Отиди на
Форум "Наука"
Galahad

Една година от смъртта на патриарх Максим

Recommended Posts

На 06.11.2012г. почина българският патриарх Максим. Той беше застанал начело на БПЦ на 4 юли 1971г. При все, че пое управлението на църквата в същата година, в която беше въведена Живковата конституция, определяна от тогавашната агитка като първата социалистическа конституция (в нея думата "частна собственост", т.е. собственост върху средствата за производство беше пропусната и вместо нея остана само "лична собственост", т.е. гражданите можеха да са собственици само на вещи за лична употреба), положението на християните в страната остана относително спокойно. Щатните партийни агитатори продължиха атеистичната пропаганда, а условията за строеж на нови храмове се оказаха по-тежки от тези, по време на турското робство, но при неговото управление на църквата директното преследване на християните значително отслабна, а оцелелите след предходните комунистически вилнежи храмови сгради се поддържаха в добро състояние.

След неговата смърт се прекъсна и връзката между висшия клир и народа. Тази дистанция се прояви и съвсем наскоро, когато висшия клир не се включи в тържествата по случай деня на народните будители. Това разбира се е светски празник, но много от почитаните на този ден народни будители са били дейци на БПЦ. Една година след смъртта на патриарха обаче положението на вдовстващата ни църква е крайно печално. Ето как описва "празничния ден" вече бившия поддякон на катедралния патриаршески храм:

На този празник, с който църквата е тясно свързана, всяка година след светата литургия има молебен. След него има тържествено биене на камбаните по случай празника. На този ден, освен че нямаше молебен, полицията беше окупирала целия площад и нито един християнин не можеше да влезе в храма. В съседство до "Св. София" също нямаше достъп.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/04/2174531_episkop_tihon_da_biesh_kambanite_na_sv_al_nevski_po/?ref=rss&utm_source=flip.bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...