Отиди на
Форум "Наука"

Обработените девташлари при Плиска


makebulgar

Recommended Posts

  • Потребител

В някои от неправилните групи побити камъни около Плиска има интересен вид обработени камъни с различни форми с наклони и канали с различна дълбочина. Тези камъни се отличават от останалите побити камъни освен по това, че са обработени, но и по това че са открити винаги легнали, а не изправени. 

Въпросът е защо са били създадени тези камъни!?

От една страна може да се предположи, че те са някаква междинна недовършена форма на строителни детайли, доколкото каналите в тях може да се предположи, че са прорези за разделянето на камъните на части. От друга страна правилните им форми, които не напомнят на някакъв архитектурен детайл, говорят за по-различното им предназначение. 

Доколкото към момента принципно предназначението на побитите камъни не е изяснено въпросът за предназначението на обработените камъни също стои отворен. 

Ако някой има идеи по този въпрос може да ги сподели. Колкото повече идеи толкова по-бързо ще се открие правилния отговор. 

 

9447727t.png

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...