Отиди на
Форум "Наука"

Български пословици и поговорки, Стефана Стойкова


Recommended Posts

  • Администратор

Български пословици и поговорки, Стефана Стойкова

- http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=24635

post-6-042518300 1329747413_thumb.jpg

Пословиците и поговорките са едно от най-ценните богатства в българското фолклорно наследство. За разлика от повечето жанрове на народното творчество, те продължават да са жива част от говоримия български език. Нещо повече, те постоянно се обогатяват с нови текстове, създадени в съвременните социокултурни условия.

Този нов сборник съдържа над 6000 български пословици и поговорки (паремии) от цялата българска територия, подбрани както от престижни публикации като известния сборник на П. Р. Славейков, Сборника за народни умотворения, Речника на Найден Геров и други, така и от по-нови записи, някои от които непубликувани досега. Материалът е систематизиран в отделни рубрики – смислови гнезда. На много места под линия се дават бележки за произхода или употребата на паремията, както и за връзката й с други фолклорни жанрове – анекдоти, приказки, песни, гатанки и пр. В отделен списък се поясняват някои чужди или диалектни думи, употребени в текста на пословиците.

Особена стойност има Показалецът на използваните в текстовете думи за хора, предмети и понятия, който не само улеснява читателя да намери бързо търсената от него пословица, но и разкрива понятийната и образната система на българските паремии, предлагайки възможност книгата да се използва и на друго ниво – за научни образователни и изследователски цели.

Изданието е предназначено за най-широк кръг читатели. То представлява интерес както за студенти, ученици, преподаватели, журналисти, политици и любители, така и за изследователи на езика, фолклора и културната комуникация в нашето общество.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...