Отиди на
Форум "Наука"

Жени воини


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Искам да обърнем малко внимание на жените войни в цялата човешка история. В момента ситуацията в армията е доста по-различна от тази преди 100 година, а реално едва преди няколко десетилетия жените влязоха официално във военния строй.

Та ще започна с Япония:

Дамите от елита на японското общество също били обучавани в изкуството на меча, за да могат да бранят себе си и дома си от убийци и по време на война.

Интересно ДНК проучване, направено на 105 открити тела от битката при Сенбон Мацубару (1580г.) между силите на Такеда Кацуйори и Ходжо Уджинао показва, че 35 от 105-те тела са на жени-воини ( или около 35%)

Из: Клуб Военна история

post-1-0-64811200-1418214511_thumb.jpg

Имаме си във форума тема "Жените и бойните изкуства", но тук искам да обърнем внимание на тези, който са били в редовната армия или тези, които са се сражавали като цяло...в доста теми имаше споменаване на подобни факти както от българското средновековие, така и от европейската история...като цяло има доста интересни факти и истории свързани с жените войни.

Споделете вашите знания по темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Днес жените в армията са нещо съвсем обикновено. В демократичните страни са част от еманципирания избор на професия. В диктатурите са част от пропагандата на режима. Невинаги е било така. През по-голямата част от историята жената-воин всъщност е преди всичко куриоз, рядкост. По тази причина е можела да бъде схващана или като нещо чудовищно и варварско (като например амазонките в гръцките митове или скитските девойки в ранната, полулегендарна историография), или като нещо свято (като валкюриите или Жана д'Арк). Но почти никога жената-воин не е била приемана толкова спокойно, колкото сега. Обикновено е бивала митологизирана, с позитивен или негативен знак, но почти неизменно будейки удивление. Японката от самурайски произход е разполагала с лично оръжие за самозащита и от нея се е очаквала доблестна нагласа, но все пак - не и подвизи на бойното поле. Най-често властната жена е приемана като вдъхновителка на подвизи, дарителка на оръжие. В някои войнствени традиционни култури (например при спартанците и древните германи) майката има особена роля в насърчаването на младия боец към подвизи на бойното поле.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

в Израел, във връзка със състоянието на постоянен въоръжен конфликт с арабските си съседи - всички жени са задължени да служат по две години в армията. Определено интересно явление.

post-917-0-58438400-1418334697_thumb.jpg

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...