Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  6627
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  72

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ makebulgar

 1. Според тази логика в днешно време в българската нация трябва да се е влял и малък контингент американци, малък контингент французи, малък контингент немци и разбира се контингент османци, щото използваме купища американски, френски, немски и османски думи. Или пък е въпрос на културно влияние май... Когато има някой по-голям и силен народ, и се случи така че станеш зависим от него по някакъв начин, или си в сферата му на влияние, и съответно заемаш думи, без да е нужно да ти се влива контингент. Просто учиш езиците на силните на деня, за да комуникираш с тях и за да търгуваш с тях, и неминуемо заемаш думи.
 2. Не четеш правилно. Написал съм че преди това не са били тюркоезични, но са били частично тюркизирани. Тоест, имали са някой друг зает военен термин, някоя заета титла, имали са зает календар, и разбира се и един шаран и един бъбрек, но нищо повече, и основата на езика им е била не-тюркска, не-алтайска, а индоевропейска... нещо средно между иранските и славянските наречия... степни индоевропейци... които после се славянизират допълнително.
 3. Е славянизират се частично, но преди това не са били тюркоезични. Били са частично тюркизирани с малко военна е административна лексика, но езикът им не е бил тюркски.
 4. Ето едно ново видео за Малтепе и напредъка при разкопките. Кулата почти сигурно не е кула, а е фундамент на храм, който е съществувал кратко. https://fb.watch/80HOTVZW7h/
 5. На един приятел са му подарили четири стари български банкноти и го интересува нещо повече за тях, и разбира се колко биха стрували днес. 250 лв от 1929 г. 1000 лв от 1938 г. 20 лв от 1944 г. 20 лв от 1947 г.
 6. Гробницата под Малтепе до с. Маноле все още не е разкопана напълно, но по резултатите от досегашните разкопки се очертава да е доста интересна и уникална. Според изнесените данни представлява кула с височина от 22 метра, с квадратен план с основа 12 х 12 м, и с намаляващ на няколко стъпки размер до 7 х 7 м на върха. Имала е някакъв постамент на върха за статуя вероятно. Входът не е открит все още. Ето няколко материала от пресата по въпроса: https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-imame-shansa-maltepe-da-e-neshto-unikalno-6085601 https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/do-edna-godina-razkrivat-unikalnata-carska-grobnica-maltepe-snimki-2115344 https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkriha-unikalna-trakijska-grobnica-kraj-plovdiv-6084900 https://fakti.bg/life/318428-unikalna-imperatorska-mogila-be-otkrita-krai-plovdiv-video http://news.bnt.bg/bg/a/v-mogilata-maltepe-kray-manole-veroyatno-e-bil-polozhen-ksen-trakiyski-vladetel Ако някои знае повече по темата може за пише и да качва снимки ако има.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...