Отиди на
Форум "Наука"

Студентите си отиват (lentata.com)


mnogoznaiko

Recommended Posts

  • Потребители

Някои от фактите, които подкрепят тази теория обаче са налице. Живеем във време, което не ти предлага почти никаква перспектива. Университетите гледат на теб като на семестриална такса, а не като личност. Не ти предлагат бъдеще, а само образование по остаряла система. Не ти предлагат перспектива, а куп книги с остарели възгледи. Не ти предлагат поле за изява на мисълта, а те ограничават с чужди мисли. Тогава – къде е смисълът на образованието?

Битката да учиш в някой университет вече не е толкова голяма. От година на година местата за прием остават незаети, а минималните оценки са скандално занижени. По тази логика почти всеки може да учи във висше учебно заведение, стига да има желанието за това. Една тройка и вече си сред листата на бъдещите адвокати, журналисти, PR-и или учители. Обаче колко от тях реално завършват и колко от тях учат просто заради идеята?!

Неслучайно, моловете са пълни със студенти. Те не ходят там на разходка или шопинг. Те са там, за да работят. Ето това е големият и глобалният проблем на българското образование. Това, че ако събереш всички студенти, които работят по време на лекции, ти ще получиш по-голяма бройка от тази, която седи всеки ден в залите. Нека е ясно: когато ти не можеш да задържиш вниманието на едни хора, да им покажеш, че бъдещето им е пред тях и евентуално да им помогнеш в тяхната реализация - то тогава ти си се провалил - като държава, като институция или като личност. Когато получиш диплома, но работиш като продавач или барман, тогава се запитваш - къде е смисълът, къде е целта?! Всеки един млад човек заслужава да работи това, за което е учил.

Една страна не заслужава нейните бъдещи студенти да избират емиграцията - заради по-добро образование, по-добра реализация и като цяло - по-добро бъдеще, но другаде. Затова бъдещите министри и всички политици трябва да си зададат въпроса - какво ще правят след години, когато няма да има млади хора, които да искат да учат, да стоят тук и да се реализират в България. Няма да искат да живеят в техния Студентски град, да учат по безполезната им образователна система и няма да са очаровани от варианта да бъдат продавачки. Така че, уважаеми политици, замислете се - в каква страна бихме живели, ако в нея не останат хора, които да се борят за нея, да се развиват в нея и най-вече да имат амбиции в нея?

Студентите ще си тръгнат…няма да изберат варианта да работят за жълти стотинки в някой мол или бар, пред този да имат кариера според образованието, което са завършили.

Студентите си тръгват…

Някой трябва да ги спре.

Целия текст - http://www.lentata.com/page_6023.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е това е едната страна на медала. Има и студенти, които не им се учи и не знаят защо са станали такива, просто искат диплома.

Университетите гледат на теб като на семестриална такса, а не като личност.

В общи линии вярно, но по-важно е как гледат на студентите преподавателите.

Не ти предлагат бъдеще, а само образование по остаряла система.

Университетите не могат да предлагат бъдеще, те предлагат възможности и условия за усвояване на знания и умения. Колко добри са тези възможности и условия зависи от университета, а от самия студент пък зависи как ще се възползва от тях.

Бъдещето зависи от много неща - от средата на обществото, и от самата личност, и дори от късмета.

Не ти предлагат перспектива, а куп книги с остарели възгледи.

Някои специалности се учат предимно и само от книги, но никой не ограничава никого да чете каквото поиска - ново или старо. Някои специалоности се комбинират и с практика, но у нас тя е най-вече там където без нея не може (напр. медицина), няма спор, че е нужно повече практическа насоченост на образованието у нас.

Не ти предлагат поле за изява на мисълта, а те ограничават с чужди мисли.

Нормално преди човек да има собствени мисли, трябва да научи и разбере чуждите.

Тогава – къде е смисълът на образованието?

Всеки намира смисъла сам за себе си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...