Отиди на
Форум "Наука"

съборбитален (суборбитален)


Recommended Posts

  • Администратор

Така и така предложи, а и аз нали си падам по любопитен ми е интересно какво представлява това и каква е целта на тази награда, която фондация Ansari X Prize дава. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ansari X Prize беше награда, връчена от фондацията X Prize. Тази фондация е основана от Ануши и Амир Ансари - брат и сестра от ирански произход, живеещи в САЩ. Наградата беше $10 милиона. Тя беше предназначена за този, който в рамките на две седмици направи два полета в космоса с един и същи космически кораб. Не беше нужно корабите да заформят орбита, а само съборбитален полет беше достатъчен. Кораба трябваше да превозва трима души или пилот и товар, еквивалентен на още двама души. Целта на наградата беше да помогне на частните компании да създадат космичсеки кораби, които да извършват комерсиални и туристически полети в космоса.

Наградата беше спечелена от кораба SpaceShipOne в превод "КосмическиКорабЕдно".

200px-SpaceShipOne_WhiteKnight.jpg

След спечелването на наградата фондацията основа X Prize Cup - състезание, в което частни компании демонстрират прототипи на ракети и кораби, целящи изпращане на космически туристи в орбита. Състезанието за купата беше проведена за първи път миналата година. Тази година ще бъде проведена отново между 20 и 22 октомври, а наградите са на стойност $3 милиона. От догодина нататак състезанието за купата ще се провежда на първия частен космодрум в САЩ, който се строи в момента.

Според международните стандарти космоса започва на 100 км височина над земната повърхност. При изкачване на повече от 100 км се навлиза в космоса. Представете си самолет, който се издига на 110 км лети известно време и после каца. Самолета е извършил съборбитален полет - излезнал е в космоса, но не е заформил орбита. Орбита означава обиколка. Ако самолет достигне 100 км височина и започне да обикала Земята, тогава ще е в орбита около Земята. Всъщност самолета може да не е излезнал в космоса, но пак да е в орбита. Това ще стане ако височината на самолета е под 100 км :crazy_pilot:

trajectoryXP.jpg

Всъщност първите пилотирани полети на американците са били съборбитални. Съборбиталната треактория също може да се нарече "балистична треактория". Точно от там идва израза "балистична ракета" - ракета която излиза в космоса и лети там, но не заформя орбита, а пада някъде другаде на Земното кълбо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...