Отиди на
Форум "Наука"

Кейнс и списанието


Recommended Posts

  • Потребител

Сега писах за идеите и дали са вредни и убиват...

Та откакто излезе този брой(58ми), (между другото, доста прилично съдържание и оформление), ме дразни снимката на Кейнс на първа страница. Може много да е дал на икономиката, но в момента точно същата тази икономика на Кейнс се проваля. За мен той е от ранга на Маркс - може да е мн.добър, но провален. Неговите идеи не са приложими за сегашните условия (материални и човешки). Пък и е история. Както и Маркс и Смит. Според мен е прекалено голяма чест за него да се разполага на първа страница. Самостоятелно.

Не че искам да противопоставям нови идеи, срещу утвърдени такива, но има изключителни съвременни икономисти, които също толкова издълбоко разглеждат икономиката но от съвременна гл.т. - когато хората са други и производствените и всякакви други отношения са други. Последните 10-20 г се различават много от икономиката до 60-70те г. на 20в.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

не съм съгласен

идеите на Кейнс са много важни в теоретичната икономика

по отношение на сега в момента - това, което правят сега не е това, което е имал предвид Кейнс

идеите на Кейнс са били свързани с омекотяване на спадовете/сривовете при бизнес/кредит цикъла в краткосрочен план

подчертавам в краткосрочен

това, към което обаче ние се движим в момента е дългосрочни (да не кажа трайни) нулеви лихви след огромни държавни стимули

реално имаме кредитен балон напомпан още през 90те (някои биха казали, че помпането започва през 80те), който е пренапомпан със зверска сила поне още 2 пъти - след кризата през 2000г. и след кризата 2007-2008г. ... излишните пари бяха канализирани в разнообразни asset bubbles - имоти, акции и т.н. ... развитието на алтернативните енергии и зелените енергии също е такъв малък балон помпан с излишни пари и подкрепян от държавата ...

не мисля, че Кейнс би бил много радостен от това, което се случва в момента

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

икономиката е много социална "цифрова" наука. тясно е свързана с хорската нагласа. която се мени. вече много бързо. та може навремето да е изиграла своята роля, теорията на Кейнс, но в момента теорията не се връзва с практиката. а когато теорията се развърже от практиката става весело. за да не отварям друга дребна тема, ще направя още една забежка. от мвф и унгария темата. не, че не може да си пишем чисто формално, но като какви? като юристи ли? или като членове на м/у народни съглашения? да пренебрегнем че сме българи? и да се изказваме извисени над битовията? от унгарска гл.т.? не съм привърженик на политизирането и оплакванията. не че видях оплаквания де. международни неща няма как да ги коментираме като пренебрегнем кои сме (българи). що не коментираме отношенията юар-лесото - ами не ни засягат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кейнс или други не съ и сънували това което в момента има. Светът вече /икономически/, толкова се съкрати, че ако в момента в едият му край има нещо събитие, това веднага се отръжава на другият му край...

Това, че да има държава управлявана от комунисти, а икономика капиталистическа, и същата таза да държи в ръцете си по-голямата част от държавните акции на идеологическият си съпротивник....Четох някъде репортаж с един търговец на акции от Волстрет и го питаха при него колко е срокът на една дълготрайна сделка? Няколко минути- беше отговорът. А на късотрайна- секунди....

Що се касае за МФР и Унгария, аз се стараря да не изказвам, пропагандирам идеологии/те са за други форуми/, а пиша, писах какво е за в момента. С какви решения, практики се опитва правителството да се избави от тази яма в която изминалите години попаднала страната. Понеже сме малки държавички и не сме нито политически, нито икономически в топа на световните събития, и защото главните информационните мултита/от които и ние и те купуват новините/ средно унгареца/българина само тогава получава новина, ако тя е пълна с кръв....

Само в едно сме в центъра. Унгария е центърът на Европа а ние на Балкана. Това трябва умело да се използва. Един все по-силно/икономически/ исток и близкият исток със своята продукция само през нас може да изкара на европейският пазар. Ако аз бих бил политик, бих дал инициатива за изграждане на общ икономичен комитет/незъвисим от политическите течения менящи се по-на 4 години/, в който да обсъждат стратегическите решенията кито са/ дават/давали/ще дават/ на различните световни предизвикателства.

Но не съм.

Що се касае за тонът. С убиди, с груб с унижаване или с надмемем тон никога никой не можал да убиди другия. Това вреди не само на този който е мишената а и този който го замерва. И е независимо дали е потребител или модератор.

Преди години гледах едно българско рисувано филмче, където един пешаходец пада в една дупка. Ядосва се, псува, но вижда, че иде друг. Бърже взема лопата и малко я удълбочава и се скрива, и когато и оня пада, почва да му се смее. Оня веднага го напада и се сбиват. Когато се бият виждат, че идва трети. Бърже се сприятеляват и се скриват. Когато и той пада, почват да му се смеят. Но когато оня излиза, взема лопатата и заравя ямата и я приглажда. А те го гледат и :fool::fool: , му показват.

Време е да си помислим, защото никой няма да ни изтегли от ямата... :grin::grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

разбира се! Пропаганда може да е всичко. Споделянето на лично виждане може да се тълкува като пропаганда. Но може и да не е. А не е ли по-голяма пропаганда да се цензурират определени виждания? Пропаганда е когато не се дават алтернативни виждания.

Правата линия не е само априлската и не е само 44-89г. Тя е като "истината" - няма такова нещо. Особено в политиката. Има само собствена истина. И който си я пробутва за ИстинаТА - е те това е "феникс", възкръсналата права линия. И много често, тези които най-много са клеймили "априлската линия", сега пускат същите "прави линии" без да се усещат. Априлската линия не изчезва с нейното цензуриране.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Общ Комитет казваш :) Аз напълно те разбирам. И дори имам по-радикални предпочитания - Общо управление. Независещо от мандатност. Но това му казват диктатура. Според мен е по добре един средно интелигентен (комитет или цар) да управлява дългосрочно, от колкото избраници като *олен и Ж.*анчев да имат изобщо някакъв глас. Дори и кадърен да е избрания/те, той трябва да се съобразява с популизма на опозицията.

Хвърляме огромни ресурси, като общество, само и само някои да си градят имиджа и др.работи. Не само материалниресурси имам предвид.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Общ Комитет казваш :) Аз напълно те разбирам. И дори имам по-радикални предпочитания - Общо управление. Независещо от мандатност. Но това му казват диктатура. Според мен е по добре един средно интелигентен (комитет или цар) да управлява дългосрочно, от колкото избраници като *олен и Ж.*анчев да имат изобщо някакъв глас. Дори и кадърен да е избрания/те, той трябва да се съобразява с популизма на опозицията.

Хвърляме огромни ресурси, като общество, само и само някои да си градят имиджа и др.работи. Не само материалниресурси имам предвид.

Не е за ежедневни проблеми комитетът, ами за общо умуване и разработване на такива стратегически въпроси които за полза и на двата народа....

Например, Унгария има действаща атомна централа, ние нямаме. Но искаме да си строим. Дотогава нашите специалисти да са на практика там. Унгарците нямат балкани, ние имаме.

Да построим общо места за зареждане на излишната енергия от АЕЦ-а. И когато е нужно да се тегли. Навярно докато си построим нов АЕЦ унгарският ще е амортизиран. Но ще си имаме специалисти с практика и стаж от там....Например.

:goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

....Четох някъде репортаж с един търговец на акции от Волстрет и го питаха при него колко е срокът на една дълготрайна сделка? Няколко минути- беше отговорът. А на късотрайна- секунди....

Прясна новина една китайска брокер фирма


Everbright Securities за 1 секунда 50-65 000 000 долара закубила с high frequency trading (HFT) търговия.

Досега японците водеха. С брокерната фирма Mizuho Securities в 2005 година 40 000 000 000 йен загуба за подобна грешка....

:elvis::elvis::elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моля някой модератор да прекръсти темичката "Лични забежки" да не отварям всеки път нова тема.

gybi_s_maslo_prevod.jpg

Добър превод :clap:


Значи не само превода тук. Преводача не е вдянал за какво става въпрос и си е свършил работата мислейки за негови си работи.

Обаче ... от бюрото на преводача, до завършен продукт на рафта има дълга верига професионалисти. Даже малко ме съмнява, че това е дело на професионелен преводач. Много е вероятно това да е преведено на маса между мезета и чаши. Или по богзнаекакъв начин. Но след "превода" има предпечатна обработка, печат, дистрибутори и пр. И всички по веригата са си "свършили работата" и са си взели тяхното. И всички или не са разбирали англ. или не им е било работата да се бъркат където не им е работата. И ето ви крайния продукт.

Това е обратната страна на разпределението на отговорностите. Чудно ми е дали това е излязло на пазара. Добре че е само смешно, не е трагично. Но със сигурност продукта не е отишъл в англия.

Дори и превода е грешен и си личи че не е правен дори от преводач с английска гимназия. Има очевадни грешки.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...