Отиди на
Форум "Наука"

Kитове и делфини загинаха на Фарьорските острови


Recommended Posts

  • Администратор
Снимка: Sea Shepherd Global

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Stotitci-kitove-i-delfini-zaginaha-na-Fariorskite-ostrovi-snimki_97486.html

Внимание: Тази статия съдържа фотографии, които за някои хора може да са жестоки

И тази година водите около датските Фарьорски острови стана кърваво червена по време на годишния лов на китове и делфини това лято. 2017 може да е една от най-кървавите години за китове и делфини на островите за последните две десетилетия.

Организацията Sea Shepherd Global тайно документиратрадиционния лов "grindadrap" между юли и септември тази година и току-що пусна серия от снимки от събитието. Според нея най-малко 1203 пилотни кита (или гринда) и 488 делфина са били убити по време на 24 отделни ловни акции през лятото на 2017 г., което я прави една от най-кървавите години от средата на 1990-те години.

Всяка година местната общност на Фарьорските острови се качва на малки лодки, за да се приближи до групи от китове и делфини, забелязани в близост до сушата. С помощта на куки, въжета и ножове ловците започват да изтикват китоподобните до бреговете и плитките заливи. След това  прекъсват гръбначния мозък на животните с помощта на традиционните китоловни ножове.

"Ловците след това започнаха да товарят някои от делфините на камиони, вземаха и китови опашки, докато червата се изсипваха", разказва един свидетел в профила си. "Започнаха да колят останалите делфини. Един ловец отбеляза какви късметлии сме да бъдем свидетели на това като чужденци".

1510400519_6_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

Фарьорските острови са датски архипелаг от вулканични острови между Исландия и Норвегия в Северния Атлантически океан. Първият документиран тук "grindadrap" е от 1584 г. Наред с осигуряването на храна за общността, именно заради традицията grindadrap продължава въпреки противоречивите чувства, които буди всяка година.

1510400527_4_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

1510400535_4_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

Пилотните китове, един от видовете, обект на лова, са вписани в Конвенцията за опазване на европейската дива природа и естествените местообитания, което означава, че клането е забранено в рамките на Европейския съюз, но това не се отнася за Фарьорските острови. Видът и в момента не се регулира от Международната комисия по китолов.

1510400553_9_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

Sea Shepherd Global тайно документира лова тази година и отбеляза, че ловът "премина напълно незабелязан от правителството на Фарьорските острови"  Правителството на Фарьорските острови се опитва да защити лова. В изявление за Fox News, местната власт заяви: "Уловът се разпределя в голяма степен без обмен на пари между участниците и жителите на местния район, където са разтоварени. Всеки кит предоставя на общностите няколкостотин килограма месо и китова мас - месо, които иначе трябваше да внесем от чужбина".

1510400543_2_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

1510400511_2_559x*.jpg

Снимка: Sea Shepherd Global

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...