Отиди на
Форум "Наука"

Scientix, общност за научно образование в Европа


Recommended Posts

  • Администратор

Scientix, общност за научно образование в Европа

Автор: О. Йорданов

Статията е публикувана в Том XXXVII, кн. 1, 2014 г. от списание "Светът на физиката" (WOP.COINTECH.NET), което се издава от Съюза на физиците в България.

В съответствие с целите на Лисабонската декларация и с утвърждаването от Ев­ропейската Комисия, че има нужда от насърчаване на по-широко проучване на методологиите в областта на научното образование в началните и средните училища и за подкрепа на мрежите на учителите, от декември 2009 г. стартира нова, уеб-базирана информационна платформа за научно образование в Европа - Scientix. Нейната цел беше да се осигури редовно разпространение и споделяне на постигнатия напредък, ноу-хау и най-добрите практики в областта на научното образование и да обезпечи механизъм за обратна връзка.

Scientix е проект, управляван от Европейската Училищна Мрежа (EUN) от името на ГД „Изследвания" и финансиран по 7-ма рамкова Програма.

post-1-0-69218400-1415971280.jpg

Европейската училищна мрежа (http://eun.org), създадена през 1997 година. Тя е уникална неправителствена организация от 30 министерства на образованието в Европа, която предвижда големи европейски образователни портали за обучение, преподаване и съвместна работа и има водеща роля в постигането на промяна в образованието чрез използването на нови технологии (NT). Нейната основна цел е преодоляване на причините за липсата на интерес към математика, природни науки и техническо образование (MST), по-специално развитието и разширяването на начините, по които се преподава наука. Този подход е от съществено значение за засилване на интереса на учащите се към тях.

post-1-0-93464100-1415971283_thumb.jpg

Порталът http://scientix.eu е достъпен на шест европейски езика. Основната група потребители са учителите, но аудиторията е много по-широка - от научни работници и изследователи до ученици, родители и политици и всички заинтересовани.

Проектът предлага ресурсно хранилище на стотици учебни материали от Европей­ски проекти, научни съобщения и възможности за достъп до документи; възможности за подаване на заявка за превод на учебни материали на всеки от 23-те езика на Евро­пейския съюз. Платформата предлага онлайн общуване, включително във форум и чат стаи, онлайн новини с включени международни научни теми, свързани с образованието, и календар на предстоящите събития. Една ценна придобивка е възможността за онлайн обучение и редовно получаване на месечен бюлетин за регистрирани потребители. Платформата е динамична и фокусирана към потребителите.

Scientix предлага:

  • Ресурсно хранилище: чрез лесно за използване онлайн хранилище Scientix предлага стотици материали за преподаване, научни съобщения и възможности за достъп до документи на едно и също място.
  • Превод по искане на учебни материали на съответния език.
  • Общуване, включително дискусионен форум и чат стаи.
  • Новини и събития: Scientix предлага онлайн информационна служба с участие на международни теми за научното образование; календар на предстоящите събития и възможности за обучение.
  • Бюлетин: бюлетина на Scientix се изпраща веднъж месечно на регистрирани потребители.

През първите 3 години на проекта SCIENTIX учителският панел www.scientix.eu подкрепи редица дейности като: изграждане на научни и педагогически критерии за събиране на съдържание; анализиране, коментиране и рейтинг на SCIENTIX учебни материали и ресурси; даване на обратна връзка за използваемостта на портала и не­говите услуги, принос в подготовката на Европейската конференция; мониторинг на разпространението на проекта на регионално и национално ниво; като подпомогна участие в национални и международни конференции и събития, за да се представи проектът, и даде възможност за активно участие в общностите от практики, достъпни на портала.

Сега SCIENTIX направи следващата стъпка - започна втората част на проекта. Какво трябва да направите, за да използвате ресурсите му? - Най-напред трябва да се регистрирате в платформата www.scientix.eu.

  • Разгледайте учебните ресурси, качени в платформата, и поискайте превод на български език.
  • Използвайте ги в своето преподаване.
  • Участвайте във форумите, проучванията и в рейтинга на ресурсите.
  • Абонирайте се за новините, за да следите различните дейности.

На Европейската конференция на SCIENTIX, която се проведе на 6-8 май 2011 г. в Брюксел, беше обсъдена ролята на научното образование за разрешаването на насто­ящите обществени проблеми, за стратегията на ЕС за Европа 2020, трансграничното сътрудничество, учебните програми и модели за оценка. Направено беше обучение за използването на ресурсното хранилище и обучение на преподаватели. Материалите от конференцията са достъпни онлайн: http://www.scientix.eu/web/guest/conference

Европейска конференция на Scientix 2 ще се проведе на 24-26 октомври 2014 в Брюксел. На нея ще бъдат поканени 550 участници и EUN ще покрие настаняването в хотела за всички, както и 200 самолетни билета за учители, които ще бъдат селектирани в зависимост от активността им в платформата www.scientix.eu.

Подробности за възможностите на проекта и за Европейска Училищна Мрежа (EUN) вижте тук: http://ceca-scientix.blogspot.com/2013/12/scientix-o.html

Указание как да се регистрирате и използвате ресурсите на платформата може да видите тук: http://ceca-scientix.blogspot.com/2013/12/scientix.html

До момента има регистрирани в платформата 2080 члена и има качени 638 учебни ресурса, които могат безплатно да се използват от всички, регистрирани с платформата. Година след година Европейската комисия финансира стотици проекти за подобряване на научното образование в Европа. След завършване на проектите придобитите знания и резултатите рядко излизат извън рамките на партньорите на проекта.

С проекта „Scientix" ГД „Изследвания" към EUN има за цел да осигури дости­гането на знанията и резултатите от проектите до по-голяма аудитория от учители, бъдещи политици и бъдещи ръководители на проекти. Това е една важна придобивка и за преподавателите по физика и астрономия в нашата страна с възможностите за превеждане на материалите на български език и участието в онлайн обученията.

Европейската комисия възнамерява да инвестира повече в образованието и изследователските проекти.

Инвестицията в образованието днес ще ни даде стабилно обществено развитие в бъдеще.

Използвана литература:

  1. „Scientix, Community of Science Education, Europe", Agueda Gras-Velazquez, European Schoolnet, Brussels, Belgium.
  2. „Scientix: The new Internet-based community for science education in Europe, E. Gerard, A. Gras-Velazquez.
  3. http://scientix.eu.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...