Отиди на
Форум "Наука"

Андреевден (Мечкинден) - 30.11


emilia_n

Recommended Posts

  • Потребители

На 30. 11. българската православна църква чества денят на Св. Андрей. Един от дванайсете апостоли и ученици на Исус. Независимо, че на този ден православната ни църква чества празника на св.апостол Андрей, то неговия произход е свързан предимно с езическото минало на българите. За това говори и факта, че този празник народа нарича още и Мечкинден.

Според представата на древните българи мечката е едно от свещенните животни. Нейната сила и размери са респектирали нашите прадеди, поради което те заслужено са и оказвали уважение. Тя се възприема като най-силното животно в нашите гори. Пак според народната вяра мечката може да убие дори вълк. Там където има мечка няма вълци, тъй като те се страхуват от нея.

Въпреки, че народът уважава и почита мечката има случаи, когато хората са принудени да я убият. Това се отнася сомо тогава, когато мечката е вкусила месо ( стръв ) и се е превърнала в стръвница. Макар и рядко все пак това се случва. За това хората от дадено населено място организират шайка. Унищожаването на мечката стръвница предотвратява нейните набези върху домашните животни и върху живота на хората. Понякога при такъв лов се е случвало човек да убие мечка въоръжен само с малък нож. Народът е нарекъл такива хора – боримечка.

С приемането на християнството като държавна религия българите възприемат християнските светци, като покровители на отделни, животни, болести или някои природни бедствия. Така нашия народ смята св. Андрей за покровител на мечките.

Пак според народните представи на този денят започва да расте с едно оризово зърно. Затова празника на св. Андрей се нарича още и Едреевден. Тези вярвания на българите не са случайни. Още старите българи са били запознати с древните постижения в областа на астрономията. До сега се смяташе, че календара на прабългарите произлиза от китайския и тази теза се подържаше от много таши историци, като например доц. Иван Лазаров, но последно време в нашата наука се налага и друга теория. Част от нашите учени са на мнение, че прабългарския календар е предшественик на китайския. Това значи, че той е още по-древен от сега съществуващите дванайсет циклени лунни календари.

В миналото старите хора са вярвали, че на Андреевден се извършва прехода от есентта към зимата. Този ден предхожда зимното равноденствие. Именно с това равноденствие започва и астрономическата зима. На този празник в някои райони на страната се приготвя обредна храна от зърнени храни и която се раздава най-много на три къщи (домакинства). Честването на този празник и вярванията на българите доказва, че нашия народ има астрономически познания, които са наследство от далечното ни минало. Това наше наследство намира приложение и в един от нашите средновековни паметници отразяващи ранната българска история. В става дума за ”Именника на българските ханове". Така по този начин асторономическите познания се запазват за бъдещите поколения. А когато престава да съществува българската държавност и съответно българските книжовни и други институции, достиженията на народа се запазват в неговия бит и фолклор. Вярванията и обредните практики на Андреев ден представляват само една малка част познания на древните българи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В църковното календарче за 1946г. издадено по поръчка на търновския митрополит Серафим, в църковно-народните обичаи за Архангеловен е отбелязано, че се сварявала царевица и както варящото се царевчно зърно наедрявало при варенето, така и от този ден нататък всеки ден да нараства.

Свети Андрей е много популярен светец сред славянските народи, тъй като е проповядвал по техните земи. Заминавайки за земите, където са днешните Русия и Украина той е преминал през Цариград, където ръкоположил първия епископ, а после и по нашето Черноморие.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

В миналото старите хора са вярвали, че на Андреевден се извършва прехода от есентта към зимата. Този ден предхожда зимното равноденствие.

Терминът "зимно равноденствие" е погрешен, би трябвало да е "зимно слънцестоене" (около 21/22 декември):

http://bg.wikipedia....ki/Слънцестоене

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно....

За култ, празник на мечката не бях чувал. Този обичай май е специфичен само за даден регион от страната.

При народите живеещи край ОБ Ханти и Майши и също Аину имат подобни обичаи....

https://picasaweb.google.com/111122841790611600998/Ainu#5622654389176679922

Но за този танц съвсем нищо незнам.

:-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Терминът "зимно равноденствие" е погрешен, би трябвало да е "зимно слънцестоене" (около 21/22 декември):

http://bg.wikipedia....ki/Слънцестоене

Грешен е дотолкова, доколкото равноденствието бива пролетно и есенно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дам, слънцестоене е, но пак - повратна точка в пътя на Слънцето. Още в праисторически времена хората са отчитали тези моменти и то с доста по-голяма точност, така че аз не виждам в Андреевден израз на кой знае какви астрономически знания.

По интересна е връзката на празника с животно - мечката. Сред българските празници има и вълчи дни и мишин ден , петльов ден - доста животни, и наистина може да се направи връзка със съществуването на някакъв дохристиянски календар с животински цикъл.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...