Отиди на
Форум "Наука"

Цензурираха „Изворите” за Левски на Д. Страшимиров


Recommended Posts

  • Потребители

ИК „Изток-Запад" издаде книга, която беше рекламирана като „второ преработено издание” на труда на Димитър Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори. Том I – Извори”. Всички реклами насочваха, че действително ще бъде преиздаден отпечатания през 1929 г. обемист том, плод на продължителната работа на известния историк. http://www.cross.bg/levski-apostola-dokymenti-1396583.html#axzz2uM5rv29n

Никъде в рекламите не ставаше дума, че „преработено”, всъщност означава съкратено издание. В новото издание обаче, от целия том на Страшимиров виждаме отпечатани само писмата на Левски, джобното му тефтерче и сметки и бележки. Все документи, издавани в пълен вид неколкократно. Последната книга с тях, озаглавена „Народе????”, е придружена с подробен справочен апарат, плод на многогодишни изследвания на творчеството на Левски и на дейността на революционната организация. Книгата още може да се намери по книжарниците.

Макар текстът на изданието на Страшимиров да е нормализиран съгласно съвременния правоговор и правопис, нивото на разчитане и коментарите са същите, като тези от 1929 г. Направена е само редакция на текста. Днес върху епистоларното творчество на Левски са направени доста уточнения, спрямо писаното от Страшимиров. Той е допуснал някои грешни разчитания на текстове, а и на дати, които дават друго време, когато са писани някои писма. Установено е, че има писма които не са на Левски. Например писмото до редакцията на в-к „Народност” в Букурещ не е писано от него.

Във „встъпителните бележки на автора” Страшимиров се извинява, че не знае достатъчно кои псевдоними на кои географски имена отговарят. Били налице „маса имена на дейци, обозначени само с инициали”, който той не можал да идентифицира. В последните издания на писмата, бележките, сметките и тефтерчето има много свършена работа по тези въпроси. Съставителите на „преработеното издание” можеха да си направят труда да ги вземат оттам и ги посочат.

Това са само бегло видени факти от книгата, които ще подведат нейните читатели. Съдържанието й си е останало на същото ниво на разчитане, на каквото е било преди 85 години.

Най-същественото обаче е съкращаването на съдържанието. Това, което не е издавано от 1929 г. насам, не е включено и в новото „издание на книгата на Д. Страшимиров”. Така от общо седемте глави от оригиналната книга в „преработката” са включени само три. Не са отпечатани: гл. IV – писма до Левски; гл. V – кореспонденции между съвременници, чието съдържание има връзка с Левски; гл. VI – мемоари и бележки от съвременници за Левски; гл. VII – сведения за Левски, събрани в наши дни. При тази значителна промяна на съдържанието, наложително е да се промени и заглавието на книгата.

ИК „Изток-Запад" не се е отнесъл коректно към читателите си, защото на практика не са издадени всички извори, които е успял да събере Страшимиров за Левски, а само епистоларното творчество на последния. Издателите са се усетили все пак и са преработили оригиналните „Встъпителни бележки на автора”. Но не са обяснили защо се е наложило съкращението. Самото „встъпление” също е предадено в съкратен вид и не е прецизирано спрямо съдържанието. Там на едно място се казва: „Намерих за неизбежно да поместя в сборника всички документи от ръката на Левски и други, отнасящи се до неговия живот, които са публикувани в разни чуждестранни съчинения.” Къде са тези „други” извори в новата книга?

Цензура може би е силна дума. Но тя се налага, защото не всичко писано от Левски и поместено в оригиналната книга на Страшимиров е включено в „преработеното издание”. Съставителите са махнали от встъпителните думи текст, от който се вижда, че Левски е написал и черновата на прословутото „заплашително писмо”. В своята „История на Априлското въстание”, написана през 1907 г., за въпросното писмо Страшимиров пише: „това писмо трябва да приемем като същински родоначалник на терора в България”. „Съчинено трябва да е от Каравелов”, е предположението на историка. В книгата си от 1929 г. обаче той вече е наясно, че прототипът на писмото, печатано в печатницата на Каравелов е написан от Васил Левски. Това е отбелязано във съкратената част на встъплението от оригиналната книга.

post-2642-0-06395900-1393365576_thumb.pn

Двете чернови на заплашителните писма са в пети отдел на оригиналната книга на Страшимиров, който не е включен в новото издание. Не е ясно дали това е пропуск или е съзнателен акт. Но това е основен документ, който фигурира във всички издания, посветени на писмата на Васил Левски. Тези, които са си купили книгата и четат тези редове, имат възможност да се запознаят с оригиналното разчитане на Димитър Страшимиров на въпросните писма № 409 и 410.

post-2642-0-92688100-1393365585_thumb.pn

post-2642-0-35648800-1393365594_thumb.pn

Страшимиров неправилно е разчел в писмото „пред светата ни Р(еволюция)”. Точната дума е „република”, тъй като става дума за „ще бъдете равни пред нея”, т. е. при републиката всички ще бъдат равни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...