Отиди на
Форум "Наука"

о-в Тера


Recommended Posts

  • Потребител

о-в Тера

Между 1600 и 1500 г. пр. Хр. на о-в Тера, днес Санторин ( един от Цикладските о-ви ) процъфтява цивилизация, сравнима с критската. Животът тече спокойно; в удобни къщи хората живеят от плодовете на земята, от скотовъдство, от риболов и от търговията със съседите си. Но Тера е вулканичен о-в. Една първа сериозна тревога заставя жителите му набързо да го напуснат. Успокоени от дългото затишие след това, някои от тях се завръщат, за да възстановят града, отчасти разрушен от земетресението: разчистват улиците, укрепват стените и къщите... Ала дрямката на вулкана е била само привидна! Докато жителите все още не са успели да приключат с възстановителните работи, едно ново изригване ги прогонва: този път те повече няма да се завърнат. В бързината те отнасят със себе си само най - скъпоценните вещи. В къщите са изоставени предмети на всекидневния живот: камък за мелене на зърно, тежести за опъване на нишките на тъкачните станове, сечива, кухненски съдове. Последният катаклизъм настъпва към 1500 г. пр. Хр. : взривява се целия вулкан. Централната част на о-ва е погълната от морето, а Акротири е погребан под многометров пласт от пепел и пемза. Благодарение на сензационните разкопки, предприети в затрупания от пепелта град Акротири, Тера ни разкрива своите тайни. Някои от намерените предмети свидетелстват за влияние на критската цивилизация, други показват самобитната култура на жителите на Тера, които, за разлика от критските художници не предлагат идеализирана представа за природата. Техните делфини, лястовици, шафранови цветове и гроздове не са рисувани сред нереален пейзаж. Върху вазите природата е претворена трезво и реалистично. Във всяка къща поне една от стаите е украсена с фрески, представящи сцени от всекидневния живот. На една стена виждаме момче, което носи улов от риба, на друга - бойна флотилия, която напуска града.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не забравяй че това са само предположение и дори в нашата история има доста неточности .Пък приди толково много време няма никъде 100% точност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не забравяй че това са само предположение и дори в нашата история има доста неточности .Пък приди толково много време няма никъде 100% точност.

Да бе, верно е! Особено при критяните, щото нали все пак линеар А не е разчетен....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък бях гледал нещо подобно по някой от "историческите" канали (май беше Discovery-то). Та там бяха изразили предположението, че понеже това изригване било от невероятен мащаб и най-вероятно облакът от него е потеглил на юг и дори би могъл да е достигнал до Египет и да е "спомогнал" за прословутите библейски 10 наказания (при Изхода на Мойсей от Египет). Други пък май го сравняваха с митичната Атлантида, включително и заради концентричната структура на града... Абе, теории всякакви!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...