Отиди на
Форум "Наука"

Няколко задачки моля помогнете


Recommended Posts

  • Потребител

1. В триъгълник АБС точките M, N и Р са средите съответно на страните АВ, ВС, СА. Сборът от периметрите на триъгълниците АМР, МВN, NCP и МNP е 24см. Периметърът на триъгълника АВС е...?

2. Даден е триъгълник АВС. Точките М, Р и U лежат върху страната АС и АМ = МР = PU = UC. Правите през М, Р и U, успоредни на АВ, пресичат страната ВС съответно в точки N, Q и V. Намерете MN, PQ и UV, ако АВ=а.

Отг. 3/4а, 1/2а, 1/4а

3. Точките М и N лежат съответно върху страните AD и BC на успоредника АВСD и са такива, че MN е успоредна на АВ. Нека Р = АN пресечена от BM и Q = CM пресечена от DN. Докажете, че PQ е успоредна на AD и PQ = 0.5 AD.

4. В триъгълника АВС ъгъл САВ = 30 градуса, ъгъл АСВ= 90 градуса, М е медицентърът на триъгълника, а Р - пресечната точка на ъглополовящата през върха В с медианата СС1. Намерете МР, ако АВ=12см

5. В трапеца АВСD (АВ е успоредна на CD) ъгъл DAB=90градуса, ъгъл АВС=ъгъл ВСА= 60градуса , средната основа е 3см. Намерете основите на трапеца.

6. В трапеца АВСD (АВ е успоредна на CD) ъгъл DAB=90градуса , ъгъл ABC=60градуса , a диагоналът АС разполовява ъгъл ВСD. Докажете, че ако М е средата на ВС, то триъгълникът АМD е равностранен.

7. В трапеца АВСD (АВ е успоредна на CD) точките М и Р лежат върху бедрото АD и АМ=МР=РD. Правите през М и Р, са успоредни на АВ, пресичат бедрото ВС съответно в точки N и Q. Намерете MN и PQ, ако AB=a и CD=b

Упътване: През върха D постройте права, успоредна на ВС

8. Даден е трапец АВСD (АВ е успоредна на CD). Точката М дели бедрото AD в отношение 1:2, считано от А. Правата през М, успоредна на АВ, пресича диагоналите АС и BD в точки Р и Q. Намерете РQ, aко АВ=а и CD=b (a>b)

9. Даден е трапец ABCD (АВ е успоредна на CD). Точката М дели бедрото AD в отношение 2:1 считано от А. Правата m през М, успоредна на АВ, пресича диагоналите АС и BD в точки Р и Q.

a) Намерете PQ, ако AB=а и СD=b (a>b)

б) При какви условия за а и b правата m минава през пресечната точка на диагоналите?

10. Даден е успоредник АВСD. Точката N е средата на CD, а М е пресечната точка на АС и BN. Намерете в какво отношение точка М дели диагонала АС, считано от върха А.

Отг.2:1 Упътване: Докажете, че М е медицентътът на труъгълник ВСD

11. В триъгълник ABC точка Р е средата на медианата СМ. Правата АР пресича ВС в точка Q. Намерете в какво отношение Q дели BC, считано от върха В.

Oтг.2:1 Упътване: Постройте през М права, успоредна на АР

12. Върху страните АВ, ВС и СА на равностранен триъгълник АВС са дадени точки Р, Q и R такива, че АР:РВ=BQ:QC=CR:RA=1:2 http://media.snimka.bg/9841/025937372.jpg Докажете, че:

а) триъгълникът PQR е равностранен

б) медицентровете на триъгълник АВС и триъгълник PQR съвпадат.

13. В триъгълника АВС точката М е средата на страната АВ, а Р и Q делят ВС на три равни части. Докажете, че ако ъгъл РМQ=90градуса , то ВС=3АС.

Упътване: В триъгълник РМQ постройте медианата през върха М. Докажете, че тя е средна отсечка в триъгилник АВС.

Задачките са от 8ми клас.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-добре е да се обърнеш с тази молба към по-специализирани сайтове и форуми. Ние тук не решаваме ученически домашни, не пишем литературни есета и отговори на литературни въпроси от типа "какво е искал да каже авторът?".

Потърси повече информация тук:

http://www.math10.com/f/viewforum.php?f=30&sid=16addc36cc251c2ba8199e0ed7ca7a6e

http://www.domashno.bg/polzvane/

http://www.reshavam.com/

http://www.math10.com/bg/reshavane-na-zadachi/

http://mat.net-bg.info/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

http://www.re6avam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=80

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Което не значи , че не можем да ги решаваме. Отговорът на първата задача е 12 см. Използва се това, че средната отсечка е наполовена по-къса от успоредната и страна, а в сбора средните отсечки влизат по два пъти.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, Аз не мога.

Но други могат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...