Отиди на
Форум "Наука"

Анонимният Ватикански разказ - част от Scriptor Incertus?


Recommended Posts

  • Потребител

Срещнах в бележките на Гръцки извори за българската история, том 4, още в увода към тях, че има мнение, според което Анонимният Ватикански разказ е част от Scriptor Incertus. Потърсих в интернет за подобна информация, но не открих нещо съществено. Имат ли тези два важни документа някаква връзка помежду си или такава е отхвърлена вече? Казвам тези думи, защото, все пак, книгата е издадена отдавна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ватиканския анонимен разказ е житие на светите Никифорови воини дето били избити от лошите българи-езичници, само защото вършели разни християнски неща като да премазват пеленачета с диканите, да дерат добитъка жив и др. подобни богоугодни дела.

Но тъй като разказа е доста подробен, той прилича на текста от другата частично запазена хроника по своето детаилно изложение. Това кара някои да предполагат, че липсващата част е служила за източник, въз основа на който е написан Анонимният ват. разказ. В интерес на истината е напълно възможно да е преразказ на незапазена част от въпросната хроника, защото сред останалите извори няма други от този тип подробни изложения на събитията. Те двете си приличат, но АВР е възможно да е само преразказ, а не оригинална част.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...