Отиди на
Форум "Наука"

Космически телескоп Джеймс Уеб. Старт декември 2021 г.


Recommended Posts

 • Модератор Космически науки

Неприятен инцидент на космодрума Куру отлага полета на Джеймс Уеб с няколко дни

23 ноември 2021 г. 13:00 ч. Изключително неприятна и стресираща случка се случи на космодрума Куру във Френска Гвиана по времето на подготовката на космическия телескоп "Джеймс Уеб" за полет. 

Докато техниците са прикачвали телескопа към адаптера на ракетата "Ариана 5", една от застопоряващите скоби неочаквано се е разхлабила. Това довело до вибрации през целия корпус на "Джеймс Уеб".

В отговор на случилото се НАСА е свикала спешно комисия, която ще разследва инцидента и да провери дали той не е довел до повреди. Като резултат изстрелването се отлага за не по-рано от 22-ри декември.

НАСА подчертава, че процедурите по прикачването на телескопа към ракетата-носител са изцяло отговорност на европейските партньори от Арианаспейс. Европейската космическа агенция (ЕКА) е поела ангажимент за изстрелването на американския космически телескоп, като в замяна на услугата ще получи достъп до данните след началото на неговата научна мисия. 

Източник: НАСА

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4239-2021-james-webb-accident-kourou

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Няма повреди по космическия телескоп Джеймс Уеб - подготовката за изстрелване продължава!

25 ноември 2021 г. 18:50 ч. Екипът на "Джеймс Уеб" проведе нужните изпитания и установи, че по космическия телескоп няма никакви повреди след неочакваното освобождаване на захващаща скоба, довело до вибрации по корпуса на астрономическия прибор. Съответно подготовката за полет може да продължи.

Днес, на 25-ти ноември, започва пълненето на телескопа с гориво. Процедурата по зареждане ще отнеме около 10 дни.

Изстрелването остава насрочено за 22-ри декември.

Източник: НАСА

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4244-2021-james-webb-ok-launch

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Модератор Космически науки

Моментът на истината за многострадалния телескоп Джеймс Уеб най-сетне настъпи

2021-james-webb-unboxing.jpg

Снимка от разопаковането на телескопа "Джеймс Уеб" на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

19 декември 2021 г. 15:50 ч.

Светослав Александров. На 24-ти декември (Бъдни вечер) мнозина от нас ще сме със семействата си, отбелязвайки заедно зимните празници. За много астрономи и за ръководството на НАСА това се очертава да е изключително стресиращ ден, тъй като в 14:20 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана ще бъде проведено изстрелването на ракетата "Ариана 5" с телескопа "Джеймс Уеб". Но този път няма да има радост дори и ако ракетата си свърши благополучно работата. Думичката "успех" в медийните заглавия няма да присъства. Ще последва мъчителен триседмичен период, през който телескопът трябва да изпълни автономно всички процедури по своето разгръщане. Набелязани са 350 критични и еднопосочни стъпки, които следва да бъдат преминати успешно. Аномалия при всяка една от тях би гарантирала цялостен провал за мисията. 

Трудно е да си представим какви ще са последствията за НАСА, ако нещо се обърка. Едно е ясно - дори сега изглежда, че надали друг космически проект ще бъде управляван по подобие на "Джеймс Уеб". Многострадалната инициатива започва през 1996 година, когато телескопът "Хъбъл" е все още нов и тепърва разгръща научния си потенциал, но учените вече обмислят следващата обсерватория, която ще го наследи. Тогава, по времето на управлението на американския президент Бил Клинтън, когато администратор на НАСА е Дан Голдин, на мода е политиката за "по-бързи, по-евтини, по-добри" космически апарати. Предлага се новият телескоп, който тогава е известен под името "Next Generation Space Telescope" (б.прев. - космически телескоп от следващо поколение) да бъде построен за $500 милиона и изстрелян през 2007 година. През 2002 година телескопът е официално кръстен на бившия администратор на агенцията от ранната космическа надпревара Джеймс Уеб, а през 2003 година е връчен договор на фирмата TRW Inc. за строежа му. Малко след спечелването на конкурса активите на фирмата са придобити от аерокосмическия гигант Нортроп Груман. 

Зли езици твърдят, че инициаторите на космическия телескоп винаги са знаели, че $500 милиона няма да са достатъчни и въпреки това нарочно са занижили сумата, защото са предвидили, че след като парите бъдат похарчени, проектът вече ще е в напреднал етап и държавата няма да има избор, освен още да го финансира. Но надали някой е предполагал, че "Джеймс Уеб" ще премине през 14-годишни отлагания и за него ще бъдат похарчени близо $10 милиарда. След 2010 година проектът вече е високоприоритетен за НАСА и агенцията го крепи дори и когато започва да смуче от средствата на другите космически инициативи - ето защо, например, Щатите се отдръпват от важната марсианска програма на Европейската космическа агенция "ЕкзоМарс" и лидерите на европейската космонавтика в отчаянието си търсят помощта на Русия. Никой не омаловажава, че ако "Джеймс Уеб" успее, ползите за науката ще са колосални. Но мнозина си мислят - нужна ли беше тази инвестиция? За парите, похарчени за новия космически телескоп, НАСА щеше да построи пет марсохода от типа на "Пърсъвиърънс" или "Кюриосити", 3-4 мисии от типа на "Касини" до Сатурн или три нови пилотирани космически кораба от типа на "Крю Драгън". Напомням, че през последните две десетилетия американската космическа агенция така и не планира роботизирана експедиция до планетите Уран или Нептун - една от най-приоритетните потенциални задачи в планетарните изследвания, но все още стои неизпълнена заради такива дългосрои като "Джеймс Уеб". 

Разбира се, има и обективни причини телескопът да е толкова скъп, които не се изчерпват само до лошото управление, типично за Стария (ОлдСпейс) космически отрасъл. За разлика от "Хъбъл", който е основно оптичен телескоп, "Джеймс Уеб" работи в инфрачервения диапазон. Само по този начин могат да бъдат изучени най-ранните тайни на Вселената, недостъпни за "Хъбъл". Нашата Вселена непрекъснато се разширява и далечните наблюдавани обекти са отместени към червената област на електромагнитния спектър (поради Доплеровия фект), като при най-отдалечените галактики отместването е даже към инфрачервената област. Бидейки инфрачервен телескоп, "Джеймс Уеб" ще може да изучава тези първични, скорородени галактики и да разследва ранните епохи след появата на познаваемия свят. Проблемът е, че конструирането на подобен астрономически инструмент е неописуемо амбициозна задача. За да е максимално чувствителен към инфрачервените лъчения, телескопът трябва да работи при свръхниски температури и да притежава системи за активно охлаждане на приборите му. Необходимо е да бъде защитен от слънчевите лъчи, а това означава конструкцията на огромен топлинен щит, който, при настоящите ограничения на ракетите-носители, задължително следва да излети в сгънато състояние и впоследствие да се разгъне - просто не съществува толкова голям обтекател, който да го побере цял. Поради същата причина огледалото не може да е монолитично - в случая то е съставено от 18 отделни сегмента.

За съжаление Нортроп Груман не се справи блестящо с поверената задача по конструкцията на "Джеймс Уеб" - бидейки традиционна космическа компания, тя страда от всички недостатъция на стария сектор. През 2018 г. нейният изпълнителен директор Уес Буш бе сериозно разкритикуван за начина, по който проектът бе ръководен, тъй като след неуспешно вибрационно изпитание на телескопа от сгънатия топлинен щит започнаха да изпадат болтове и гайки. Това добави още две години отлагания. Последното съществено забавяне (от 2020 за 2021 г.) е резултат от пандемията.  

Но вече проектът е на финалната права. На Бъдни вечер през 1968 г. астронавти на НАСА за пръв път влизат в орбита около Луната с кораба "Аполо 8" - постижение, което завинаги променя облика на космическата надпревара. Точно 53 години по-късно агенцията на САЩ е изправена пред реализацията на космическа мисия, която е сравнима по сложност с проекта "Аполо". Неслучайно "Джеймс Уеб" е именуван на администратора, който е преводил успешно НАСА през лунната надпревара. Ако проектът е благополучен, ползите за науката ще са колосални. Ще научим повече за Големия взрив. Ще разкрием кога са се появили първите звезди и галактики. Вероятно най-интересното - "Джеймс Уеб" ще може да установи дали откритите досега извънслънчеви планети притежават атмосфери и какъв химичен състав имат те. А това може да ни даде отговор на един от най-вълнуващите въпроси, които науката си задава - има ли нейде в нашата Галактика извънземен живот? 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4280-2021-james-webb-space-telescope-launch-preview

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Ако проектът е благополучен, ползите за науката ще са колосални.

Аз лично чакам с нетърпение изстрелването и стискам здраво палци проектът да е благополучен.
Чакам и какво ще открие.

Иначе проектът най-закономерно ще се използва като довод да не се финансират такива проекти
в бъдеще.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Космическата ракета Ариана 5 с телескопа Джеймс Уеб са на стартовата площадка

24 декември 2021 г. 09:30 ч. Най-сетне! След дълго и мъчително чакане ракетата-носител "Ариана 5" с телескопа "Джеймс Уеб" са на стартовата площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана!

Извеждането на 53-метровата ракета на стартовия комплекс беше осъществено вчера, на 23-ти декември.

Изстрелването е предвидено за 25-ти декември, като 32-минутният стартов прозорец се отваря в 14:20 ч. българско време. Разбира се, полетът ще бъде проведен само ако прогнозата за времето е благоприятна.

Можете да наблюдавате старта на живо на този линк: https://www.nasa.gov/nasalive

Източник: ЕКА

2021-james-webb-launch-pad.jpg

Ракетата "Ариана 5" и телескопът "Джеймс Уеб" са на стартовата площадка. Photo credit : ESA - S. Corvaja

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4289-2021-24-dec-james-webb-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Джеймс Уеб излетя! Одисеята на най-скъпата и сложна роботизирана космическа мисия в историята на човечеството започна!

2021-25-dec-james-webb-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

25 декември 2021 г. 14:50 ч.

Светослав Александров. Най-сетне: мигът, който хиляди астрономи очакваха със затаен дъх през последните 25 години, най-сетне настъпи! Няма вече отлагания, няма вече тестове и безкрайни ремонти. Телескопът "Джеймс Уеб" излетя днес, навръх Коледа, в 14:20 ч. българско време. 

Но макар че в 14:45 ч. бе оповестено, че ракетата-носител "Ариана 5" си е свършила безупречно работата при достигането на първичната орбита, а две минути по-късно бе потвърдено отделянето на телескопа в свободен полет, още е твърде рано да кажем дали мисията е успешна. 

Това е така, тъй като "Джеймс Уеб" трябва да изпълни изключително комплексни процедури по разгръщането на топлинния щит и огледалата, както и да приведе критично важните си системи в готовност. Всичко това няма да се случи веднага, а в хода на следващите три седмици. На 29-тия ден от началото на полета телескопът трябва да се озове и в своята окончателна орбита отвъд Луната, около точката на Лагранж Л2 на системата Земя-Слънце. Ще последват още пет месеца на подготовка и проверка на научните прибори. Първите изследователски данни не се очаква да пристигнат на Земята преди лятото на 2022-ра година. 

Мисията е изключително рискована. "Джеймс Уеб" трябва да изпълни 344 критични еднопосочни действия в автоматичен режим, без намесата на човешка ръка. Ако нещо се обърка, този път няма да има астронавти, които да излетят и да поправят телескопа. Аномалия по време на всеки един от тези 344 етапа ще гарантира провал. Роботизираната експедиция е неколкократно пъти по-рискована от тази на американския марсоход "Пърсъвиърънс", който кацна на Червената планета по-рано през тази година. 

Напомням на читателите, че "Джеймс Уеб" е международен космически проект. Телескопът е построен от американската компания Нортроп Груман, но освен САЩ, в инициативата участват Канада и Европейската космическа агенция (ЕКА). Най-сериозният принос на Европа е самата ракета "Ариана 5", която бе използвана за днешното изстрелване от космодрума Куру във Френска Гвиана. В замяна на услугата, която ЕКА е оказала на САЩ по покриването на разходите за полета и организацията на излитането, европейските учени ще получат достъп до научните данни. 

Следете сайта КОСМОС БГ - на страниците му ще бъдете информирани своевременно затова как се развива мисията и дали всичко протича според очакванията. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4290-2021-james-webb-launches

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Джеймс Уеб успешно запали двигателите си за критично важна корекция на курса

2021-james-webb-deployment.jpeg

На кадъра: "Джеймс Уеб" е в космоса, заснет след отделянето му от горната степен на ракетата-носител "Ариана 5". Photo credit : NASA TV

26 декември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:50 ч. българско време космическият телескоп "Джеймс Уеб" изпълни успешно последната важна процедура, която трябваше да бъде осъществена в автоматичен режим непосредствено след изстрелването му. Той запали двигателите си за 65 минути и е вече на правилния курс към точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце. 

Причината, поради която телескопът трябваше да осъществи тази маневра, е следната: европейската космическа ракета "Ариана 5" умишлено бе настроена така, за да не изпрати "Джеймс Уеб" директно на път към Л2. Това е необходимо, тъй като понякога се случва по време на изстрелване горната степен на ракетата-носител по погрешка да зададе по-голяма скорост, отколкото е нужно. Ако това е обикновена спътникова мисия, не би било проблем сателитът да използва собствените си двигатели, за да убие скоростта. Но с "Джеймс Уеб" няма как да се случи, без да се застраши научната му програма - ако скоростта на телескопа бе по-голяма от необходимата за достигането на Л2, той ще трябваше да се обърне, за да може да запали двигателите си, но това щеше да изложи чувствителната му научна апаратура на преките слънчеви лъчи и да бъде унищожена. 

Това бе последното събитие за мисията, което трябваше да бъде координирано в строго определено време. Сега екипът на мисията може да пристъпи към разгръщането на "Джеймс Уеб" - сложна и рискована операция, но вече няма закъде да се бърза. Разгръщането става в ръчен, а не в автоматичен режим. При това инженерите имат цялостен контрол върху случващото се и могат да спрат процедурата веднага щом бъде открито някакво отклонение. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4291-2021-james-webb-first-correction-complete

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Космическият телескоп Джеймс Уеб успешно разгърна топлинния си щит

sunshield.jpg

Уникалният петслоен топлинен щит предпазва чувствителните инструменти на "Джеймс Уеб" от слънчевата светлина. Photo credit : Northrop Grumman

1 януари 2022 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. В навечерието на Нова година космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" разгърна уникалния си петслоен топлинен щит - критично важна задача, която задължително трябваше да бъде изпълнена преди началото на научната мисия. Но все още не всичко е приключило - петте слоя тепърва трябва да бъдат опънати, за да може щитът да изпълнява задачата си по предпазване на чувствителните прибори на телескопа. 

Засега обаче екипът на мисията заслужено празнува и на фона на чудесната новина, че щитът е успешно разгърнат, бе взето решение днес, 1-ви януари, да бъде почивен ден. Процедурите по опъването на слоевете ще започнат на 2-ри януари и ще продължат минимум два дни. Напомням на читателите, че разгръщането на "Джеймс Уеб" се осъществява в ръчен, а не в автоматичен режим, като ръководството на полета може по всяко време да прекъсне дадено действие в случай че не всичко се развива по план. 

Напомням също така, че телескопът бе изстрелян в космоса на 25-ти декември посредством европейската космическа ракета "Ариана 5". Макар че тази ракета притежава обемен обтекател, дори и той не може да побере в цялост топлинния му щит - ето защо бе взето решение "Джеймс Уеб" да излети в сгънато състояние и процедурите по разгъване да бъдат осъществени в космическото пространство. Всичко това превръща проекта в една от най-високорисковите инициативи на НАСА след приключването на лунната програма "Аполо" през 70-те години на миналия век. По думите на Томас Зърбъкън, ръководителят на научния отдел на НАСА, привеждането на "Джеймс Уеб" в експлоатация крие три пъти повече рискове от миналогодишното кацане на марсохода "Пърсъвиърънс". 

Но малцина осъзнават трудността на задачата, която американската космическа агенция се опитва да изпълни. Телескопът "Джеймс Уеб" неслучайно е описван като наследника на "Хъбъл" и ще бъде в състояние да разгадае тайните на раждането на нашата Вселена. Това ще стане посредством изучаването на най-отдалечените от нас космически обекти, но понеже Вселената се разширява, въпросните обекти са отместени към инфрачервената област на електромагнитния спектър. Не е лесно да се направи космически телескоп от типа на "Джеймс Уеб" - за да работи в инфрачервения диапазон, чувствителните му прибори трябва да са защитени от слънчевата топлина. Този огромен щит, който бе разгърнат в навечерието на Нова година, е с приблизителните размери на тенис корт (21.197 на 14.162 m).

Щитът се състои от пет слоя от специален материал, който се нарича Каптон. Всеки слой е покрит от алуминий, като двата най-външни слоя имат и допълнително силициево покритие. Любопитното е, че слоевете, макар и да са с голяма площ, са изключително тънки - най-предният от тях (който е обърнат към Слънцето) е с дебелина 0.05 mm, а останалите четири са дебели 0.025 mm. Щитът е достатъчен, за да предпази тези инструменти на "Джеймс Уеб", които работят в близката инфрачервена област - NIRCam, NIRSpec, FGS/NIRSS. Приборът MIRI, който ще провежда наблюдения в средната инфрачервена област, обаче трябва да работи при още по-ниски температури - само 7 градуса над абсолютната нула и има нужда от специален хелиев хладилник. 

Така че стискаме палци процедурите по опъването на слоевете, които започват утре, да преминат успешно. След като и това е направено, ще се пристъпи към разгръщането на вторичното огледало, а впоследствие и на основното 6.5-метрово огледало. Това е предвидено да се случи до края на другата седмица, но не е гарантирано - графикът е гъвкав и може да търпи промени в случай на проблеми. След цялостното разгръщане на телескопа предстои още една голяма стъпка. На 29-тия ден след изстрелването "Джеймс Уеб" трябва да запали двигателите си, за да влезе в орбита около точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце.

Тогава екипът ще може да си отдъхне, защото най-страшното ще е зад гърба ни. Но трябва да бъде свършена още много работа и след пристигането около Л2 - следва прецизното подравняване на сегментите на основното огледало и калибрирането на научните прибори. Първите снимки от "Джеймс Уеб" не се очакват да пристигнат на Земята преди началото на лятото. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4299-2021-james-webb-unfurls-sunshield

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Важен успех! Топлинният щит на Джеймс Уеб е напълно разгърнат и опънат!

sunshield.jpg

Уникалният петслоен топлинен щит предпазва чувствителните инструменти на "Джеймс Уеб" от слънчевата светлина. Photo credit : Northrop Grumman

4 януари 2022 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Днес е изключително успешен ден за частната американска компания Нортроп Груман, конструирала телескопа на НАСА "Джеймс Уеб"! Петте слоя на топлинния му щит бяха напълно опънати, с което по-голямата част от технологичните препятствия преди началото на научната мисия бяха преодолени! 

Опъването на отделните слоеве беше осъществено през последните 48 часа - и всичко премина гладко, без никакви засечки. 

Както нееднократно съм споменавал на страниците на КОСМОС БГ, построеният за $10 милиарда космически телескоп "Джеймс Уеб" представлява най-скъпоструващата роботизирана научна мисия в историята на космонавтиката и най-сложният проект от технологична гледна точка след провеждането на пилотираните експедиции до Луната "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. Счита се, че разгръщането на телескопа е три пъти по-рисково от кацането на Марс, осъществено от американския марсоход "Пърсъвиърънс" през февруари миналата година. Това е така, защото за успешното привеждане на "Джеймс Уеб" в експлоатация трябва да бъдат задействани 344 еднопосочни събития - и всяко неизпълнение дори на едно от тези 344 събития може да гарантира провал. 

Но сега, след като топлинният щит на телескопа е цялостно разгърнат, НАСА съобщава, че 75% от тези еднопосочни точки на провал са преодолени. Разбира се, още е рано да си отдъхваме - предстои разтварянето на сегментите на вторичното и на основното огледало. И все пак от всички компоненти, които трябваше да се разгърнат, топлинният щит бе най-сложният. 

Благополучното опъване на слоевете на щита беше аплодирано и от най-безпощадните критици на американската космонавтика като журналиста от Арс Текника Ерик Бъргър.

"Честно казано аз не смятах, че телескопът "Джеймс Уеб" ще сработи в космоса. И все още не сме стигнали до този етап. Но, по дяволите, разгръщането на топлинния щит представлява огромно постижение и аз съм изумен от инженерите на НАСА и Нортроп Груман", казва той.

Опъването на последния от петте слоя беше излъчено на живо по телевизионния канал на НАСА, така че зрителите имаха щастието да се наслаждават в реално време на успеха. 

Напомням на читателите, че "Джеймс Уеб" е наследник на "Хъбъл", който, за разлика от него, няма да работи във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър, а в инфрачервената. Целта е да бъдат изучени най-древните небесни обекти, които, поради разширяването на Вселената, са отместени в инфрачервената област, съответно са недостъпни за "Хъбъл". Така новият телескоп ще разгадае тайните на раждането на видимия свят. Но за да работи в този диапазон, "Джеймс Уеб" има нужда от защита от слънчевата топлина, която се осигурява от този огромен щит с размера на тенис корт. Сега, след като щитът е напълно опънат, чувствителните инструменти на телескопа (с изключение на един, който има нужда от активно охлаждане и от по-ниска температура) ще работят при температура от само 36 градуса над абсолютната нула. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4303-2021-sunshield-fully-depolyed-tensioned

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Критично важен успех: Джеймс Уеб разгърна вторичното си огледало!

2021-mirror-james-webb.jpg

Огледалата на "Джеймс Уеб". Вторичното огледало (secondary mirror) е разположено на триножник пред първичното. Image credit : NASA TV

5 януари 2022 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за телескопа на НАСА "Джеймс Уеб"! Но ако вчерашното разгръщане и разпъване на топлинния щит на новия космически телескоп бе най-сложната от инженерна гледна точка процедура, днешното безпроблемно разпъване на триножника с вторичното огледало бе най-критичната стъпка, която трябваше да бъде преодоляна, за да може научната програма да започне. Вече може да кажем, че "Джеймс Уеб" е истински телескоп, а не просто космически апарат! 

"Джеймс Уеб" притежава основно огледало с диаметър 6.5 метра - никога досега не е била изстрелвана такава голяма обсерватория в космоса. Но за да могат лъчите, отразени от него, да бъдат анализирани, те трябва да се насочат към научните прибори. Именно това е ролята на 74-сантиметровото вторично огледало, което през днешния ден беше разпънато над основното чрез триножник. Ако нещо, дори съвсем дребно, се беше объркало днес, програмата на "Джеймс Уеб" щеше да е цялостен и категоричен провал. 

Напомням на читателите, че за да може новият телескоп да започне научната си програма, той трябва да се разопакова успешно в дистанционен режим, а това минава през 344 еднопосочни събития, свързани със задействането на подвижни части. Неуспех при изпълнението на всяко едно събитие притежава потенциала да опропасти всичко. И все пак има известни нюанси. Нека да приемем, че вчера топлинният щит се беше разгърнал, но не изцяло - някаква дреболия бе попречила на един от слоевете да се опъне. Или пък утре или вдруги ден инженерите не успеят да разкрият цялостно основното огледало, пак централният му компонент ще е на разположение. При такива сценарии щяха да се измислят някакви стратегии, за да може "Джеймс Уеб" да изпълнява поне частично изследователските си задачи. 

Не така стоеше въпросът, ако днешното разгръщане на вторичното огледало бе неблагополучно. В такъв случай, съобщава д-р Хайди Хемъл, част от екипа на мисията в интервю за Нанси Аткинсън от The Planetary Society, нямаше да има никакъв начин да се измисли как лъчите да достигат до приборите. Мисията щеше да завърши преждевременно и печално.

След днешния ден изследователите ще дишат по-спокойно и макар че не всичко е приключило по отношение на подготвителната работа, цялостният успех е почти на прага... 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4304-2021-james-webb-secondary-mirror-success

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб бе напълно разгънат!

2022-james-webb-fully-deployed.jpg

На снимката: телескопът "Джеймс Уеб" с напълно разгърнато огледало по време на предстартовата подготовка. Photo credit : NASA/Desiree Stover

8 януари 2022 г. 18:41 ч.

Светослав Александров. Имаше защо да чакаме четвърт век! 

Днес, на 8-ми януари 2022 г., две седмици след своето изстрелване, космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" изпълни последната част от сложната процедура по разгъване, наподобяващо такова на фигурка на оригами. Голямото основно огледало с диаметър 6.5 метра бе разтворено безпроблемно!

Това бе най-сложната операция в далечния космос, провеждана някога в историята на роботизираната космонавтиката. Тя бе три пъти по-опасна от кацането на американския марсоход "Пърсъвиърънс" през февруари 2021 г., но както тогава, така и сега космическата агенция на САЩ се справи безупречно. Браво на НАСА и инженерите от аерокосмическата компания Нортроп Груман, построили телескопа! 

"Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" се разгърна напълно", съобщи шефът на научния директорат на НАСА Томас Зърбъкън. "Поздравявам целия екип на "Уеб" за великолепната седмица. Вашата упорита работа представлява огромен завет относно това какво човечеството може да постигне, когато се събираме заедно в името на по-доброто за всички хора". 

Напомням на читателите, че създаването на "Джеймс Уеб" бе замислено през 1996 година, още когато телескопът "Хъбъл" беше твърде нов и изумяваше света със своите открития и снимки. Както е описано в статията The Next Generation Space Telescope (ngst) - Science and Technology с авторски колектив, Mather C.J. et al, публикувана през 1997 г., научните резултати от инфрачервен космически телескоп с голямо огледало биха имали огромна стойност и такъв телескоп би представлявал следващата логична стъпка за астрономията след "Хъбъл". През следващите години обаче се оказва, че създаването на "Джеймс Уеб" представлява изключително инженерно предизвикателство, защото:

1. Нямаше ракета, която бе в състояние да побере такъв гигантски космически телескоп. И досега всичките налични ракети притежават съществени ограничения по маса и най-вече обем. Поради това "Джеймс Уеб" трябва да бъде опакован и да се разгъне в космоса в автоматичен режим. Някой ден, ако Илон Мъск успешно създаде своята система за изстрелване "Старшип", това ще промени играта и ограниченията няма да са така строги, както е описано в тази статия (линк). Но засега няма друг начин, следователно "Джеймс Уеб" трябваше да излети сгънат. 

2. Нещо по-сериозно - докато "Хъбъл" работи в околоземна орбита, "Джеймс Уеб" трябваше да бъде изпратен в междупланетното пространство, в точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце. След края на епохата на "Аполо" човечеството не разполага с космически кораб за далечни пътешествия, следователно новият телескоп трябваше да успее да се разтвори без пряката намеса на човешка ръка - и ако нещо се обърка, както се случи с "Хъбъл" в началото на 90-те години, този път нямаше да има пилотирана експедиция, която да го спаси. 

Последващата разработка, подготовка и преодоляване на неочаквано възникнали проблеми отне 25 години. Днес вече може да кажем - въпреки сериозната и основателна критика относно управлението на проекта, въпреки погълнатите $10 милиарда, които безспорно можеха да се похарчат по-рационално, фирмата-производител Нортроп Груман се справи безупречно! "Джеймс Уеб" премина през всичките 344 еднопосочни точки на провал без отклонения. Ако такова имаше дори при изпълнението на едно от тези 344 еднопосочни събития, мисията можеше да е пълен провал. 

Какво следва оттук насетне за телескопа? 

"Предстоят повече от 5 месеца работа по въвеждане в експлоатация за екипа на "Джеймс Уеб", която включва фина настройка на основното огледало, проверка на научните прибори и безброй други неща", съобщава изследователят Пол Бърн. "Ще дойде лятото, преди да получим първите снимки".

Ръководството на мисията е категорично, че този път на фотографиите не се очакват неприятни изненади от типа на тези с "Хъбъл". Старият телескоп бе изстрелян с монолитно основно огледало, което бе неправилно полирано и това доведе до сферична аберация преди той да бъде ремонтиран от астронавтите на совалката "Индевър". Огледалото на "Джеймс Уеб" от своя страна не е монолитно, то притежава 18 сегмента и всеки от тях може да се настройва допълнително при възникване на проблем с качеството.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4308-2022-james-webb-fully-deployed

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 54 минути, SAlexandrov said:

"Космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" се разгърна напълно", съобщи шефът на научния директорат на НАСА Томас Зърбъкън.

Невероятна новина, браво! Щеше да е пълен провал ако нещо беше засякло.

Сега спокойно може да чакаме първите снимки през лятото. Много интересно да се
види какви са им приоритетите.

Аз лично чакам с нетърпение да видим дали Уеб ще открие звезди и галактики, които
са по-стари отколкото се очаква. Това серизоно ще подкопае теорията за Големия взрив.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...