Отиди на
Форум "Наука"

България в космоса


Recommended Posts

 • Модератор Космически науки

Време е да обособим отделна тема!

Платформата SPARTAN на българската фирма EnduroSat ще лети с ракета на СпейсЕкс Фолкън 9

2 юни 2020 г. 13:50 ч. Българската космическа фирма ЕндуроСат оповести в Туитър, че споделената платформа за утвърждаване на приложни научни и технологични разработки SPARTAN ще бъде изстреляна посредством ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9".

Платформата е базирана на 6U-CubeSat и ще може да превозва до седем прибора в рамките на една мисия.

Подробностите ще бъдат оповестени през следващите дни.

spartan-platform.jpg

Платформата на "ЕндуроСат" - SPARTAN. Credit : EnduroSat 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3386-2020-endurosat-spartan

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Започна производството на сглобените полетни спътници AmbaSat - и един от тях е български

2 юни 2020 г. 14:00 ч. Британската компания AmbaSat оповести, че е започнало производството на полетните модели микроспътници - тези, които ще летят в ниска околоземна орбита.

Вече са готови първите предварително сглобени сателити! Един от тях е собственост на Светослав Александров от сайта КОСМОС БГ. За него е резервиран и полет на борда на ракета. 

Напомням на читателите, че фирмата AmbaSat конструира микроспътници по стандарта "спрайт" - не по-големи от пощенски марки. Тези спътници не десетки хиляди, не дори хиляди, а само стотици долари. 

Космосът става все по-достъпен за всеки човек! 

За повече информация: AmbaSat 

AmbaSat-satellites-production.jpg

Производствената линия спътници AmbaSat. Photo credit : AmbaSat

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3387-2020-ambasat-production-started

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Информационен ден за възможностите за развитие на българския космически сектор и сътрудничество на България с ЕКА

European-Space-Agency.jpg

На снимката - астронавти на Европейската космическа агенция. Photo credit : ESA

2 юни 2020 г. 19:25 ч.

Мариян Маринов. Министерство на икономиката, със съдействието на София Тех Парк и Риск Спейс Трансфер – Офис за трансфер на технологии към БАН организира онлайн информационна сесия: „Възможности за развитие на българския космически сектор и сътрудничество на България с Европейската космическа агенция (ЕКА)”, която ще се проведе на 09 юни 2020 г. от 10.00 до 12.00 ч.

Фокусът на събитието е да предостави информация на българските фирми за възможностите за участие в еропейските космически програми и ползите от тях.

По време на информационната сесия ще бъдат дискутирани основни технологични и икономически аспекти на перспективите за сътрудничество с ЕКА, както и ще бъде предоставена информация за водещите конкурси за иновации за спътникова навигация и наблюдение на Земята към Европейската Комисия: Copernicus Masters и Galileo Masters.

За да получите повече информация или да се запишете за участие в информационната сесия е необходимо да се регистрирате на следния електронен адрес: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe0ogkkjECN-haAZqUEDG1qMwoAG4cTUqJ3w3XIYB59xAnI3A/viewform.

За допълнителна информация и въпроси, моля да се свържете с: office@rst-tto.com 

Същевременно продължава изпълнението на проекта “Feasibility Space Study of Bulgaria”, който трябва да направи оценка на потенциала за развитие на българския индустриален и научен капацитет в космическия сектор, неговите технологии и готовност за сътрудничество с Европейската космическа агенция. С цел да се постигне максимална обективност и прозрачност при определянето на приоритетите и възможностите на българската индустрия за коопериране с ЕКА, отново искаме да Ви поканим да попълните въпросника към проект на следния електронен адрес: https://rstsurvey.limequery.com/616727?lang=bg 

Пълната програма на събитието може да видите ТУК

Източник: Sofia Tech Park

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3388-2020-esa-informacionen-den

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме една година от изстрелването на виртуалния астронавт в космоса

2019-6-dec-electron-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

6 декември 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Всички знаем, че българска песен лети в космоса. На 6-ти декември 2019 г. с помощта на ракета "Електрон" в космическото пространство полетя и наша книга! По случай днешната годишнина като автор на книгата ще ви разкажа какво още направих до момента, как всеки от вас може да се включи в космическа инициатива и каква ще е следващата мисия на "Аз, виртуалният астронавт" - защото такава ще има! 

"Аз, виртуалният астронавт" е научно-популярна книга, в която разказвам какви са възможностите да участвате в космически проекти като любители или професионалисти. Любопитното е, че когато тя излезе в края на 2018 г., аз все още до голяма степен не се бях възползвал от тези вратички към космоса, които съществуваха. Тоест, самият аз все още не бях станал пълноценен виртуален астронавт :) Започнах да изпълнявам собствените си съвети едва след като написах книгата - и първото, което направих, бе да се свържа с частната космическа компания Mini-Cubes, основана от Джо Латрел, за да изстреляме "Аз, виртуалният астронавт" в орбита! Какво по-добро послание от това, че всеки може да стани "виртуален астронавт"? На 4-ти май 2019 г. инициативата бе официално оповестена на сайта на Mini-Cubes

Вчера се свързах с г-н Латрел относно последните новини относно последната мисия и бъдещите инициативи. Тъй като книгата ми беше прикачена към карта памет, намираща се на горната степен на ракетата-носител, аз успях да разбера, че степента е летяла в орбита до 8-ми ноември тази година, когато изгоряла в земната атмосфера. Така че "Аз, виртуалният астронавт" премина през огнен финал на тази своя първа експедиция. Но това не е всичко. Подготовката за втората мисия е вече в ход - тогава книгата ми ще бъде прикачена към спътник, който ще бъде изстрелян през юни 2021 година. Ако всичко мине наред, "Аз, виртуалният астронавт" ще лети в орбита цели пет години! 

Междувременно книгата се радваше на изключителна популярност и към настоящия етап първият хартиен тираж е изчерпан. Все още обаче можете да закупите електронния вариант от уебсайта на книжарница "Книгите". Държа обаче да отбележа, че с г-н Иван Богданов, основател на ИК "Фондация Буквите", подготвяме второ издание - този път с още повече разкази как да станете виртуални астронавти и личен опит с моите проекти.

Изпращането на книгата в космоса беше първото ми участие в реална космическа мисия и аз получих възможността да стоя на предния ред, наблюдавайки как протича подготовката за полет. 

2020-juno-salexandrov.jpg

Южните циклони на Юпитер - снимка, заснета от "Джуно" и обработена от Светослав Александров. Photo credit : NASA / JPL-Caltech / SWRI /MSSS / Svetoslav Alexandrov

В какви други начинания участвах? Едно от тях бе свързано с обработката на изображения посредством графичен софтуер, инициатива, организирана от екипа на мисията на НАСА "Джуно", която понастоящем изучава Юпитер. Макар и да има много по-добри от мен в графичната обработка, моите снимки се радват на сравнително добра популярност в социалните мрежи, а някои от тях са намирали място в медиите - в това число на страниците на Forbes (линк тук).

salexandrov-swag-1.jpg

Светослав Александров с подаръците, изпратени към него от КосмоКуест

 swag-detailed.jpg

Подаръците в близък план. Фото: Светослав Александров

Но това, с което най-много се гордея, бе моето участие в проекта на CosmoQuest, който даде възможност на всеки да се включи в картографирането на астероида Бену на базата на снимки, изпратени от американската космическа мисия "Озирис-Рекс". Напомням на читателите, че благодарение на този труд, в който участваха хиляди хора, бе изготвена най-подробната карта на астероид (по-подробна дори от картите на нашата Луна). Това подсигури успешното спускане на "Озирис-Рекс" на повърхността на Бену през месец октомври тази година и благополучното събиране на проби. 

Тъй като съм единственият българин, който е картографирал над 200 снимки на Бену, бях и единственият българин, който бе отличен с наградата SULFUR ROCKSTAR на CosmoQuest. През месец март получих специална пратка от проекта с множество подаръци от мисията, в това число стикери, емблема, книжка с описание на "Озирис-Рекс" и стилна значка. 

Защо пиша всичко това? Защото, популяризирайки космонавтиката и отразявайки постиженията на космическите агенции в цял свят, постоянно получавам коментари от българи, които пишат патетично: "А България? Ние къде сме? Ние какво правим?", често пъти придружено с коментара "в миналото имахме двама космонавти, а днес - нищо". 

Не, не е нищо и ако някой ви пише такива глупости, моля Ви, не му вярвайте! Днес светът е отворен - и всеки може да се включи и да участва в космически проект. Дори и само да бях писал статии за страниците на КОСМОС БГ и нищо друго да не бях направил в този живот, щях да съм удовлетворен от работата си, защото съм запознал хората с текущото развитие на космонавтиката. И ако някой ваш познат продължава да настоява, че българите не правят нищо съществено, просто го попитайте: "А ти какво направи, за да не е така?". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3695-2020-virtual-astronaut-space-one-year

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Частен български спътник ще полети в космоса на 29-ти юни с ракета Фалкън 9

spartan-platform.jpg

Платформата на "ЕндуроСат" - SPARTAN. Credit : EnduroSat

28 юни 2021 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Когато поредната ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" излети утре, на 29-ти юни, в 21:00 ч. българско време, сред полезния товар на мисията "Транспортър-2" ще пътува и български изкуствен спътник - "SPARTAN", построен от иновативната частна компания EnduroSat. 

Названието "SPARTAN" представлява съкращение от Shared Platform for Applied Research and Technology AffirmatioN - т.е. това не е просто обикновен сателит, а сериозна платформа, която може да превозва до 7 бройки полезен товар. Платформата е базирана на стандарта CubeSat, като е изградена от шест стандартизирани единици (6-U). 

По този начин EnduroSat заема важна ниша на пазара на микросателитите и се превръща във водеща фирма в тази сфера. Посредством платформата множество компании, агенции, университети ще имат удобен достъп до космическото пространство.

Напомням на читателите, че "SPARTAN" не е първата мисия на EnduroSat. През 2018 г. спътникът "EnduroSat One" беше изстрелян в орбита чрез американски кораб "Сигнус". Демонстрационната мисия излъчи успешно Одата на радостта, като радиосигналът беше прихванат от радиолюбители.

Компанията EnduroSat е основана от българския предприемач Райчо Райчев. 

За повече информация: Endurosat Facebook page

Уебсайт на Endurosat - endurosat.com

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4049-2021-endurosat-29-june-set-flight

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

Мъск се ядоса на регулаторите: ракетата Фалкън 9 с българския спътник SPARTAN не успя да излети

29 юни 2021 г. 22:15 ч. Американската космическа ракета "Фалкън 9", която днес трябваше да изведе в космоса 88 спътника, в това число българския "SPARTAN" на частната компания EnduroSat, не успя да излети. Причината - самолет, който навлезе неправомерно в защитената около ракетата зона. 

Илон Мъск обаче е ядосан на регулаторите. 

"За съжаление стартът бе отложен днес", написа предприемачът в Туитър, "защото самолет навлезе в "защитената зона", която е абсурдно огромна.

Няма начин, по който човечеството може да се превърне в космическа цивилизация без сериозна регулаторна реформа. Текущата регулаторна система е счупена". 

2021-musk-transporter-2-scrubbed.png

Ракетата, която не излетя днес. Photo credit : SpaceX

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4052-2021-musk-angry-regulators

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Интересно, това е бъдещето. Възхищавам се на такива хора, които дават собствения си живот за да може светът да върви напред!

Редактирано от Любен Ангелов
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита 88 спътника, сред които и български!

2021-30-jun-falcon-9-spartan-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

30 юни 2021 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:31 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя ракетата на СпейсЕкс "Фалкън 9" на специализирана мисия за споделени полети "Транспортър-2". Общо 88 спътника пътуваха на борда на ракетата, сред които и български - това е сателитът "SPARTAN", построен от родната компания EnduroSat. 

Първата степен на "Фалкън 9" бе "B1060", като това бе осма мисия за нея. По случайност дебютният полет на степента беше реализиран преди точно една година, на 30-ти юни 2020, като тогава тя изпрати в космоса GPS спътник. През следващите 12 месеца степента бе използвана за извеждането на още пет мисии за интернет групировката на СпейсЕкс "Старлинк", както и за изстрелването на турски телекомуникационен спътник.  

Обтекателят от днешния полет също бе рециклиран, като и двете му половини са ветерани от по две предходни мисии. 

След тазвечершното изстрелване "B1060" извърши благополучно кацане, но не върху плаваща платформа в океана, както е обикновено, а върху площадка на суша. Това бе първото кацане на ракета на СпейсЕкс по суша след декември 2020 г. 

Полетът бе 20-ти за СпейсЕкс през настоящата година. Тъй като сме накрая на месец юни, а двадесет от планираните на Илон Мъск са вече зад гърба на предприемача, може да кажем, че целта за 40 изстрелвания до края на 2021-ва изглежда напълно реалистична - стига да няма неочаквани отлагания. 

Названието на българския спътник "SPARTAN" представлява съкращение от Shared Platform for Applied Research and Technology AffirmatioN - т.е. това не е просто обикновен сателит, а сериозна платформа, която може да превозва до 7 бройки полезен товар. Платформата е базирана на стандарта CubeSat, като е изградена от шест стандартизирани единици (6-U).

По този начин EnduroSat заема важна ниша на пазара на микросателитите и се превръща във водеща фирма в тази сфера. Посредством платформата множество компании, агенции, университети ще имат удобен достъп до космическото пространство.

Напомням на читателите, че "SPARTAN" не е първата мисия на EnduroSat. През 2018 г. спътникът "EnduroSat One" беше изстрелян в орбита чрез американски кораб "Сигнус". Демонстрационната мисия излъчи успешно Одата на радостта, като радиосигналът беше прихванат от радиолюбители.

Компанията EnduroSat е основана от българския предприемач Райчо Райчев.

Видеозапис от днешния старт - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4057-2021-falcon-9-spartan-launches

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

Латвийският стартъп Мишън Спейс ще изстреля детектори на българската CubeSat-платформа, създадена от ЕндуроСат

28 януари 2022 г. 14:30 ч. Мишън Спейс, латвийско прохождащо предприятие, което се занимава с проучвания и мониторинг в сферата на космическата метеорология, ще изстреля детектори на CubeSat-платформа, произведена от българската компания ЕндуроСат. 

Изстрелването е планирано за последната третина на 2022-ра година. 

"Ние сме горди да подкрепим Мишън Спейс в създаването на първата комерсиална инфраструктура за събиране на космически метеорологични данни", съобщава Райчо Райчев, основател на ЕндуроСат. "ЕндуроСат очаква с нетърпение да разгърне тази уникална инфраструктура за космическа метеорология в орбита, както и да работи тясно с Мишън Спейс, за да могат те да напишат своята история на успех през следващите години".

ЕндуроСат ще е сред първите клиенти на латвийския стартъп. 

Източник: EnduroSat

spartan-platform.jpg

Платформата на "ЕндуроСат" - SPARTAN. Credit : EnduroSat 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4341-2022-endurosat-missionspace

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американска ракета Антарес изпрати към МКС кораба Сигнус с българска апаратура на борда!

2022-19-feb-cygnus-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

19 февруари 2022 г. 22:35 ч.

Светослав Александров. Тази вечер, на 19-ти февруари, в 19:17 ч. българско време от Средноатлантическия регионален космодрум на о-в Уолопс, САЩ, излетя космическата ракета на американската фирма Нортроп Груман "Антарес". Тя изведе в космоса космическия кораб "Сигнус", който ще достави научни прибори на Международната космическа станция (МКС), сред които присъства и българският "Люлин-СЕТ". 

Всеки един от корабите на Нортроп Груман бива кръстен на важна личност от историята на космонавтиката. Изстреляният днес "Сигнус" бе именуван на климатолога и астронавт Пиърс Селърс, който летя до МКС три пъти - през 2002, 2006 и 2010 година. През 2016 г. Селърс бе диагностициран с рак на панкреаса - в последен стадий, нелечим. Преди да почине астронавтът даде предсмъртно интервю относно важността да се борим с климатичните промени (интервюто е достъпно на български език на страниците на КОСМОС БГ на този линк).

Корабът беше изпратен на път към МКС посредством уникална космическа ракета - "Антарес". Тя е невъзвръщаема, но Нортроп Груман, за разлика от СпейсЕкс, пести пари не чрез рециклиране на нейните степени, а чрез аутсорсване на производството в други държави. В случая цялата първа степен на "Антарес" се произвежда в Украйна, като същевременно тя е оборудвана с построени в Русия двигатели "РД-181". Така по ирония на съдбата две държави, които днес са в състояние на военен конфликт, работят съвместно за американската космонавтика. Втората степен на ракетата вече е американско производство, с двигател на Нортроп Груман "Castor-30XL". Тя е твърдогоривна, за разлика от работещата с керосин и кислород първа степен.

Строежът на космическия кораб също е аутсорснат. Всеки "Сигнус" се състои от сервизен модул и товарен модул. Единствено сервизният модул се произвежда от Нортроп Груман, а товарният се изготвя от италианското предприятие Талес Аления Спейс. 

На борда на кораба пътуват около 3 765 кг. научни експерименти. Най-важните от тях са: 

1. "Люлин-СЕТ" - български прибор за изучаване на космическата радиация, който е разработен в ИКИТ-БАН от колектив под ръководството на проф. дфн Цветан Дачев. 

2. Colgate Skin Aging Experiment - експеримент, в хода на който ще се проучва стареенето на кожата в условията на безтегловност. 

3. MicroQuin 3D Tumor - в рамките на този опит ще се изпита влиянието на лекарство върху клетки от рак на простатата и гърдата. Счита се, че в условията на безтегловност лекарството ще може да повлиява клетките по-ефективно, отколкото е възможно на Земята. 

4. OGA H2 Sensor Demo - този опит ще тества нови датчици за кислородогенериращата система на борда на МКС.

5. Space As-Lib - изпитание на нов тип литиево-йонна батерия, специално предназначена за работа в космически условия. 

6. XROOTS - експеримент, който ще изпита нови хидропонни и аеропонни системи при отглеждането на растения.

Пристигането на космическия кораб е насрочено за понеделник, 21-ви февруари, в 11:35 ч. българско време. То ще бъде координирано от астронавта на НАСА Раджа Чари, който ще прихване "Сигнус" посредством роботизираната ръка "Канадарм2" и ще го монтира към модула "Юнити", част от американския сегмент на МКС.

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4373-2022-19-feb-cygnus-launches

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса българска спътникова платформа!

2022-25-may-transporter-5-launch.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

25 май 2022 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:27 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" с мисията за споделено извеждане на полезен товар в орбита "Транспортър-5". Сред този товар присъства и иновативна спътникова платформа, създадена от българската компания EnduroSat. 

Според информацията, публикувана на уебсайта на EnduroSat, Споделената Спътникова Услуга на фирмата представлява най-евтиният и достъпен начин, по който всеки един от нас може да достави своя прибор в орбита. Основаната от предприемача Райчо Райчев компания отговаря за справянето с всички трудности, съпътстващи една космическа мисия - интеграцията на инструмента, изпитанието му, бюрократичните спънки и логистичните сложности. Така крайният клиент е фокусиран изцяло върху своите си цели и задачи, без да мисли за останалата бумащина.

Изстреляният днес космически апарат на EnduroSat е кръстен "Platform-1". Фирмата обещава да провежда мисии средно по веднъж на всеки 90 дни. Следващите изстрелвания за нуждите на българския стартъп са планирани за третото и четвъртото тримесечие на 2022-ра. Полет е насрочен и за началото на 2023-та. 

Ракетата "Фалкън 9", която бе назначена за мисията "Транспортър-5", беше оборудвана с първа степен под сериен номер "B1061", като това беше осмият полет за нея. Преди тя е била използвана за изстрелванията на първата редовна пилотирана мисия на СпейсЕкс до МКС посредством кораб "Крю Драгън", за втората редовна пилотирана мисия, за спътник "Сириус", за 23-тата товарна мисия до МКС посредством кораб "Карго Драгън", за космическия телескоп "IXPE" на НАСА, за четвъртата мисия за споделено извеждане на полезен товар "Транспортър-4". Днешният полет на "B1061" с "Транспортър-5" също бе безпроблемен, като след приключването му степента осъществи меко приземяване върху Зона за кацане №1 на космодрума Кейп Канаверал. 

Това бе 22-рото орбитално изстрелване на СпейсЕкс през 2022-ра година. Компанията на Илон Мъск продължава да осъществява средно по един полет седмично. 

Видеозапис от днешния старт - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4552-2022-25-may-transporter-5-launch

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

здравейте, бих искал да съобщя, че съм в състояние да предложа за тестове и изпитания конкретен електромагнитен вид технология за задвижване на космически кораб или превозно средтво тип "стар-трек", "нло" и други видове подобни апарати

Редактирано от x_name41
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...