Отиди на
Форум "Наука"

Лекция на проф. Диана Гергова на тема: "Националният резерват Сборяново. Археологически открития и сензации, устойчивост и парадокси в управлението на


Recommended Posts

  • Администратор

post-6-0-38815800-1363703521_thumb.png

На 14 май 2014 г. от 19.00 ч. в аудитория 23 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе лекция на проф. Диана Гергова на тема: „Националният резерват Сборяново. Археологически открития и сензации, устойчивост и парадокси в управлението на наследството”. Събитието е част от цикъла лекции на Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“.

Дългогодишните археологически проучвания в Националния резерват Сборяново разкриха останките на столицата на северните траки - гетите. Разположеният в рядка природна среда комплекс от І хил. пр. Хр. от светилища и култови места, укрепен град, над 150 могили с уникална гробнична архитектура, следите от по-късни култури- римска, ранно - и късно средновековна, е единствения от този тип не само на територията на страната. Изключителните открития продължават да предизвикват сензации в медийното пространство, но и се нареждат трайно сред най-значимите ценности в световното културно наследство. Резерватът представя по неповторим начин развитието на културните, религиозни и етнически взаимоотношения през хилядолетията не само в българските земи, но и в обширното евразийско пространство.

Разкритото археологическо наследство е с огромен потенциал - научен, знаков за утвърждаване на националната идентичност, както и икономически – като център на културен туризъм и фактор за устойчиво развитие.

Като контрапункт на досегашната безстопанственост спрямо националното археологическо наследство, натрупаният опит в резервата позволява да бъде предложено въвеждането на нов и ефикасен модел на опазване и управление на археологическото наследството.

Проф. Диана Гергова е изследовател в областта на тракийската археология, археологията на култа, погребалните практики, опазване на наследството, културно законодателство, интердисциплинарни изследвания. Завършила е специалност „История” с профил Археология в Софийския университет “Св. Кл. Охридски“, доктор с дисертационна тема “Накити от ранната желязна епоха в българските земи - 11- 6 в. пр.Хр.“ – 1977 г. Специализирала е в СССР, Великобритания, Франция, Япония, Италия.

Ръководител и координатор е на археологически проучвания на Тракийския религиозен и духовен център в Резервата “Сборяново“ (1983-2014 г.), на българо- японската експедиция на селищна могила Дядово, Новозагорско (1985-2013 г.), на тракийски некрополи и светилища в Западните Родопи (1974-1981 г., 2004-2014 г.), некропол от желязната епоха в Тува (1990 г.), Ахтопол (1999-2000 г., 2008-2014 г.), Поморие, Кабиле и др.

Автор е на 4 монографии и над 200 публикации по проблемите на културата, религията и културните взаимоотношения на траките, на опазването на археологическото наследство и др.

Организатор е на международни научни конференции – „Сборяново – изследвания и проблеми”, 1992; „Геоархеология на могилите в древна Европа” в Козенца, Италия, под патронажа на Съвета на Европа.1993; „Гетите - култура и традиции”, 2003.

Комисар и организатор на изложби - “ Рогозенско съкровище - 1988 – Бон и Майнц, Германия, „Тракийските съкровища”–Варшава, Полша – 1976 и Лондон – 1974, „Български съкровища”, 1981 – САЩ, Дъмбартон оукс, „Златните дарове от Свещари”, Копенхаген, Дания 2013; „В Царството на сенките”, С. Ромен ан Гал, Франция 1971, „20 години от откриването на Свещарската гробница и изследвания в Сборяново”, София 2003, „Геза Фехер и България”, София 2003, “Селищната могила Дядово 20 години българо- японско сътрудничество, Проникване в отвъдното”, Токио 2000, Музей на Токийския университет и др.

Била е преподавател във Великотърновския университет “ Св. Кирил и Методий“ (1997 - 2001), Нов Български университет (1998 2001), Токайски университет, Япония (2000), Държавен университет Жешув, Полша – от 2008 г.

Консултант е на научно документални филми на BBC, TBS, БНТ.

Проф. Гергова е научен секретар на Националния археологически институт с музей при БАН, ръководител е на Секцията по тракийска археология, секретар на Координационния съвет по опазване на наследството, член на Националния съвет за опазване на паметниците, член на УС на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС - България), координатор за Централна и Източна Европа в Световния археологически конгрес, член на Комисията по погребална археология - Браила, Румъния.

Награди:

2001 – Жена на годината на Американския биографичен институт

2006 - Награда на „Moto Pfohe” за опазване на наследството

2013 - Почетен знак на БАН.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...