Отиди на
Форум "Наука"

Конференция, посветена на Йордан Йовков


Recommended Posts

  • Администратор

Двудневна научна конференция по повод 130 години от рождението на Йордан Йовков започва утре в Добрич. 55 са заявките за участие с научни разработки във форума, наречен „Йордан Йовков - разночетения". Много от авторите са дългогодишни участници, съобщи пред Дарик д-р Кремена Митева - организатор на конференцията и главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков".

photo_big_593678.jpg

Посветеното на певеца на Добруджа събитие се провежда през 5 години от 1995 година насам, заедно с връчването на литературната награда на името на Йовков. Преди това издания на конференцията е имало през 1975 и 1980 година.

„Целта е да се каже нещо ново, непознато до сега и различно за писателя. Разчитаме в дискусиите освен литературоведи и езиковеди да се включват още историци, музиковеди, фолклористи, изкуствоведи, за да се разгледа творчеството на Йовков във възможно най-широк културен и исторически аспект", сподели Кремена Митева.

Характерно за докладите тази година е разнообразието им, те трудно могат да бъдат обединени тематично. Повечето гледни точки към произведенията са философски и обобщаващи, по-малко от тях се вглеждат в една книга или текст на Йовков, коментира Митева.

Традиционно към конференциите, посветени на Йовков, има голям интерес. Сред участниците тази година са проф. Иван Сарандев и проф. Милена Кирова - автори на едни от най-сериозните изследвания на творчеството на писателя.

Източник: http://dariknews.bg/...ticle_id=593678

Програма: http://kulturni-novi...nid=10754&sid=5

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...