Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

Новият език все още не е ясно какво ще представлява. Известното за момента е само, това че е "Google programming language for structured Web programming". Забележете структурно (каквото всъщност го има и в C и в Pascal), но не е обектно ориентирано (характеристика, която препокрива понятието структурно). Наистина Google не правят грешка за избора си. По принцип структурата на web страниците вообще не е обектно ориентирана и затова тяхното генериране не може да стане по друг начин.

Тази новина е интересна и за мен лично. Причината е, че преди доста време (концепцията се появи в далечната 1995) започнах направата на език за програмиране и забележете - точно структурен език за web програмиране. Този език е все още в стадий на развитие, като основната ми цел е да му предам много добър стил, удобство при работа и да е наистина web ориентиран (а не просто грубо приспособен, какъвто например е php, въпреки огромните си вече библиотеки за какво ли не).

Езикът претърпя съществени доработки през 2009, но публината му версия е стара - от около 2005 (действам на принципа защо да публикувам нещо, като няма интерес - първо ще го завърша и тогава ще го покажа пълно). Сайтът на този език е 6pp.uk.to, докато форумът му е вече в замрелия форум bg-webmaster.com (по-точно тук: http://www.bg-webmaster.com/index.php?showforum=53 - както виждате и той е замрял, като всичко останало).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вече се появи информация и в Wikipedia,

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Dart

откъдето може да се научи повече.

Оказва се, че езикът цели да се използва от страна на браузъра, а не както множество други езици да е от страна на сървъра. Това означава, че споменатата технология най-вероятно скоро ще бъде въведена в Google Chrome, а се и допуска скоро след това да се появи и във FireFox (тук изказвам лично мое мнение). Дали ще се появи в IE и Safari и кога - това е вече много сложен въпрос.

Има вероятност този език да последва съдбата на направения от Microsoft "Silver Light" - така направената алтернатива на Flash, която вообще не се използва на практика никъде. Въпреки, че е с отворен формат (за разлика то флаш).

Като човек с интерес в езиците за програмиране аз лично може би ще разуча и използвам Dart (е все още ми е трудно да го твърдя със сигурност - все пак ще трябва да видя концепцията на езика), особено ако той е доста по-добре интегриран синтаксис в html в сравнение с javascript (който просто е грубо залепен).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...