Отиди на
Форум "Наука"

От къде идват мюсюлмански духовници в България по време на Покръстването?


Recommended Posts

  • Потребител

Идеята за тази тема ми дойде съвсем случайно. Разглеждах страници в интернет (като тази, например - http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/7.html) с цел търсене на извори. Тогава си спомних за мюсюлманските духовници, за които учих в училище, а и в университета, дошли при княз Борис I след Покръстването. Стори ми се странно - от къде такива проповедници ще идват в нашата страна тогава? Хазарите вече са приели юдаизма, а Византия спира достъпа на араби на запад от Мала Азия. Не знам дали съм прав, но мисля, че Борис осъществява контакт дори с арабите. Самият факт, че по-късно Симеон лесно се разбира с арабите, може би подсказва, че контакти е имало още преди неговото възкачване на престола.

Не знам дали съм прав, може да греша, но как мислите - Борис осъществява ли контакт с арабите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че Симеон търси контакт с Египет, а не се "разбира лесно с арабите".

Колкото до ислямски духовници при Борис-Михаил - това ми намирисва на клише. Общо място, взето от други разкази за други владетели и народи, изоставящи старото езичество и търсещи нова религия. За хазарите и русите се разказват подобни неща и нищо не пречи някой автоматично да ги е прехвърлил и върху българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинявай, Глишев, не се изразих добре за арабите. Прав си, Симеон се нуждае от тяхната подкрепа.

Но смятам, че е имало някакъв контакт, изразен в появата на мохамедани, тъй като арабите имат желания за господство в района на Средиземно море и чрез духовници да наложат своята вяра на един езически народ. Така ще си осигурят солидна подкрепа срещу Византия. Ще я хванат по този начин в обръч.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трябва да са били и немалък брой, тъй като за едно проповядване трябва да има и сериозни усилия.

Сега се сещам - дали пък не е имало и юдейски мисии? Може би и хазарите са пратили някой и друг духовник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Щърбов, исках да кажа, че може би всъщност не е имало ислямски проповедници в България. Виж какво се получи - ти се сети за несигурната възможност за мюсюлмани при Борис и тутакси автоматично предположи и възможност за юдаисти. Тъкмо това имах предвид. Историйката просто е прекалено хубава, за да не се разкаже - и от покръстването на княз Борис се получава разказ за духовници от трите аврамистки религии, които се съревновават пред мъдрия варварски владетел. Ама май в случая историйката изобщо не е вярна :) Това е механизмът на квазиисторическото клише, на общите места, на прехода от история към литература. Византийските автори са много податливи на такива изкушения. За съжаление - нашите историографи също.

Йончев, прав си за Крит като близка възможност. Или Сицилия, по това време също в мюсюлмански ръце. Евентуално и пътуващи проповедници, дошли от североизток - стигнали България през хазарските земи. Но всичко това - само ако допуснем, че действително е имало мюсюлмани при Борис-Михаил, което ми се струва не много вероятно.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...