Отиди на
Форум "Наука"

Любимият действа като болкоуспокояващо


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Докосването на любимия съпруг успокоява жената по време на стрес.

За да докажат това научно, специалисти от университета на Вирджиния са подложили жени на три слаби токови удара в присъствието на съпрузи или непознати, съобщиха световните информационни агенции.

За да се успокои по време на стрес, на жената й е достатъчно докосването на любимия съпруг. Ако няма такъв, то поне на представител на силния пол, доказа Джеймс Коен, невролог от университета на Вирджиния.

Той е установил, че жените преживяват стресови ситуации по-леко, ако мъжът им ги държи за ръка. При това облекчението е напълно обективно, тъй като е регистрирано с помощта на магнитно-резонансна томография.

Коен е извършил изследването с 16 съпружески двойки, които наистина смятат брака си за щастлив, а също с мъже и жени, които не са брачни партньори и не се познават помежду си. По време на експеримента жените са били подложени на три слаби токови удара. В първия случай съпругът е държал жена си за ръка, във втория това е бил непознат мъж, а в третия представителките на нежния пол са били оставени без тази своеобразна мъжка тактилна подкрепа. Всеки път паралелно е било извършвано сканиране на мозъка с метода на магнитно-резонансна томография (MRI-сканиране).

Анализът на получените данни е показал как реагират клетките на главния мозък на жените при наличието или отсъствието на подкрепа. Установено е значително понижение на нивото на стресова активност на невроните на главния мозък в момента на токов удар при жените, когато съпругзите им били до тях. Жените са се успокоявали и тогава, когато непознат мъж ги е държал за ръката, но в далеч по-малка степен.

Жените с наистина щастлив и хармоничен брак по-лесно понасят болката, тъй като, според д-р Коен, в дела на мозъка, който отговаря за реакциите на болка, се намалява нивото на афективните компоненти на активността.

Според д-р Коен това е първото изследване, което разглежда реакцията на подложен на стрес човек при допир. Освен това то е първото, при което количествено е измерено влиянието на близки и топли отношения между хората върху главния мозък.

Резултатите от изследването са публикувани в Phological Science.

http://actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...