Отиди на
Форум "Наука"

Кондори


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

Калифорнийският кондор е черен, с черна, а не с бяла "яка" около шията и без гребен на главата за разлика от по-известният андски кодор. Преди е бил разпространен в цяла Северна Америка - от Канада до Флорида. Сега в Южна Калифорния са останали не повече от 40 птици. Кондорите са били изтребвани навсякъде, умирали са от отровите, които животновъдите са поставяли в труповете на крави и овце, срещу вълци и койоти.

Калифорнийският кондор се размножава един път на две години. Женската снася по едно и рядко по две яйца. Възрастните хранят малкото шест месеца, а после още година се грижат за него, като го пазят и го подхранват. Кондорчето расте бавно и достига зряла възраст едва на шест години.

През ледниковата епоха в планините на Канада и Калифорния живеел кондор - "невероятно чудовищна птица" с размах на крилете до 5 м. Освен летящият гущер птеранодон и един вид измрял албатрос сред летящите земни същества никога не било имало такъв великан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сред птиците, които летят високо в небето, южноамериканският кондор заема... високо място! Този гигантски лешояд се издига понякога на повече от 5000 м, а през XIX век големият немски учен Александър фон Хум- болт го е видял да се вие над склоновете на Чимборасо на височина около 7000 м! Кондорът обаче не държи първото място, защото мигриращи гъски са били наблюдавани над Хималаите на височина близо 9000 м. Прелетът им на тази височина, изглежда, дори е редовен. Кондорът обитава Андите от Венесуела до Огнена земя. Постоянното му местообитание е между 3000 и 5000 м надморска височина, но в Патагония гнезди в скалите по крайбрежието. На юг от Перу посещава бреговата ивица, която се мие от студеното Хумболтово течение. В северната част на Колумбия и във Венесуела се среща рядко, по-разпространен е на юг. Живее поединично или по-често на гнездови двойки, а понякога образува колония от няколко десетки индивида.

Един от най-характерните белези на тази птица е месестият и гребен. При възрастния индивид той е висок 4,5 см и дълъr 10 см.

Този хрущялен израстък се развива постепенно, най-вече през третата година. Той се наблюдава още при малкото, когато е само на седем дни. Първоначалното оперение на малките е кафяво -черно с възчерна якичка. Окраската на перата се променя много бавно. Якичката започва да nобелява едва в края на четвъртата година. На nетата година белият цвят се появява по рамената и част от крилата.

През гнездовия период мъжкият кондор се различава от женската по кожестите торбички (мингушки), които висят от двете страни на врата. Те стават яркочервени, когато птицата е раздразнена. Женската е по-дребна, няма гребен и якичката и е по-тясна. Освен това ирисът на очите и е червен, докато у мъжкия той е кафяв. Брачният ритуал -церемония, която сближава мъжкия и женската, започва с бавни движения.

Дължина на тялото 100 см. Маса 12 кг. Размах на крилата максимум 323 см. Продължителност на живота 68 години (в плен).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...