Отиди на
Форум "Наука"

Колко храна изхвърляте?


Recommended Posts

  • Администратор

Хората изхвърлят два пъти и половина повече храна, отколкото се смяташе досега

Източник: https://nauka.offnews.bg/

Цитирай

Модел, създаден от нидерландски учени, показва, че количеството хранителни отпадъци средно на жител на Земята може да бъде много по-голямо от изчислените преди това показатели.

Изследването, публикувано в списание Plos One, показва, че хората получават повече излишна храна, отколкото обикновено се смяташе. Това заключение направиха учени от Университета във Вагенинген в Нидерландия.

През 2005 г. Организацията за прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (FAO) съобщи, че една трета от всички храни, достъпни за консумация, остават неизползвани и в крайна сметка се развалят и изхвърлят. Но методологията за оценка на данните на FAO има някои недостатъци.

Учените, водени от Моника ван ден Бос-Верма (Monika van den Bos Verma), създават нов модел за оценка на връзката между предлагането и количеството хранителни отпадъци. За основа са взети данни на FAO и параметри на човешкия метаболизъм. Благодарение на това изследователите успяха да преценят количеството на пропиляната храна както в световен мащаб, така и в рамките на отделните държави.

Оказа се, че когато нивото на разходите за храна достигне около 6,7 долара на човек на ден, обемът на хранителните отпадъци започва бързо да се увеличава. С увеличаването на богатството темпът на този растеж се забавя, но тенденцията все още продължава.

Моделът на нидерландските учени също показа, че данните на FAO за хранителните отпадъци са занижени почти два пъти и половина. Така според информацията на тази организация през 2015 г. количеството хранителни отпадъци на човек е било равно на 214 калории, докато според изчисленията на изследователи от Университета Вагенинген тази цифра е 527 калории.

Новото проучване предполага, че за да се намали глобалното ниво на натрупване на хранителни отпадъци, е необходимо да се обърне внимание върху подобряването на културата на потребление в страните с висок стандарт и да се предприемат мерки за ограничаване на бързото нарастване на доходите на бедните и развиващите се страни. Моделът, създаден от нидерландските учени, ще  позволи по-ефективно да се оцени напредъка в постигането на международната цел в областта на хранителните отпадъци.

Справка:  Verma MvdB, de Vreede L, Achterbosch T, Rutten M (2020) Consumers discard a lot more food than widely believed: Estimates of global food waste using an energy gap approach and affluence elasticity of food waste. PLoS ONE 15(2): e0228369. doi.org/10.1371/journal.pone.0228369

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Р. Теодосиев said:

да се предприемат мерки за ограничаване на бързото нарастване на доходите на бедните и развиващите се страни.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Избягвам да изхвърлям храна. Или оползотворявам всичко, или на работа има кученца, на които давам. 

Точно храна да се хвърля, ми се вижда грозно, цинично и дебелашко. Лично съм виждал възрастна двойка, да рови нощем в контейнерите за боклук... 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Над 41 200 кг. храна се изхвърлят всяка секунда по света. Това представлява хранителни отпадъци на стойност  1,3 милиарда тона храна годишно или 1/3 от световното производство на хранителни продукти, създадени за консумация. Хранителните отпадъци засягат както богатите, така и бедните страни и се загубата им се оценява на 750 милиарда долара. Изхвърлената за година храна би могла да нахрани 3 милиарда души.

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, което след това се пропиляват. Милионите тонове храна, загубена от европейците, се разпределят по следния начин:
- 42% - от домакинствата
- 39% - от хранително-вкусовата промишленост
- 14% - от сектора за обществено хранене
- 5% - от търговците на дребно.

Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO), 32% от цялото количество произведена храна в света се губи или изхвърля. Това означава, че 1/3 от храната, предназначена за консумация от човека, завършва, гниеща в контейнери на потребители и търговци на дребно, или бива разваляна заради лошо транспортиране или събиране на реколтата. Докато в по-бедните страни недостигът на храни е породен от неефективните методи за прибиране, съхранение и транспорт на реколтите, в богатите държави най-големи загуби се регистрират в края на веригата – при потребителите.

Храната, която е изгубена или изхвърлена:
– заема 30% от общата площ на земеделска земя в света, това е площ с размерите на Китай;
– консумира около една четвърт от всички води, използвани в селското стопанство;
– е отговорна за около 8% от глобалните емисии на парникови газове заради разлагането на храната в депата за отпадъци;
– е с въглероден отпечатък от 3,3 гигатона въглероден диоксид – ако тези емисии принадлежаха на една държава, то тя щеше да бъде третият най-голям източник на въглеродни емисии в света след САЩ и Китай;
– причинява икономически загуби на стойност около 940 милиарда долара на година;
– изостря продоволствената несигурност и недохранването на световното население.

Отпадъците на човек на глава от населението са между 95 - 115 кг годишно в Европа и Северна Америка, докато потребителите в Африка на юг от Сахара, Южна и Югоизточна Азия, всеки изхвърля само 6 - 11 кг годишно.

По-малките загуби на храна и отпадъците биха довели до по-ефективно използване на земята и по-добро управление на водните ресурси с положително въздействие върху изменението на климата и върху поминъка на хората. ФАО има за цел да повиши уважението към храната, както - и към фермерите, които я произвеждат, към природните ресурси, които влизат в производството й, и към хората, които остават без нея. Намаляването на загубата на храна и на хранителните отпадъци е от решаващо значение за създаването на нулев глад и постигането на световните цели за устойчиво развитие, край на глада и осигуряване на устойчиви модели на производство и на потребление.

По материали от интернет

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Човекът е оцелял защото е ял... качествена и вкусна храна.

Изхвърлената храна обикновено е развалена или с ниско качество. Развалената или нискокачествена храна води до болести и от там и до смърт. Но никой не иска да умира и да живее зле заради болести. Затова и развалената храна я хвърляме. Не е вкусна по принцип. Има мухъл и други бактерии. А храната се разваля и е трудно човек да успее да контролира това и да я използва до дупка така че нищо да не изостава.
 

И по принцип в природата нищо не се губи. Ние изхвърляме храна и процъфтяват някои видове покрай това.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За да се извхърля по-малко храна трябва да се купува по-малко храна, която всъщност няма да се изяде, а ще се изхвърли.

Същото важи и за всички продукти, които се купуват и не се използват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, Р. Теодосиев said:

трябва да се купува по-малко храна

ако купуваш по-малко храна ще гладуваш, и след това пак ще си купиш повече.

проблемът е, че никой вече не живее ден за ден и когато отива в магазина пазарува за няколко дни повече храна.  ако изчислиш всичко до грам пак може да останеш с по-малко храна и ще се наложи пак да отидеш до магазина. а това е загуба на време и ресурси.

тоест презадоволяването е нужно.

животните в природата действат по същия начин. презапасяват се с храна когато им попадне дори и да не успеят да я изядат след това. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако не изхвърляме храна и купуваме по-малко храна няма да спасим гладуващите в Африка. Просто онези които я произвеждат ще намалят производството и ще вдигнат цените. Производетилите на храна никога няма да произвеждат без пари изпращайки продукцията си на гладните и бедните в Африка или другаде. 

Подобни кампании: не изхвърляй храна, а я дари на гладните и бедните, имат смисъл примерно в центъра на големия град където живеят гладни и бездомници и където са струпани разни хранителни магазини и ресторанти изхвърлящи негодна храна, но нямат смисъл за населението като цяло и за гладуващите в Африка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доскоро си мислех, че всички са като мен и гледат да изхвърлят само в краен случай. Но последните години се убеждавам в обратното (данни за ресторантите, които изхвърлят предимно годна храна, просто защото не се е изяла) и някак си е тъжно. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...