Отиди на
Форум "Наука"

Българите не знаят от кога 24 май е официален празник


Recommended Posts

  • Потребители

В Република България 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=884&Itemid=134 Естествено е в този ден да си припомним историята на празника. За съжаление некомпетентността на работещите в средствата за масова информация е дала своя принос и днес сме изправени пред поредния случай на тотална дезинформация.

В огромен брой интернет сайтове е повторена невярната информация, че „за официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.” http://www.google.bg/search? sourceid=navclient&aq=hts&oq=&ie=UTF-8&rlz=1T4MXGB_enBG510BG510&q=За+официален+празник+на+Народна+Република+България+24+май+е+обявен+с+решение+на+Деветото+Народно Всеки културен човек, който си направи труда да прочете тази информация, веднага ще остане изумен: как може 24 май да бъде обявен за официален празник в НРБ само няколко месеца преди 15 ноември 1990 г. - когато „народната република” става само „република”?

Естествено, че става дума за голяма, но и фатална грешка. Да се надяваме, че хората няма да повярват на информацията. Всъщност отново опираме до „пчеличката” Уикипедия. Като всяка пчела Уикипедия дава мед, но има и жило. В случая лековерните журналисти за пореден път са се предоверили на информацията, дадена в статията „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”, поместена в http://bg.wikipedia.org/wiki/Ден_на_българската_просвета_и_култура_и_на_славянската_писменост

Тъй като вероятно информацията ще бъде коригирана ще я цитирам във вида, в който я прочетох:

„След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г., а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България (когато Народна република България е преименувана на Република България).”

Според Енциклопедия България, том 2, за официален празник 24 май е обявен през 1957 г.

post-2642-0-39950100-1369384705_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първото документиране на празнуването на 24 май е от 1813 г. Българите си го празнуват отдавна, не изключвам още от средновековието.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Празникът на светите братя Константин Философ-Кирил и Методий е честван за първи път в град Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. Тогава празникът не е бил на 24-ти май, а се е празнувал на 11-ти май.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Найден Геров избира 11 май не случайно - това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. ед 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

Днешният 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

Поне като наименование обаче, излиза че двете дати не само разглеждат събития от различно естество - светско и религиозно, но и засягат различен обект на почитане - на 11 май са светците, а на 24 май е славянската писменост (и не само) за която принос имат не само братята равноапостоли.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Смяташе се, че е за пръв път по инициатива на Найден Геров, но не е - виждаме записът от 1813 г., а това говори, че се празнува от още по-преди. Традицията може да се окаже много стара.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, аз трябва да защитавам местния пловдивски патриотизъм. :bg:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...