Отиди на
Форум "Наука"

ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ ЗА КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ – ЕCDL


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Между половин час и 40 минути на ден може да спести служител благодарение на добрите си компютърни познания. Това прави около 145 часа годишно, или 170% възвращаемост на инвестицията за обучение и тестуване. Подобна статистика са отчели във Великобритания, когато през 2001 г. там стартира обучение на персонала в сферата на здравеопазването по програмата на европейските сертификати за компютърни умения ECDL (European computer driving licence). През обучението се предвижда да преминат повече от 700 000 медицински работници на острова. От неотдавна програмата има свой лицензиран представител и в България.

Европейският сертификат за компютърни умения ECDL е сертификационна програма за доказване на компютърните умения на крайния потребител. Прилаганият от нея стандарт на оценяване е унифициран и признат в повече от 140 страни по света. Нейната международна разновидност се нарича ICDL (International computer driving licence), но по същество между двете програми няма разлика. От 1997 г., когато фондацията ECDL започва своята дейност в Ирландия, досега повече от 5 милиона души в целия свят са преминали тестове в международната мрежа от близо 15 000 тес­тови центъра. Според статистиката на фондацията около 1% от европейското население разполага вече с такъв сертификат.

Какво представлява ECDL?

Това е тест за умения. Продуктовата гама на фондацията включва четири различни нива - ECDL Foudational, ECDL Core, ECDL Advanced и ECDL Specialized, които покриват нуждите на потребителите от елементарно до високо професионално ниво. Засега в България ще са достъпни първите две нива, съобщиха от българския лицензиран представител на ирландската фондация. Предвижда се до шест месеца да бъдат пуснати и останалите две. Първото ниво е насочено към абсолютно начинаещите ползватели, както и към такива, чиито познания са ограничени. Обучението е на два етапа - equal skills и e-Citizen, съответно от по 10 - 15 и 30 - 36 часа. Второто ниво ECDL Core включва седем модула: основни понятия за компютъра, работа с компютър и управление на файлове, текстообработване, работа с електронни таблици, работа с база данни, създаване на презентации и работа с глобалната мрежа. След преминаването на три от тези модули, се издава т.нар. малка диплома (секретарско ниво). Всичките седем модула дават достъп до голямата ECDL Core диплома, която е признание за солидни познания и компютърни умения.

Как да получа сертификата?

Издаването на европейските сертификати става само в оторизираните за целта центрове. За тяхното създаване и мониторинг отговарят ECDL организациите на местно ниво. Това са както училища, университети и колежи, така и частни и държавни тренировъчни центрове. Условието е да се придържат към международните стандарти на тестване. Периодично те се подлагат на мониторинг от страна на лицензирания представител на ECDL. По този начин се гарантира спазването на строгите стандарти. От 1 март т.г. в България ще отворят врати два подобни центъра. Подробна информация за тях може да се получи от българския сайт на ECDL - http://ecdlbg.cc.bas.bg/

Какво включват тестовете?

Те са върху най-масово използваните компютърни програми. Въпросите са с умерена сложност и на тях могат да отговорят не само студенти, но и гимназисти. Последната версия на теста отразява и умения като извличане на ресурси от Интернет, справяне с вируси, електронна търговия, цифрови камери, персонални асистенти и др. Засега в България са достъпни първите два големи сектора – ECDL Foundation и ECDL Core, от общо 4. По-късно ще бъдат въведени и по-сложните варианти.

Освен полагане на изпити, в центровете ще се извършва и обучение. По принцип обаче това са независими един от друг процеси. С други думи, ако имате познания и просто искате да проверите нивото си и да получите документ за това, можете да го направите. Не е задължително да следвате и предложения ред на модулите. За да получите сертификата обаче, трябва да преминете задължително през всичките седем модула. Това може да стане както в местен тестови център, така и в друга страна, където прог­рамата ECDL работи. За да положите теста за компютърни умения, трябва да разполагате с т.нар. skill-карта. Там се вписват резултатите от изпита за всеки модул. Тези резултати трябва да бъдат регистрирани в международната база данни на фондацията. Цената на тази карта за България е 30 евро. Крайната цена на сертификата е около 130 евро и включва таксите от по 12 евро за модул и 20 евро за самата диплома. Сумите са без ДДС.

Необходим ли е сертификатът?

Да, в случай че знаете нещо за компютрите, но ви е трудно да определите своето ниво. Или имате нужда да докажете с документ своите умения, за да подобрите професионалните си шансове. В България нивото на компютърните умения все още е доста неясна величина. Сертификатът е гаранция за унифицирани умения както в България, така и извън нея.

В много страни, сред които Италия, Германия, Австрия, Естония и Полша, ECDL е приз­нат за официален изпит. В Италия сертификатът се издава при завършване на средното образование и се изисква при кандидатстване във висше училище. Във Великобритания и Ирландия ползването му е добило масов характер. В други страни сертификатите ECDL се прилагат при обучението на търсещите работа или на служителите от държавната администрация. Големи компании от всички сектори също все по-често изиск­ват наличието на сертификат за компютърни умения от служителите си и от кандидатите за работа.

---

Европейските сертификати за компютърни умения European Cоmputer Drivig Licence (ECDL) вече ще се издават и в България, обявиха от Фондация ECDL-България на пресконференция в четвъртък. Към момента ECDL е най-разпространеният измерител на компютърни умения в света. Преведен е на над 30 езика и се използва в повече от 140 страни.

Сертификатът е за всеки, който иска да оцени компютърните си умения, да удостовери компетентността си в информационните технологии и да ги доразвива. Всеки българин, които го притежава, може да кандидатства с него за работа в страна, където той е признат, заяви заместник-изпълнителният директор на Фондация ECDL Лоркан Малоун.

Програмата ECDL, която ще се развива занапред и у нас, предвижда обучение и оценка на придобитите компютърни умения. Това ще става в специализирани тестови центрове. Засега те са само два - в София, но амбицията е да се развие мрежа и в страната, обясни Радослав Йошинов, член на борда на ECDL-България и председател на лицензионната комисия.

Той обясни още, че в началото ще се издават частични сертификати, които ще обхващат първите две нива от общо седем модула за оценка на компютърните умения. Те включват основни понятия за компютъра, работа с компютър и управление на файлове, текстообработване, работа с текстов редактор и електронни таблици.

До 6 месеца ще бъде пусната и пълната гама на ECDL програмата. Обучението ще става от лиценцирани организации-обучители и по лицензирани учебници. Лицензите ще се издават от фондацията, чието седалище е в Ирландия, чрез представителството й в България, което притежава изключителните сертификационни и лицензни права за територията на страната.

Желаещите да положат тестовете и да получат дипломата ще трябва да си закупят и да регистрират в центровете специална СКИЛ карта, чиято цена е 30 евро (без ДДС). От Фондацията обясниха, че ако кандидатът за сертификат има вече придобити умения и компетенции, може да се яви направо на тест за по-горно ниво. Цената за явяване на тест е 12 евро с ДДС, а издаването на дипломата струва 20 евро.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...