Отиди на
Форум "Наука"

Японците избраха йероглифа "иночи" - "живот" за символ на 2006 г.


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Йероглифът "иночи", означаващ живот и приличащ на летящ въздушен змей, бе избран за символ на отиващата си 2006 г. в Япония, предаде ИТАР-ТАС. Според общонационалния Съвет на уважавани експерти, йероглифът най-добре отразява същността на изминалата година.

На първо място, той подчертава радостта на японците от раждането през септември на дългоочаквания наследник в императорското семейство. Малкият принц, какъвто не се бе раждал още от 1965 г., бе кръстен Хисахито, което в свободен превод означава: "Благороден мъж, който спокойно и дълго крачи по Земята".

Японците свързват с понятието "живот" и мрачните моменти на отиващата си година. По традиция "знакът на годината" се определя на 12 декември от Японското дружество за проверка на знанието на йероглифите - канджи (56 000 на брой).

За символ на 2005 г. то избра йероглифа "Ай" - "любов" - заради изобилието от сватби сред известни личности. Тогава дъщерята на император Акихито, принцеса Саяко, се омъжи за служителя от токийското кметство инж. Йошики Курода и, заради любовта си, по своя воля се превърна в простосмъртен човек.

Междувременно, вестник "Чайна дейли" съобщи, че над 90% от 100 000 ползватели на китайския сегмент от интернет са участвали в интерактивна анкета и са отговорили, че драконът е напълно достоен символ на Китай и не може да олицетворява насилие и агресия.

Директорът на Китайския център за изучаване на културата на дракона и феникса Пан Цзин е заявил, че в западните страни драконът се асоциира със злото, докато в Китай драконът е смятан за добро и неагресивно свръхестествено същество. Червеният дракон, от своя страна, е смятан за символ на благоденствието.

post-471-1165963994_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...