Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

В няколко поста ще се опитам да представя стрелковите подразделения на Вермахта. Често съм си мислил че грамотното тактическо използване на пехотните подразделения съвместно с танковите  на артилерия и въздушни сили а не само танковите колони на блицкрига позволява на Вермахта да развие тактически успехи на източния фронт.  С тази ми мисъл разбира се може и да не се съгласят, но едва ли...

И така - най-малкото пехотно подразделение изпълняващо тактически задачи на полето на боя е  Стрелковото отделение:

Стрелковото отделение на вермахта е в състав 10 боеца и се състои от: командир въоръжен с картечен пистолет МР 38 /40, помощник командир въоръжен с карабина маузер К 98 , 6 души бойци стрелци с карабина маузер К 98, картечар въоръжен с единна лека картечница MG 34 /42 и помощник картечар. Веднага уточнявам че един от стрелците е бил определян за 3-ти номер в картемния разчет и неговата задача е било поднасяне на резервния боекомплект от два цинка с по 300 патрона. Командира отговарял за изпълнението на тактическите задачи, за дисциплината, за имуществото и снабдяването на отделението.

Всичко въоръжение на отделението - 1 картечен пистолет, 7 карабини маузер, 1 лека картечница с двунога, 2 пистолета - Р 08 парабелум или валтер Р38. В отделението има два типа патрони - 7,92×57 Mauser S-Patrone за картечницата и карабините и 9X19 парабелум за картечния пистолет и пистолетите. Всичкото имущество и оръжие на отделението се е пренасяло от отделението.

В походен марш отделението се е придвижвало - начело командира, следван от картечаря, помощник картечаря после бойците, последен в пехотната колона бил помощник командира на отделението. При внезапна среща на противник - срещен бой се построявали в боен ред в центъра картечаря с помощника, в една линия с него по два боеца с карабина разположени на 2-3 метра един от друг. На 2-3 метра зад основната линия и отново на 2-3 метра един от друг и от центъра се разполагала 2-а линия състояща от два боеца с карабина. На няколко метра назад и встрани е позицията на втория помощник картечар който поднася резервните боеприпаси при нужда. Командира на отделеноието няма точно определена позиция понеже трябва да наблюдава боя да отдава команди и помага при трудности, но в принцип първоначално той заема позиция малко отзад зад центъра на отдельонната позиция.

По време на отбранителен или настъпателен бой, бойците от отделението заемат позиции в съответствие с тактическите задачи на поделението - в принцип тактиката на използване на пехотното отделение на вермахта в боя се гради около картечницата...

За всички тези неща подробно се разказва в клирчето....

 

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Amazonski said:

Ето тук още малко подробности по тази интересна тема:

 

http://militaryhistoryvisualized.com/

 

 

 

Амазоне, Благодаря за подкрепата, тъкмо успях да си сверя данните.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пехотен взвод на вермахта:

1 х Командир, 1х Коняр - отговарящ за конете на взвода, 4 х пехотни стрелкови отделения, 1 х група за управление от 4 войника - свързочници, сигналисти - любопитно един от сигналистите предавал със фенер нощем а денем със огледалце съобщенията по морзова азбука, 1х разчет огнева поддръжка от 3 души въоържен с 50 мм миномет.

И така: във пехотния взвод на Вермахта имаме следното въоръжение: 5 картечни пистолета МР 38/40 , 33 карабини маузер К 98, 4 единни леки картечници MG 34 /42, 12 пистолета и една 50 мм минохвъргачка. Взвода има една двуконна талига в която се превозва взводното имущество - забележете не индивидуалното, не отдельонното - тези се носят на гръб от пехотата а именно взводното имущество и взводния резервен боекомплект...

Както виждаме въоръжението на взвода дава достатъчна плътност на огъня а наличието на минохвъргачка със скорострелност приблизително 16 изстрела в минута дава възможност за стрелба от закити позиции по живата сила на противникя на открито или прикрит от леки полеви укрития.

Щатната численост на взвода е от 49 човека, от които само един можем да наречем тиловак, който не участва в боя без жизненоважна необходимост.

Бойния ред на взвода се състоял в две линии на отбрана или нападение. Първата линия от три отделения, втората линия от едно отделение, минохвъргачния разчет заемал закрита позиция за стрелба а командира на разчета едновременно и наблюдател - коректировчик подавал данни за стрелбата. Командира на взвода заедно с групата за управление се намира отзад зад центъра на първата взводна линия...

В това клипче тези неща могат да се видят подробно и нагледно:

   

 

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...