Отиди на
Форум "Наука"

„Аз, българинът от Македония” – една история с потресаваща сила


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Напрежението в отношенията между Македония и България сякаш с всяка следваща година се увеличава, а изходът от този особено неприятен сблъсък на настроения и убеждения обикновено е наситен с болка, обиди и разочарование – нещо, което ясно си личи и от книгата „Аз, българинът от Македония” (ИК „Изток-Запад”) на Здравко Здравески.

post-6-017221000 1348580699_thumb.jpg

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=38217

Историята на „Аз, българинът от Македония” започва без особени колизии и проследява биографията на Здравко Здравески, която обаче с годините от обикновена се превръща в драматична. Здравески е роден през 1964 г. в Прилеп, Република Македония. Родителите му са с българско самосъзнание и може би именно благодарение на това синът отрано си дава сметка за истината относно българския си произход – още преди да е завършил средното си образование темата започва силно да го вълнува и той активно се включва в нелегалните групи на тогава забранената ВМРО. През 1998 г., по време на правителството на ВМРО-ДПНМЕ, постъпва на работа в МВР. Здравески е един от основателите на паравоенната формация „Лъвове”, която през 2000 г. се трансформира в легална бойна единица към Македонската полиция – назначен е за командир на бойна част, а по-късно и за комендант на десантен взвод; взима активно участие във войната срещу албанските терористи в Македония.

След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, Здравески е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията; семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и монтиран съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а заради измама, основаваща се на свидетели, които дори не го познават. Заради българската си принадлежност в затвора редовно се озовава в изолатора, а там е малтретиран до пълно безсъзнание... Най-неочаквано – на 26 юли 2010 г. – Здравески е пуснат предсрочно от затвора. С помощта на приятели успява да премине македонската граница, взимайки със себе си своята съпруга и трите им деца. Сега живее в България.

Най-точното, макар и мрачно определение за „Аз, българинът от Македония” дава българският поет, литературен критик, преводач и журналист Румен Леонидов: „Това е ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест: тя разбива, размества, сгромолясва, продънва, разцепва с потресаваща сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни представи за това що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония... Книгата е за всички, които могат да издържат в ръцете си две шепи жив огън, две шепи топла кръв, две шепи детски сълзи. Щях да река по навик приятно четене, но се сепнах навреме: този филм на ужасите се гледа сред убийствена тишина, в която се чува единствено глухото скърцане на зъбите.”

„Аз, българинът от Македония” вече е на българския книжен пазар и идеално се намества в нишата, която наскоро беше прокарана с тематично сходни заглавия като „На кол вода пиехме” на Благой Шклифов и „Последните български владици в Македония” на Лизбет Любенова. Това са все издания, които имат една основна цел: да ни събудят от духовната и национална летаргия, в която тъй дълго продължаваме да тлеем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е наистина поразителна история. Един може би далеч не непорочен човек е уж законно "съден", "осъден", вкаран в затвор, тормозен и задържан дори след изтичане на така наречената си "присъда" не за друго, а само защото се смята за българин. Македония насила превърна един човек в мъченик на българската национална кауза. Още по-срамно е, че това се случва не в 1930, а в 2012 и то не от страна на югославски, а на сърбоманските власти. Югоносталгията на елита в Скопие е все по-срамна.

Сп. "Факел" публикува част от книгата за Здравко Здравески (която се състои в голямата си част от негови спомени) още преди месеци.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...