Отиди на
Форум "Наука"

Св. Димитрий Басарбовски - светец на два народа


Recommended Posts

  • Администратор

В понеделник, 24 ноември 2014 г., в 17.00 часа в централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат представени изложба, филм и сборник с документи за периода ХV-ХІХ в. „Св. Димитрий Басарбовски - светец на два народа". Събитието е организирано от Музея на Софийския университет и посолството на Румъния у нас. Проектът е реализиран с помощта на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер".

На откриването ще присъстват ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев и посланикът на Румъния у нас Антон Пъкурецу.

Свети Димитрий Басарбовски е малко известен български светец, който е покровител на румънската столица Букурещ, като по този начин се превръща в религиозен, културен и исторически обединител между двата балкански народа. Интересът към неговия живот започва още от епохата на Българското възраждане, а от тогава датират и научни спорове, които се отнасят до времето, в което е живял, тъй като част от сведенията се отнасят до Средновековието.

За преподобния Димитрий първи сведения дава бележитият български възрожденец св. Паисий Хилендарски в своето изключително важно за българската история произведение от 1762 г. „История славянобългарска“. Със светия си живот, живеещият просто Димитрий угодил на Бога и на същото място, където починал, бил погребан. По-късно Бог открил на някои човеци неговите мощи, които били пренесени в село Басарбово, Русенско и край тях започнали да стават изцеления. Така с простото си житие св. Димитрий просиял всред българския народ. Бог го прославил посмъртно с много чудеса.

През 1774 г. по време на Руско-турската война от 1768 до 1774 г., руският генерал Иван Салтиков наредил мощите на преподобния Димитрий да бъдат отнесени в Русия. Българинът Димитър Хаджи, който служил за преводач при генерала, го помолил да ги остави в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. От тогава светите мощи почиват в Букурещ, в църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Всяка година на 27 октомври хиляди поклонници от България и Румъния се стичат в единствения действащ български скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” край Басарбово, Русенско, за да почетат родения тук патрон на светата обител.

Преди няколко седмици бяхме там и ето една актуална снимка от манастира:

post-1-0-33162000-1416582437_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...