Отиди на
Форум "Наука"

Къде е „Живата истина“ за Междусъюзническата война?


Recommended Posts

  • Администратор

Излезе издание със спомени и записки на руския политик, историк, публицист и българофил проф. Павел Милюков. С текстовете, посветени на България и на българския народ по време на Междусъюзническата война, „Живата истина(ИК „Изток-Запад) поставя началото на нова поредица за българската история.

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=39583

zhivata_istina_cover.jpg

Спорът между членовете на т. нар. Балкански съюз за разпределение на земите, отнети им от Османската империя по време на Балканската война от 1912 г. става повод за нова война само година по-късно – през лятото на 1913 г. България, Гърция, Сърбия, Черна гора, Румъния и Османската империя са в Междусъюзническа война. Зародилият се конфликт прераства в бойни действия в нощта на 16 срещу 17 юни 1913 г. след неуспешен опит на българската армия в Македония да изтласка сръбските и гръцките войски от оспорваните територии. Последвалата намеса на Румъния, а по-късно и на Османската империя, чиито войски също завземат български територии, кара родното правителство да поиска примирие. Букурещкият мирен договор от 28 юли 1913 г. принуждава България да отстъпи на бившите си съюзници голяма част от Македония, а на Румъния – Южна Добруджа. Така Сърбия и Гърция затвърждават придобитите по време на Балканската война територии. С последвалия Цариградски договор от 16 септември 1913 г. Османската империя си връща Източна Тракия.

По време на преговорите – както за Балканската, така и за Междусъюзническата война – една не особено известна днес у нас личност, в лицето на руския политик, историк и публицист проф. Павел Милюков, защитава непрестанно българските интереси. Автор на „Живата истина“ и още редица трудове, академик, професор-доктор по история, археолог, политик, основател на Конституционнодемократичната партия в Русия през 1905 г. и неин лидер до сетния си час, Милюков е един от големите борци за истината. Взел дейно участие в съставянето и редактирането на Карнегиевата анкета на Балканитеоклад на международната комисия за разследване причините и провеждането на Балканските войни, изготвен със средствата на Карнегиева фондация за международен мир през 1913-1914 г.), самият Милюков, заедно с бъдещия софийски владика Стефан, спасяват стотици бежанци в Цариград по време на Междусъюзническата война. По тяхно настояване са ангажирани два руски парахода, които превозват безвъзмездно бежанците до българския бряг дни наред.

След истински успешната поредица „Забравените българи” появата на „Живата истина“ поставя началото на друга поредица, свързана с българското историческо наследство: „Спасената история”.

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=39583

post-1-0-79019000-1362409569_thumb.jpg

post-1-0-51296700-1362409570_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...