Отиди на
Форум "Наука"

5-ят Океан ?


Recommended Posts

  • Потребители

Едно от тълкувания на фразата "Седемте Морета", гласи, че това са всъщност са седемте най-големи водни тела или "Седемте Океана" - Северен ледовит океан, Северен атлантически океан, Южен атлантически океан, Северен тихи океан, Южен тихи океан, Индийски океан и Южен океан.Ако приемем, че разделянето на двата най-големи океана на северна и южна част по Екватора* е лесно възприемано, то до преди десетилетие, Южен Океан, звучеше по-скоро като легендарен , отколкото като реален топоним.

През 2000 г. Международната хидрографска организация направи мащабно проучване за реалното съществуване на южен воден басейн. 28 от 68-те страни членки имащи право на глас, взеха участие в проекта и всички с изключение на Аржентина приеха съществуването на Южния океан. Името беше предпочетено пред „Антарктически океан“ , а границата беше очертана между Антарктида и 60-ия южен паралел. Основните аргументи за обособяването на новият океан бяха разликата на неговите води в сравнение с граничещите океани на север.

Формирането му като уникален екорегион се дължи главно на Антарктическото циркумполярно течение, (единственото течение, простиращо се по всички меридиани) което е негова основната съставна част. То държи топлите води далеч от Антарктика , позволявайки на континента да запази своя огромен леден щит.Големината му е 20.327 милиона км2, което го прави четвъртият по големина океан в Света. Включва море Рос, море Амундсен, море Белингсхаузен, море Уедъл, часто от море Скоша и някой по-малки водни тела. Най-ниската точка е Южно-Сандвичевата падина, 7 235 м, а температурата на водата варира между -2 ° и 10° C.

Въпреки, че доста държави, все още се въздържат да признаят съществуването на Южния океан, той все повече се налага, като географско понятие в научните среди.

За съжаление не открих позицията на на българската страна по въпроса и ще се радвам, ако някой може да разясни. В нета прочетох, че е влязъл в учебниците по география, но не съм сигурен в тази информация. Хубаво да знаем,щото ако децата ни един ден се върнат от училище и кажат, че планетите са 8, а океаните 5 да няма „семеен съвет“ :)

P.S.

България все още не е сред страните членки на Международната хидрографска организация, но кандидатурата ни за членството е одобрена и очакваме официално признаване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Можеше по-лесно да го отделят като ареал, а не като океан включващ другите океани в себе си и морета.

Малко странно като цяло. Иначе, че е особен е ясно, но Южен Ареал по-върши работа или се се е целяло сензацията при гръмкото име.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...