Отиди на
Форум "Наука"

Ракетите на СпейсЕкс - с по-бърза възвръщаемост от космическите совалки!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе спътник и счупи рекорд по възвръщаемост!

2020-21-july-falcon-9-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

21 юли 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Много хора, включително и някои работещи в космическата индустрия, смятат усилията на СпейсЕкс в областта на възвръщаемостта за загуба на време. Тези скептици ни напомнят за горчивите уроци от космическите совалки, които, макар и да бяха частично възвръщаеми, се оказаха скъпи, сложни за поддръжка и трудно подготвяни за полети. Довчера рекордът за най-кратко време между два полета на една и съща система за изстрелване се държеше от американската совалка "Атлантис" - през 1985 г. тя успя да излети в космоса, да се върне и след 54 дена да бъде подготвена за повторна мисия. 

Считано от днес обаче рекордът принадлежи на американската компания СпейсЕкс. Тази нощ в космоса излетя ракета "Фолкън 9" и тя благополучно изведе в космоса южнокорейски спътник. Това бе същата ракета, която на 30-ти май изпрати на път към МКС астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Отне само 51 дни на специалистите да я подготвят за повторен полет, така счупвайки рекорда на "Атлантис"! 

Ето накратко фактите от днешното изстрелване: стартът на "Фолкън 9" бе осъществен от космическия център Кейп Канаверал в 00:30 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми от техническа или метеорологична гледна точка. В геостационарна орбита бе позициониран южнокорейския спътник "ANASIS-II" - това е първият комуникационен сателит на Южна Корея изцяло за военни цели.

2020-21-july-landing.jpg

На кадъра: първата степен на "Фолкън 9" след нейното кацане върху "Просто прочети инструкциите". Photo credit : SpaceX

След като първата степен на "Фолкън 9" си свърши работата, тя успешно се завърна на Земята върху плаващата платформа "Просто прочети инструкциите" в Атлантическия океан. По-късно Илон Мъск написа в Туитър, че двете половини на обтекателите също са прибрани благополучно. Така единственият компонент на ракетата, който не се завръща след полет, е втората степен.

Днешната мисия бе 12-та за СпейсЕкс през 2020 година. Но за пръв път през настоящата година компанията на Илон Мъск проведе специализиран полет за клиент, различен от НАСА, американските военни или за спътниковия интернет на СпейсЕкс "Старлинк". По-нататък през следващите седмици очакваме още един старт за чуждестранен клиент - в космоса ще бъде изстрелян аржентинският спътник "SAOCOM-1B". Полетът бе насрочен първоначално на март, но заради коронавирусната пандемия бе отложен, тъй като наземните екипи не можеха да се трудят заради наложената социална дистанция и рестрикции при пътуване.

Останалите мисии за 2020 година включват полет на "Крю Драгън" с екипаж, първи полет на новия товарен кораб на СпейсЕкс "Карго Драгън", както и изстрелване на единствената действаща свръхтежка ракета "Фолкън Хеви" за мисия на военновъздушните сили на САЩ. 

Видеозапис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3483-2020-spacex-breaks-rocket-reus-record

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...