Отиди на
Форум "Наука"

Инженери изобретиха мастило за изработване на 3D принтирани горивни клетки


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Използването на 3D принер за производството на горивни клеки може да доведе до нов дизайн, който ще позволява устройствата да превръщат по-добре газ в електричество според изследователи от Свеврозападния университет (Неслучайно има линк, да не се сбърка с Югозападния в Благоевград :)).
В лабораторията на Рамил Ша (препратка към жените в науката, но нтаива проблеми има само у нас и при арабите) - асистент професор (тази длъжност я няма в Закона за развитието на академичния състав в РБ, може ни стои някъде м-ду главен асистент и доцент) по материалознание, е разработен 3D принтер който може да прави поодтелно компонентите на горивните клетки - катод, анод,електролит и електрическите връзки. "Мастилото" е смес от керамични частици, които в 70 до 90 % от сместа са смес от различни разтворители изпаряващи се при различни температури. Сместа за електролита примерно е YSZ - Итриево стабилизиран циконий (смес от итриев и циркониев оксид), а за анода е YSZ + Никелов оксид.
При принтиране на линия от тези "мастила" високо летливият разтворител се изпарява незабавно и принтираното веднага се втвърдява. Другит разтворител въпреки че се изпарява по-бавно оставя линията достатъчно твъда за да запази формата и достатъчно мека за да се затопи по добавения по-горе слой за да образуват едно цяло. Принтирането става при стайна температура, но както при производство на керамика в последстие се загравя до 1650 °С за да стане принтираният детайл гладък и плътен. За да са сигурни че се свиват до еднакви размери от екипа добавят ппримес от железен в някои от слоевете.
Твърдотелните оксидни горивни клетки работят при високи температури, поради което не изискват електролит и работят с различни газове - включително и метан. Това позвоява да сеизползват и като генератори в електричeската мрежа.
Използването на 3D принтиране за производство на горивни клетки може да е по-лесният начин от стиковането на различни материали - според Джакъс - докторант в лабораторията на Ша, но истиската полза от тази технология e че създава форми, които стандартните производствени процеси не могат. Вместо стандартните стиковки горивните клетки могат да имат форма на концентрични кръгове или плетеници - все неща, които могат да увеличат ефективността.
Междувременно екипът разрботва и мастила за други приложения като керамични заместители на кости, които имат техните механични показатели както и такива дето позволяват 3D принтиране на графен.


post-7686-0-37228800-1418029012_thumb.jp


Източника за малко да забравя

http://spectrum.ieee.org/energywise/green-tech/fuel-cells/engineers-invent-inks-for-making-3d-printed-fuel-cells

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...