Отиди на
Форум "Наука"

Тибетска статуетка направена от метеорит


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Статуетка, донесена от нацистка експедиция в Тибет, се оказа метеорит

Древна будистка статуя, открита от нацистка експедиция през 30-те години на миналия век, се оказа издълбана в изключително ценен метеорит, съобщи Би Би Си.

Учените са установили, че 1000-годишната статуетка със свастика на корема, е направена от рядка форма на желязо с високо съдържание на никел. Откритието е било публикувано в научното списание Meteoritics and Planetary Science. Учените смятат, че е парче от 209-килограмовия метеорит Чинге, който се е разбил в Земята преди около 15 000 години.

Статуя е висока 24 см, тежи 10 кг и се нарича "Железният човек".

Открита е в Тибет през 1938 г. от германския учен Ернс Шафер. Неговата експедиция е била спонсорирана от нацистите и по-конкретно от Хайнрих Химлер, ръководителят на СС. Смята се, че Химлер е вярвал, че арийската раса произлиза от Тибет и бил впечатлен от всички артефакти, които били донасяни оттам.

След като пристига в Германия, статуята става част от частна колекция и изчезва през 2007 г. Нов собственик по-късно потърсил научно доказателство за произхода й. Той се обърнал към д-р Елмар Бюхнер от университета Щутгарт.

"Бях убеден, че е метеорит още в момента, в който го видях, нищо, че беше на 10 метра", каза д-р Бюхнер. Той забелязал малките вдлъбнатини по повърхността, които се получават от разтапянето на повърхността. Последвалият анализ е показал, че е от редкия клас атаксити - вид метеорит, който се намира много трудно на Земята.

"Богат е на никел и на кобалт. По-малко от 0,1% от всички метеорити и по-малко от 1% от железните метеорити са атаксити, така че те са от най-редките на света".

Много древни култури са гледали на метеоритите като божествена намеса. От тях са правени ножове и бижута от древните инуити. Да се открие точният им произход е изключително трудно.

Германските и австрийските учени, които са работили по случая с "Железния човек" заедно с д-р Бюхнер, са били изненадани, че са успели да проследят от кой метеорит идва парчето.

Те смятат, че метеорита Чинге е паднал в граничния район между източен Сибир и Монголия преди около 15 000 години. Отломките са открити през 1913 г. от златотърсачи, но малки парчета, като това, от което е направена статуята, са намирани много пъти през вековете..

"Изумени сме от резултатите", каза д-р Бюхнер. "Ясно е, че е метеорит, но да удивителното е, че успяхме да го свържем с голямото парче от Чинге".

Предполага се че статуята е на бог Вайсравана. Учените смятат, че принадлежи на религията Бон, която е била разпространена в Азия преди будизма, преди около 1000 години.

"Ако сме прави, че е направена в традициите на бон през 11 век, това е абсолютно безценен и уникален предмет", смята Бюхнер.

Нито човекът, които я е направил, нито нацистите са имали и най-малка представа колко рядък е материалът. В някакъв момент статуетката е била разкрасена със златно покритие.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/09/28/1915777_statuetka_donesena_ot_nacistka_ekspediciia_v_tibet_se/

Будистка статуя се оказа от метеорит

Будистка статуя, открадната от нацистите в Тибет през 1938 г., е направена от паднал на Земята метеорит, съобщи в. “Гардиън”.

Изводът е на учени от университета в Щутгарт, които се заели с изследването на статуята, станала известна като Железния човек. Според тях тя е изработена от останките на метеорит, който се разбил на Земята преди около 15 000 години между Източен Сибир и Монголия.

Тестовете показали, че в статуята се съдържа голямо количество никел. Именно той е наличен в редки метеорити, падали на Земята - атакситите.

Статуята изобразява един от 4-те будистки богове - пазителят на севера крал Вайшравана със свастика на корема. Тя тежи 10 кг, висока е 24 см. До 2007 г., когато е предложена на търг, била пазена в частна колекция. Новият собственик я дал за изследване в Щутгарт.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1564185

Древна статуя, открита от нацистите, е направена от метеорит

Древна будистка статуя, открита от нацистка експедиция през 30-те години на миналия век, е издялана от много ценен метеорит, съобщава статия в Би Би Си. Според специалистите скулптурата, на възраст повече от 1000 години и със свастика на корема, е направена от рядка форма на сплав между желязо и никел. Смята се, че материалът е част от метеорита от Чинга, паднал преди 15 000 години. 24-сантиметровата статуетка е тежка 10 кг и е наречена "Железният човек".

Безценният артефакт е открит през 1938 г. в Тибет от германския учен Ернст Шафер. Експедицията му е подкрепяна от нацистите и в частност от Хайнрих Химлер, оглавявал СС. За него се твърди, че е вярвал, че арийската раса произхожда от Тибет и е бил запален по находките оттам.

В Германия статуетката става част от частна колекция и за нея не се знае нищо чак до 2007 година, когато новият й собственик е потърсил съвет от специалист за произхода й. Той се обърнал към д-р Елмар Бухнер от университета в Щутгарт. "Бях абсолютно сигурен, че е от метеорит, още като я видях от 10 метра" - каза експертът. Последвалите тестови показаха, че става дума за рядък метеорит от атакситен крас, каквито не се намират често на земята. "Той е богат на никел и кобалт. По-малко от 0,1% от всички метеорити и под 1% от железните метеорити са атаксити, така че това е най-редкият тип, който може да си намери" - поясни ученият.

Материал от метеоритите е използван за направа на предмети в доста култури, но рядко може да се проследи точният му произход. Затова германските и австрийските учени, работили с д-р Бухнер по "Железният човек", бяха изненадани, когато успяха да свържат обекта с конкретно събитие от метеоритната история. Те смятат, че сплавта произхожда от метеорита от Чинга, паднал преди 15 000 години в граничния район между Източен Сибир и Монголия. "Бяхме твърде изненадани от резултатите" - признаха експертите.

Статуята вероятно изобразява бог Вайсравана. Учените са на мнение, че принадлежи на предбудистката култура Бон, съществувала в Азия преди около 1000 години. "Ако сме прави, че това е правено от Бон около ХІ век сл. Хр., значи е абсолютно безценно и уникално за целия свят" - сподели д-р Бухнер. По думите му нито скулпторът, нито нацистите са били наясно колко рядка е използваната сплав.

За да запази холивудския елемент в цялата история, ученият каза, че статуята си има определена аура. "Тя е изключително впечатляваща. В миналото е била почти изцяло позлатена, чрез нея е представена една голяма загадка" - допълни той.

http://www.ekipnews.com/news/nauka/novosti/drevna_statuq_otkrita_ot_nacistite_e_napravena_ot_meteorit/139826/

Buddha from space—An ancient object of art made of a Chinga iron meteorite fragment

Meteoritics & Planetary Science

Volume 47, Issue 9, pages 1491–1501, September 2012

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1945-5100.2012.01409.x/abstract

oo_1915776.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това беше наистина интересно, благодаря за материалите :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...