Отиди на
Форум "Наука"

Разпределено информационно обслужване и защита на личните данни


Recommended Posts

  • Администратор

DISTRIBUTED INFORMATION SERVICING AND PERSONAL DATA PROTECTION

Проф. д.т.н. Ради Романски
Технически университет - София

1. Въведение

Инициативите за усъвършенстване на информационното общество (ИО) поставят нови изисквания към съвременните информационни технологии (ИТ) за решаване на проблеми с глобализацията [1] и разпределеното информационно обслужване. Това се потвърждава от доклада на Европейската комисия (ЕК) за резултатите от прилагане на инициатива i2010 през периода 2005-2009 г. [2], както и от обобщаващия доклад за 2009 г. [3] в сектор „предприятия и промишленост”. В тази посока е и един от трите основни приоритети на представената през март 2010 г. стратегия Europe 2020 [4], свързан с „изграждане на икономика, основаваща се на знания и иновации”. Задачата е не само да се разработват и внедряват нови технологични решения за съхраняване, обработка и пренасяне на информацията (GRID [5], Cloud Computing [6, 7], Mobile Cloud Computing [8]), но и да се осигури висока ефективност на тяхното приложение в различни области на науката, образованието, икономиката, индустрията и социално-битовата сфера [9]. Създаването на разпределени информационни ресурси и предоставянето на услуги за разпределено обслужване налагат изграждане на знания в обществото за принципите, методите и технологичните средства за целесъобразното им използване.

От друга страна, съвременните ИТ позволяват все по-силно навлизане на разпределената компютърна обработка в социалните взаимоотношения и утвърждаване на направлението “social computing”, свързано с изграждане на социални мрежи от сайтове (MySpace, Facebook, Twitter, etc.) [10]. Социалните мрежи провокират всеки участник да открива профил с лични данни (ЛД) и да публикува персонална информация, която да бъде достъпна през глобалната мрежа от множество други потребители. Това разширява възможностите за социални контакти, но открива и опасности за спекулации, в някои случаи нежелателни, както и поставя доста въпроси относно персонализацията на социалните контакти и правото на личен живот [11, 12]. В този смисъл защитата на персоналната информация на потребителите е един сериозен проблем при разпределените услуги и комуникациите в глобалната мрежа [13, 14]. Това с пълна сила важи и за облачните услуги (cloud services), при които се налага да бъдат приложени технологични мерки за защита на личните данни [15, 16].

Статията е насочена към основните проблеми, свързани с осигуряване на адекватна защита на персоналните данни при разпределената обработка на информацията, достъпа до разпределени информационни ресурси (включително профили в социални мрежи) и ползване на разпределени услуги в глобалната мрежа. В този смисъл в следващите части са обсъдени някои проблеми на разпределения достъп в съвременното ИО, предоставянето на облачни услуги и технологичните възможности за организация на защита на ЛД на потребителите.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...