Отиди на
Форум "Наука"

Циганският ендоним "Ром" (вторично- "човек", "мъж", "съпруг") -произход


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

В среднобългарските текстове циганите са познати с имената  "ацигани" и  "егѵптѣны". Първото име произлиза от гръцкото  αθίγγανος,означава "недосегаеми" или "недокоснати", не знам кой е правилният превод на думата.

Има теза, че селджукските турци изтласкват циганите към Балканите и Европа; Има и такава, според която циганите идват на Балканите заедно с османците в 14 век.

За наименованието "Ром" (иначе "човек" на цигански  е "мануш"- дума с индоарийска етимология) има различни (хипо)тези, една от които е че е значела "Римлянин" "жител на Рим", на Византия демек..Доколко е  вероятна тази хипотеза?

  • Quote

    Gypsy Rom "man", if not from Coptic ⲣⲱⲙⲉ, "man",[54] is Sanskrit रॊम (roma) "the city Rome",[55][56] probably fromGreek Ῥωμαιος "Roman", signifying inhabitants of Byzantium, who considered themselves successors of Ancient Rome. The Sanskrit word for "man" मनुष (manusha) is related to German Mensch and English man.[57][58]

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Май гърците най-удачно са налучкали наименованието на прокудената от Индия нисша каста. По Родопите ги наричат 'агупи' /аналогично с египтяни/.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е цитат от Уикипедията, енциклопедията на глупците, нали?

Арменските цигани се наричат lom, а арабските dom, което означава, че ṛom си е с чисто индийски произход, но не е свързано с roma- "Рим" (което е книжна форма, в индийските езици за Европа има едно понятие, yona, yavana, т.е. "йонийци".

Вариантите в различните цигански говори показват, че названието произлиза от форма с начално церебрално ḍ, което в новоиндийските езици се реализира различно: r, l, d, ḍ.

ṛom < санскрит ḍomba "нисша каста от скитащи свирачи и танцьори", в новоиндийските езици думата означава "хора с нисши професии" като чистачи, улични музиканти, кошничари и.т.н. (повече примери от речника на сър R.L.Turner, A comparative dictionary of Indo-Aryan languages. London: Oxford University Press, 1962-1966).

Името агупи и египтяни, откъдето в крайна сметка е и английското gypsy, бохеми и.т.н. показва, че европейците са се опитвали по всякакъв начин да си обяснят произхода на тези скитащи групи.

Циганите се появяват в Европа доста преди османците. Огромният брой гръцки заемки в цигански показва, че са прекарали във Византия доста дълго време. На Балканите се споменават май в сръбски грамоти през 13-14 век точно като агупи. А за названието цигани има доста интересна хипотеза на полския езиковед Марек Стаховски, че не произлиза от името на някаква си маргинална фригийска секта, а от унгарското szegény "бедняк, просяк", което отговаря на циганската действителност.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Още един аргумент (езиков).

индийското -m- в позиция между гласни се превръща в цигански v, например:

  • санскрит -> цигански
  • nāman -> анав "име"
  • dhūma -> тхув "дим"
  • grāma -> гав "село"
  • komala -> ковло "мек"
  • hima -> ив "сняг"

и.т.н.

индийското roma би отговаряло на цигански ров, а не ром.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Появата на ромите на балканите изглежда е свързано с империята, която предхожда османската в анатолия - т.е. селджукската. Появата им в зап. европа е по-документирана - за да бъдат допуснати до германските княжества, ромите твърдят, че са "египетски принцове", прогонени от египет заради християнството си по времето на мойсей, т.е. свързват появата си с изгонването на евреите от египет и дори показват една фалшифицирана грамота, че са "египтяни", като искат убежище в западна европа "от преследването на фараона :). Което е добре описано - не без ирония - в зап.европеските хроники от средновековието.Т.е. Ромите са подобни на съвременните "сирийски" бежанци - искат убежище в зап. европа и се представят на жертви на преследване от "фараона". Колкото "сирийските" бежанци в наши дни са сирийци, толкова и ромите са "египтяни", разбира се. Но идеята за "агуптството" е разработена от самите роми като план как да получат убежище в зап. европа. В източна се появяват доста по-рано и трансмитер изглежда е селджукската империя. В самата селджукска империя ромите са използвани - и възможное - внесени от индия с тази цел - като сексуални роби и хора за развлечение. И мъжете, и жените, но, парадоскално, предимно мъжете. По-късно, в османската империя, нишата на ромите е същата. Използването им за сексуални играчки от османците е забранено, ако не греша,чак през 1840-та година от Султана след кървава свада между османци за това кой да прекара нощтта с някакъв ром-хомосексуалист, танцьор на кючек; в свадата десетки разгонени турци губят живота си, което вбесява султана и то забранява използването на ромите като танцьори и теляци в баните, т.е. мъжки проститутки.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

За употребата на ромите като роби-мъжки проститутки в османската империя има запазена доста документация, примерно в един от хамамите в истанбул от 16-ти век управителят на хамама педантично е записал кой роб колко пари е изкарвал на ден, колко сексуални акта е извършил и дори до колко оргазма е довел клиентите на хамама - това на ден. Разбира се, освен роми, индискриминативно, от същите счетоводни по същество записи можем да видим, че освен цигани, в истанбулските хамами индискриминативно за сексуални роби са ползвани сърби, арменци, гърци и естествено българи, събирани измежду еничарите, като голяма част от еничарите са готвени не за военна служба, а за мъжка проституция и са били "теляци" в турските бани, а не войници.Трудно е да се каже каква част, защото службата на еничарите понякога е комбинирана - мъжки проститутки на османците в юношеска възраст, военна служба в по-късна, т.е. двете функции на еничарите - да олабват жилата на османците и да бъдат тяхно пушечно месо, изглежда са комбинирани. За циганите обаче е предназначена само сексуалната функция - танцори на кючек в специални нощни заведения и теляци.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Така, тука като офтопик, твърдението, че в османската империя "няма роби", от историческа гледна точка е смешка и половина. В ранните времена на империята има, и още как, исма си робски пазари, откъдето робите се купуват (предимно в истанбул и сегашна източна България), търговията с роби процъфтява с векове и е крано доходоносна и добре урегулирана; по време на завладяването сегашна източна българия е сериозно разредена откъм популация тъй като пленниците се продават каато роби,и част от набезите на османците всъщност са с търговскаа цел - пленяване на роби и продажбата им. След завоеванието българия повече не е плацдарм за такива походи, но е толкова опразнена от тях, че няма кой да обработва земята, поради което турците започват да "внасят" рая от централните и западните балкани и т.н. Но робските пазари в източна българия остават, само че на тях вече не се продават българи, а цигани и християни от новозавладяваните земи. Поздрави и успех с темата по произхода на циганите и останалите им особености.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Покупко-продажбата на роби в ПБЦ е урегулирана в "Закона на съдене на хората". Където са изброени и престъпления от всякакъв характер, за които наказанието е продажба в робство. А забравих, че в същия закон се споменават и такива, които отвличат свободни селяни и ги продават в робство. Какво да се прави - феодализъм - и за човешки права никой не мисли.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...