но "Джеймс Уеб" е по-мощен от всички тях, нещо повече - счита се, че това е най-амбициозният научно-изследователски космически проект след приключването на лунната програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

В научно отношение показаната по-долу снимка на "Джеймс Уеб" изобразява инфрачервените лъчения на полицикличните ароматни въглеводороди, които играят важна роля в състава на междузвездния газ. Когато основната научна мисия на новия телескоп започне, инструментът MIRI ще позволи да се разгадаят механизмите на звездо- и планетообразуването. 

Източник: НАСА

spitzer-vs-webb.png

Вляво: Снимка на Големия Магеланов облак, заснета от стария телескоп "Спицър". Вдясно: Същият регион, заснет от новия телескоп "Джеймс Уеб". Credit: NASA/JPL-Caltech (left), NASA/ESA/CSA/STScI (right)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4530-2022-james-webb-vs-spitzer

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Чакането почти приключи: НАСА ще покаже първите научни изображения от Джеймс Уеб на 12 юли!

james-webb-sharpness.jpg

Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" е в състояние да заснема висококачествени снимки посредством всичките си инструменти. Натиснете тук, за да разгледате тази компилация от тестови изображения в пълен размер. Photo credit : NASA/STScI

6 юли 2022 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. След четвърт век разработка, изпитания и отлагания, след стреса покрай изстрелването през декември 2021 г. и последващите седмици на притеснения дали новият телескоп ще се разгърне успешно, чакането почти приключи! На 12-ти юли в 17:30 ч. българско време НАСА ще публикува първите научни изображения от "Джеймс Уеб" - и по думите на представителите на агенцията ще бъдем сразени. 

"Това, което видях, ме докосна като учен, като инженер и като човешко създание", сподели Памела Мелрой, заместник-администратор на НАСА.

Две неща са ни обещани - едното от тях е изображение на свръхдълбокия космос от "Джеймс Уеб". Това е безспорно изненадващо - ние за пръв път видяхме снимка на свръхдълбокия космос от "Хъбъл" след наблюдения, събирани в продължение на десетилетие. Вярно е, че "Джеймс Уеб", за разлика от работещия във видимата и ултравиолетовата област "Хъбъл", е инфрачервен телескоп и това дава предимство, тъй като вследствие на разширяването на Вселената най-отдалечените от нас обекти са отместени към инфрачервената област на електромагнитния спектър. Но фактът, че ще получим такива изображения толкова скоро след началото на мисията на "Джеймс Уеб", че новият телескоп провежда за седмици наблюдения, отнели на "Хъбъл" десетилетия, е забележителен.

Второто, което ни е обещано, е първият спектър на атмосферата на извънслънчева планета. Ние не знаем все още коя е първата планета, обикаляща около различна от Слънцето звезда, изучена от "Джеймс Уеб". Явно ще научим на 12-ти юли. Но която и да е, постижението е епохално.

Екзопланетните изследвания са изминали дълъг път след дебютното откритие на извънслънчева планета през 1992 година. Първоначално учените бяха в състояние да намират единствено газови гиганти, по-големи от Юпитер. След появата на космическите телескопи като "Кеплер" и "Тес" вече могат да откриват и планети с размера на Земята. Но и досега познанията ни за екзопланетите са откъслечни - с досегашните технологии изследователите могат да научават единствено базисна информация като размер, маса и орбитални характеристики. За да разберем дали на някоя друга планета има живот ние трябва да сме в състояние да изследваме нейния химичен състав. "Джеймс Уеб" може да прави това. 

Признавам си - вече и аз нямам търпение. Чакахме толкова години, десетилетия даже, за да започне мисията на "Джеймс Уеб". Остават още само шест дни... но тези последни дни ще са най-мъчителни. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4616-2022-nasa-to-reveal-jwst-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Джеймс Уеб направи най-подробната инфрачервена снимка на космоса посредством датчика си за фино насочване

2022-teaser-james-webb.jpg

Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" засне това изображение посредством датчика си за фино насочване, докато паралелно камерата NIRCam снимаше звездата HD147980. Времето за експозиция на тази снимка е 32 часа. Наблюденията не са оптимизирани за визуализацията на бледи обекти, но въпреки това те се виждат на фотографията и към този момент тя представлява най-подробното изображение на космоса в инфрачервения диапазон. Натиснете тук, за да разгледате снимката в пълен размер. Credit: NASA, CSA, and FGS team.

7 юли 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Делят ни пет дни до съдбовния 12-ти юли, когато ще бъдат представени първите научни изображения от "Джеймс Уеб", а междувременно НАСА реши да пусне тийзър. Това е снимка на дълбокия космос, заснета посредством датчика за фино насочване на телескопа. Изображението няма особено голяма научна стойност, но според изследоветелите все пак се нарежда сред най-подробните фотографии, които имаме на нощното небе в инфрачервения диапазон. И ако сме изумени от това, което "Джеймс Уеб" ни показва само с датчиците си, какво ли ни чака другата седмица, когато ще видим изображенията, получени от неговите приборите? 

Въпросният датчик е създаден от Канадската космическа агенция (CSA). Той има една основна цел - да насочи "Джеймс Уеб" към целта му и да го застопори, докато телескопът прави наблюдения. Принципно е способен да прави снимки, но те обикновено служат единствено за насочването и не се съхраняват, нито се предават към наземното ръководство поради ограниченото време за комуникация между Земята и точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. През месец май обаче екипът установи, че е налице прозорец за комуникация и трансфер на данни, поради което бе решено да бъде изпратена към Земята тази фотография.

Изображението безспорно има недостатъци. То не е оптимизирано за научни наблюдения, по-скоро смисълът му е да се провери доколко може да служи на "Джеймс Уеб" да се насочва към целевите обекти. Но въпреки всичко дори и тази снимка загатва за сериозната мощ на телескопа. Точките с излизащи от тях шест лъчи представляват звезди - ефект, постигнат благодарение на сегментите на огледалото на "Джеймс Уеб", притежаващи шест страни. Всичко друго на снимката са галактики, които изпълват целия фон.

Времето за експозиция е 32 часа и според учените изображението е сред най-детайлните фотографии на Вселената. Датчикът за фино насочване обаче не притежава цветни филтри, подобно на останалите научни прибори. Поради това не е възможно да се изучи възрастта на галактиките с необходимата за научния анализ точност. Но макар и без особено голяма изследователска стойност, датчикът е способен да заснема спиращи дъха ни снимки на космоса.

НАСА ни предупреждава, че именно защото снимката не е създадена с научна цел, тя ще притежава разлики с изображенията, които ще бъдат представени официално пред обществеността на 12-ти юли. На тези фотографии очакваме да видим свръхдълбокия космос с невиждани досега детайли.

Така че чакаме.

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4618-2022-7-july-james-webb-new-image

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА оповести кои са първите снимани от Джеймс Уеб обекти

2022-teaser-james-webb.jpg

Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" засне това изображение посредством датчика си за фино насочване, докато паралелно камерата NIRCam снимаше звездата HD147980. Времето за експозиция на тази снимка е 32 часа. Наблюденията не са оптимизирани за визуализацията на бледи обекти, но въпреки това те се виждат на фотографията и към този момент тя представлява най-подробното изображение на космоса в инфрачервения диапазон. Натиснете тук, за да разгледате снимката в пълен размер. Credit: NASA, CSA, and FGS team.

10 юли 2022 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Остават два дни до публикуването на първите научни изображения от новоизстреляния космически телескоп "Джеймс Уеб". Междувременно НАСА оповести кои са първите космически обекти, наблюдавани от телескопа и които са предмет на въпросните изображения. 

И така, ето пълния списък:

1. Мъглявината Карина. Тя е една от най-големите и ярки мъглявини в небето, разположена на 7 600 светлинни години от нас. Мъглявините представляват инкубатори, в които звездите се раждат. В мъглявината Карина има много масивни звезди, по-големи от нашето Слънце.

2. Мъглявината Южен пръстен. Това е планетарна мъглявина - разширяващ се облак газ, обкръжаващ умираща звезда. Намира се на 2 000 светлиннни години от Земята.

3. Квинтетът на Стефа̀н. На около 290 милиона светлинни години от нас, този Квинтет представлява първият компактен галактически куп, открит от астрономите, още през далечната 1877 година.

4. SMACS 0723. Тук се очаква да получим най-интересното и най-забележителното от всички изображения - това представлява струпвания от масивни галактични купове, които увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, т.е. играят ролята на гравитационна леща. Така ще имаме изглед към свръхдълбокия космос! 

5. Планетата WASP-96 b. Тук е коректно да се упомене, че няма да получим снимки на самата планета, а ще ни бъде показан спектър от нейната атмосфера - т.е. за пръв път ще разберем в подробности химичния състав на извънслънчева планета! WASP-96 b е разположена на 1 150 светлинни години от нас и не е подходяща за живот. Тя е от типа на т.нар. "горещ Сатурн" - представлява газов гигант с размера на Сатурн и обикаля около звездата си на много близко разстояние от нея, т.е. една местна година продължава 3.4 дни. 

И така, изображенията ще бъдат публикувани на 12-ти юли в 17:30 ч. българско време. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4623-2022-10-july-two-days-to-image-release

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Президентът на САЩ Джо Байдън ще публикува в полунощ първото научно изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб

spitzer-vs-webb.png

Вляво: Снимка на Големия Магеланов облак, заснета от стария телескоп "Спицър". Вдясно: Същият регион, заснет от новия телескоп "Джеймс Уеб". Credit: NASA/JPL-Caltech (left), NASA/ESA/CSA/STScI (right)

11 юли 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Промяна в плана относно предстоящото публикуване на първите научни снимки от космическия телескоп "Джеймс Уеб"! Вместо да чакаме до утре в 17:30 ч. българско време, още в полунощ (00:00 ч. на 12 юли) президентът на САЩ Джо Байдън ще представи едно от изображенията. Останалите ще бъдат качени утре, както си е първоначалното намерение. 

И макар че ентусиастите се радват, че ще се наслаждават на снимка от "Джеймс Уеб" предварително, решението тя да се публикува от американския президент бе посрещнато от критика в социалните мрежи. Много космически ентусиасти правилно отбелязаха, че е коректно снимките да се представят от изследователите, които са построили прибора и са направили космическата мисия възможна, а не от политиците, които обират лаврите за проект, за който често пъти нямат принос (напомням, че решението за построяването на "Джеймс Уеб" е взето още през епохата на Бил Клинтън, а строежът е преминал през администрациите на президентите Джордж Буш-Младши, Барак Обама и Доналд Тръмп). 

Но така или иначе чакането ни стана малко по-кратко, отколкото ако се придържахме към оригиналния план, така че нямам търпение да видим снимката! 

Напомням на читателите, че в хода на първата научно-изследователска кампания "Джеймс Уеб" е снимал следните космически обекти:

1. Мъглявината Карина. Тя е една от най-големите и ярки мъглявини в небето, разположена на 7 600 светлинни години от нас. Мъглявините представляват инкубатори, в които звездите се раждат. В мъглявината Карина има много масивни звезди, по-големи от нашето Слънце.

2. Мъглявината Южен пръстен. Това е планетарна мъглявина - разширяващ се облак газ, обкръжаващ умираща звезда. Намира се на 2 000 светлиннни години от Земята.

3. Квинтетът на Стефа̀н. На около 290 милиона светлинни години от нас, този Квинтет представлява първият компактен галактически куп, открит от астрономите, още през далечната 1877 година.

4. SMACS 0723. Тук се очаква да получим най-интересното и най-забележителното от всички изображения - това представлява струпвания от масивни галактични купове, които увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, т.е. играят ролята на гравитационна леща. Така ще имаме изглед към свръхдълбокия космос! 

5. Планетата WASP-96 b. Тук е коректно да се упомене, че няма да получим снимки на самата планета, а ще ни бъде показан спектър от нейната атмосфера - т.е. за пръв път ще разберем в подробности химичния състав на извънслънчева планета! WASP-96 b е разположена на 1 150 светлинни години от нас и не е подходяща за живот. Тя е от типа на т.нар. "горещ Сатурн" - представлява газов гигант с размера на Сатурн и обикаля около звездата си на много близко разстояние от нея, т.е. една местна година продължава 3.4 дни. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4627-2022-james-webb-first-image-tonight

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

ПЪРВА НАУЧНА СНИМКА: Телескопът Джеймс Уеб показа изглед към свръхдълбокия космос!

2022-jwst-first-science-image-ws.jpg

Първата научна снимка, заснета от космическия телескоп "Джеймс Уеб", бе официално представена днес. Натиснете тук, за да я свалите в пълен размер (5MB). Photo credit : Image credit: NASA, ESA, CSA, and STScI

12 юли 2022 г. 01:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти юли, малко след 01:00 ч. българско време, по време на специална пресконференция в Белия дом, президентът на САЩ Джо Байдън представи официално първата научна снимка, заснета от новоизстреляния космически телескоп "Джеймс Уеб". Това е най-подробната и най-качествената фотография на свръхдълбокия космос, показваща невиждани досега детайли!

На снимката се забелязва галактичният куп SMACS 0723, който съдържа това, което учените описват с термина "гравитационна леща". По-близкоразположените до нас космически обекти увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, играейки ролята на гигантска лупа. В случая изкривяващият светлината обект представлява гигантски куп от галактики. Малките ивици уголемени от "лещата" светлина, които се виждат около краищата на снимката, са изключително отдалечени от нас бледи галактики - някои от най-първите, образувани след Големия Взрив.

За съжаление досега астрономите не можеха да наблюдават тези древни галактики, тъй като Вселената се разширява и колкото по-далече от нас се намира даден космически обект, толкова по-бързо се отдалечава и съответно изглежда отместен в червено поради Доплеровия ефект. Обектите, появили се скоро след раждането на Вселената, дори са отместени в инфрачервената област. Старият телескоп "Хъбъл" не може да ги наблюдава, тъй като той работи във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър. Ето защо учените създадоха неговия наследник "Джеймс Уеб", който е инфрачервен телескоп. 

Но предизвикателствата пред конструирането му бяха огромни. Пречките понякога изглеждаха непреодолими. В крайна сметка проектът погълна $10 милиарда - това не са профукани пари, защото в хода на работата бяха създадени технологии, които залегнаха в съвременната медицина (вж. статията на КОСМОС БГ). Счита се, че "Джеймс Уеб" е най-сложният космически проект след провеждането на пилотираните експедиции до Луната "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. Изстрелването на телескопа в края на 2021 г. не бе най-големият риск за него, както е при повечето космически мисии. До последно се страхувахме дали "Джеймс Уеб" ще разгърне благополучно огледалата си и най-вече топлинния щит, който го пази от Слънцето и осигурява взора към Вселената в инфрачервената област. Успехът не бе гарантиран - разгръщането на "Джеймс Уеб" бе три пъти по-опасно от кацанията на Марс, които извършват американските марсоходи като "Пърсъвиърънс".

Днес, след четвъртвековна разрабока, телескопът най-после провежда научни наблюдения. Скоро изследователите ще разберат повече за масата, възрастта, състава и еволюцията на тези ранни галактики, които виждате на снимката. А след като приключат с анализите си, всички ние ще узнаем ранната история на нашата Вселена. 

Не забравяйте - това е само една от снимките, получени в хода на ранната научна кампания на "Джеймс Уеб". Днес в 17:30 ч. ще бъдат публикувани още изображения!

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4629-2022-james-webb-first-science-image

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...