Отиди на
Форум "Наука"

Култ и химнография. Служби за местни южнославянски и балкански светци в ръкописи от ХІІІ-ХV в.


Recommended Posts

  • Администратор

Култ и химнография. Служби за местни южнославянски и балкански светци в ръкописи от ХІІІ-ХV в.

Купи: http://www.baspress.com/book.php?l=b&id=966

post-6-043785500 1332749698_thumb.jpg

Радослава Станкова е утвърден медиевист сърбохърва-тист. Дълги години чете редовен лекционен курс „Стара сръбска литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгата „Сръбската книжнина през ХІІІ в. (контекст и текст)“ и на редица научни публикации у нас и в чужбина по темите на сравнителния анализ на южнославянски агиографски и химно-графски текстове, по теоретични проблеми на средновековната книжнина и има приноси при издаването и изследването на неизвестни текстове. Книгата й „Култ и химнография. Служби за местни южнославянски и балкански светци в ръкописи от ХІІІ– ХV в.“ е първи опит да се представи оригиналната и преводната ръкописна традиция на службите за трима много почитани типично български православни светци – св. Иван Рилски, св. Петка Търновска и св. Димитър Солунски. Актуалността на проблематиката в книгата се определя от факта, че в досегашните изследвания върху старобългарската химнография основен обект са били оригиналните старобългарски химнографски произведения на Кирило-Методиевите ученици с оставените от тях автографи под формата на акростих, докато в направеното тук изследване се дава нова гледна точка към представата за оригиналните български произведения според прославяните светци. Публикувани са и текстове на службите за тримата светци, снети от ръкописите de visu. Приведени са данни от нов изворов материал, даващи представа за типологията на службите и илюстриращи етапите, през които са преминали отделните им компоненти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...