Отиди на
Форум "Наука"

Космическа програма на Израел


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Израел изстреля изкуствения спътник Офек 16 със собствена ракета Шавит!

2020-ofeq-16-launches.jpg

На снимката: ракетата "Шавит" излита тази нощ, за да достави в космоса спътника "Офек 16". Photo credit : Defense Ministry of Israel

6 юли 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 04:00 ч. българско време от космическия център Палмахим в Израел излетя космическата ракета "Шавит" с разузнавателния изкуствен спътник "Офек 16". Спътникът благополучно достигна до целевата си орбита. 

Съгласно информацията, разпространена от Министерството на отбраната на Израел, "Офек 16" е електро-оптически спътник с модерни възможности. Министерството е публикувало и снимка на самия сателит: 

2020-ofeq-16-satellite.jpg

Спътникът "Офек 16". Photo credit : Defense Ministry of Israel

Израелските космически ракети "Шавит" са лекотоварни, с възможност да извеждат малък полезен товар в околоземна орбита с тегло между 350 и 800 килограма. Израел започва да разработва тези ракети през 1982 г., а първото изстрелване е през 1988 година, с което Израел се превръща в осмата държава, способна да провежда самостоятелни космически полети без чужда помощ. В рамките на 32-годишния експлоатационен период "Шавит" са летяли общо 11 пъти, от които два полета са завършили с провал. 

За разлика от американския космически център Кенеди във Флорида или европейския Куру във Френска Гвиана, от които ракетите се изстрелват на изток, по посока на околоосното въртене на Земята, израелските космически полети от Палмахим се отправят на запад, над Средиземно море. Така спътниците от серията "Офек" биват позиционирани в ретроградна орбита - с движение, обратно на околоосното въртене на Земята. 

"Нашата спътникова мрежа ни позволява да наблюдаваме целия Близък изток - и дори повече от това", съобщава Шломи Судари, ръководител на космическата програма на Израел.

Предишното израелско изстрелване бе през 2016 година, когато в космоса бе позициониран спътникът "Офек 11". Ръководството на космическата програма на Израел не ни информира каква е причината за скока в номера, т.е. защо сега спътникът се казва "Офек 16", а не "Офек 12".

Видеозапис от старта: линк (Twitter връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3455-2020-israel-ofeq-16-launch

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...