Отиди на
Форум "Наука"

За Александрийската и Антиохийската школи


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте! Спешно ми е необходима помощ по една фактологична справка, която правя за една книга. Може ли отнякъде да се потвърдят следните текстове:

"Една Александрийска школа, както цялата школа след това на неоплатониците, представя едно единение между наука, философия и религия – когато още не са били дефинирани с отделни свои схващания... в тази школа човешките раси се разглеждат по-скоро в идеята за Сътворението, отколкото в идеята за еволюционността, след като вече светът е сътворен..."

"В Александрийската школа ще намерим алегоричността. Там я няма идеята за спасението, а присъства идеята за развитието, за разлика от Антиохийската, която търси път за съвършенство като идея за спасение..."

"Антиохийската школа е рожба на християнската епоха и това само за себе си вече дава съвършено друга разцветка на разглежданите проблеми. Там се поставя въпросът за вярата, религията, благовестието, поставят се подвизите, които ще дадат характеристика на личността. Но в тази школа ние няма да намерим изворното начало в идеите за Сътворението, посочено в други школи, а рационалност в тълкуването на Библията, като тезата за падението. Антиохийската школа ще постави въпроса от гледището предимно на християнската доктрина, но в тълкуванията на юдейското изповедание, и то по-скоро в официалното, външното, отколкото в кабалистичното знание. Затова има разминаване с Александрийската школа."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...