Отиди на
Форум "Наука"

Почина проф. архимандрит Павел Стефанов


glishev

Recommended Posts

  • Потребители

На 63-годишна възраст, след кратко боледуване е починал архимандрит Павел Стефанов, отскоро професор по литургика в Богословския факултет на Шуменския университет.

Отец Павел беше автор на "Ялдаваот. История и учение на гностическата религия". Интересите му бяха преди всичко в историята на ранната Църква и в религиозния пейзаж на късната Античност; в тази област той беше учен без съперници у нас. Новият му труд за монтанистката общност в момента е под печат. Глава от това изследване участва и в един от конкурсите на списание "Българска наука", което е чест за списанието. За съжаление, авторът не успя да види книгата си в ръцете на читателите. Отец Павел беше не просто църковен историк и преподавател по богословие - всъщност беше истински историк на идеите. В България има дефицит на такива учени.

Негови колеги, студенти и съслужители в свещенството твърдят, че е бил безкомпромисен, принципен човек. Самият факт, че при цялата си ерудиция работеше в Шумен, а не в София и че на тази възраст все още не беше станал епископ, говори много за морала му като монах, учен и християнин - и го поставя наред с такъв забележителен духовник като също покойния архимандрит Назарий. Всеки, който познаваше отец Павел, може наистина да свидетелства за откритите му, критични позиции по църковните и светските обществени въпроси. Накратко казано, той беше забележителен мъж, надраснал скромната ни действителност с нравите, интелекта и духовния си ръст.

Бог да го прости.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...