Отиди на
Форум "Наука"

От ски-шампионата на Софийския университет през 30-те години на XX в. до зимните спортове днес


Recommended Posts

  • Администратор

Преди повече от 70 години, през 30-те години на XX в., при повишен интерес и голям брой състезатели са се провеждали традиционните ски състезания на Софийския университет.

На 1 и 2 март 1939 година като ски майстор на Университета „се наложи младият студент по право Кирил Андреев, познат столичен футболист, който спечели три от всичко произведените 4 състезания (по слалом, спускане, скок и дълго бягане 8 км). Алпийската комбинация от слалом и спускане и купата, подарена за нея от бившия студентски шампион г. Асен Цанков, се печели от Кирил Андреев, който печели също и купата на Лъдженската община за скок. В духа на една стара традиция наградите бяха раздадени на победителите на забавата на академичното спортно дружество на Университета, което се състоя на 16 т.м. в салоните на БИАД. Началникът на отделението по телесно възпитание при МНП г. Н. Каров лично поднесе наградите и поздрави победителите. На забавата присъстваха представители на различните спортни организации, а също така и почти всичките членове на Изпълнителния комитет на БНСС.“

(в. „Студентска борба“, 18 март 1939)

Към днешна дата на национално равнище се провежда Националната Зимна Универсиада, която започна вчера в к.к. Пампорово.

В първото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети участват 110 студенти от България. Проведени са състезания в няколко дисциплини, а също така е изнесена лекция за спорта във висшите училища. Националната Зимна Универсиада е наследник на Националните зимни студентски игри, които за първи път се организират през 2009 година, а по-късно се провеждат под името „Зимен Университет”.

През 2010 година проектът прераства в масово спортно мероприятие под името Национални студентски зимни игри, в което се състезават над 215 студенти от Висшите училища в България. С приключването на Зимните игри през 2010 организационният комитет си постави следващата цел -организирането на балкански зимен спортен фестивал, Балканиада, в която да се включат студенти от балканските държави Сърбия, Македония, Босна и Херциговина, Гърция и Турция.

Днес, три години по-късно, Националната Зимна Универсиада събира в к.к. Пампорово представители на български и чуждестранни университети и спортни клубове.

ВИДОВЕ СЪСТЕЗАТЕЛНИ ДИСЦИПЛИНИ И СИСТЕМА НА ПРОВЕЖДАНЕТО ИМ

Ски гигантски слалом

мъже/жени

Провежда се в два манша. В първи манш участват всички състезатели, подали заявка в срок. Класирането в първия манш се точкува за комплексното класиране. Заелите първите 30 места ще участват във втория манш за индивидуално класиране.

Сноуборд слалом

мъже/жени

Провежда се в един манш. Точки за комплексното класиране носи само един състезател от Висще училище – заел по-предна позиция.

Снежна щафета

отборно

Провежда се на пистата за ски бягане в 200 метрово трасе с разнообразен релеф, с пет състезатели в отбор. Точки за комплексното класиране носи само един отбор от Висще училище – заел по-предна позиция.

Туристическо ски рали

мъже/жени

Провежда се на пистата за ски бягане в 450 метрово трасе с разнообразен релеф. Точки за комплексното класиране носи само един състезател от Висще училище – заел по-предна позиция.

Бърза шейна отборно

Провежда се на пистата за ски бягане в 300-метрово трасе с двама състезатели в отбор.Точки за комплексното класиране носи само един отбор от Висще училище – заел предна позиция.

Пожелаваме на студентите на Софийския университет да се представят достойно наНационалната Зимна Универсиада и да проявят не само спортен хъс, но и спортсменски дух в предстоящите състезания.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...