Отиди на
Форум "Наука"

Изложба на Николай Райнов - 25 март, 2014


Recommended Posts

  • Администратор
Информация от галерия „НЮАНС”
Откриване на изложба
Николай Райнов
(1889-1954)
Галерия „Нюанс”, ул. “Денкоглу” 42
25.03. -13.04.2014
Повече за изложбата:
Софийската галерия ,,Нюанс”, която отвори врати едва преди месец, след първата си изложба с непоказвани до сега традиционни български икони на иконописеца Лили Владимирова, ни изненадва за втори пореден път. Сега поводът за събитието е да се поклоним, да поговорим и да помълчим, да се докоснем и развълнуваме, да напомним на българския зрител и читател за една наистина необятна вселена, за един от големите българи на 20-ти век – Николай Райнов. Предстоящата експозиция, с която отбелязваме 125 години от рождението на Николай Райнов, съдържа 30 негови работи от колекцията на галерията, по-голяма част от които непоказвани. Това са знакови творби – етюди, натюрморт, илюстрации, проекти за корици на книги на собствени и чужди издания, декоративни композиции, проекти за огледало и календари, от различни графични опуси, сътворени от автора през годините. Изложените произведения респектират, радват зрителя и възпитават с едно колкото декоративно, толкова и емоционално смислово пространство, в което най-важното е диалогът. Всяка една творба на Николай Райнов, независимо дали е книга, картина или друго произведение на изкуството, е разговор, разговор с духовни стойности, с невидимите гласове на настоящето, с историята и бъдещето, със света и със себе си.
В тази изложба няма да откриете демагогия, нито себеизтъкване, а само обич към изкуството и един творчески стремеж към това да разбереш и да опитомиш законите на времето, за да се приближиш към вечността. Дано повече очи видят и повече сърца усетят необикновения дух на един голям творец...
Повече за автора:
Философ, изкуствовед, писател, художник, повече от 20 години професор в Националната ни художествена академия – с една дума изследовател на богатството на българския език, на архитектурните стилове, на Изтока и непознати светове, днес Николай Райнов остава непознат – особено за младото поколение българи.
Значима личност в нашата културна история след Освобождението,
Николай Райнов е роден в с. Кесарево, Великотърновска област на 01.01.1889 г. През 1908 г. завършва Духовната семинария в София. Следва философия в Софийския университет (1911). Участва в Първата световна война като военен кореспондент, както и в Балканската преди това. Изпраща статии от фронта в едни от най-четените издания – „Везни”, „Златорог” и др. Той чувства за свой дълг да повдига доколкото е възможно духа на сънародници те си. За него образът на България и изкуството е извор на вдъхновение във всеки един момент от живота му. Завършва Държавното художествено-индустриално училище в София (1919). Главен редактор на сп. "Зеница" и сп. "Орфей". Литературен дебют с книгата "Богомилски легенди" (1912), която подписва като Аноним. Автор и на 30 сборника с приказки от цял свят (1930-1934). Издава 9 тома "Вечното в нашата литература" (1941), както и "История на пластичните изкуства" - 12 тома. Пише поезия, белетристика, философски трактати, трудове по въпросите на изобразителното изкуство, фолклора, етнографията. Сътрудничи на периодичния печат, проучва много паметници на културата, публикува редица статии за изкуството и литературата. Превежда "Тъй рече Заратустра" от Ницше (1919). Професор по история на изкуството в Художествената академия, София (1927-1950). Академик, дописен член на Българския археологически институт. Художник-декоратор, изискан майстор на илюстрацията, винетката и книжното оформление, той експериментира с разнообразни живописни и графични техники: акварел, гваш, темпера, туш, лак върху станиол, дърворезба, линорезба.
Таланти с такава разностранност и високи художествени постижения в различните области на културата се срещат рядко не само в България, но и на европейско и световно ниво. Затова светлата личност на Николай Райнов оставя трайна следа сред най-високите постижения в българското изкуство.
Галерия „Нюанс”, ул. “Денкоглу” 42
тел.: 0035924485854, мобилен: 0896613231, 0885890949,
e-mail: office@nuancegallery.bg

post-6-0-86470100-1395308367_thumb.jpg

post-6-0-25692100-1395308369_thumb.jpg

post-6-0-17828500-1395308371_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...