Отиди на
Форум "Наука"

Eвропейските полети са възобновени за пръв път от началото на пандемията


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Европейската ракета Ариана 5 изпрати в космоса три космически апарата!

2020-16-aug-ariane-launch.jpg

Кадър от излитането тази нощ. Photo credit : Arianespace

16 август 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Европейската космонавтика възобнови своите изстрелвания за пръв път от началото на пандемията. Тази нощ в 01:04 ч. от космодрума Куру във Френска Гвиана излетя ракетата "Ариана 5", а в космоса бяха изведени общо три космически апарата - спътниците "Galaxy-30" и "BSAT-4B", както и обслужващата мисия на Нортроп Груман "MEV-2" за удължаването на живота на стари сателити. 

Това бе третия полет на европейската ракета "Ариана 5" за 2020-та година, но първият след продължителното прекъсване, наложено в средата на март заради COVID-19. Последно на 18-ти февруари в космоса бяха изстреляни спътниците "JCSAT-17" и "GEO-KOMPSAT 2B".

Нека да се върнем на днешната мисия. Спътникът "Galaxy-30" е с общо тегло 3 298 килограма. Той бе първият, който беше освободен от горната степен на "Ариана 5" - това се случи 27 минути след старта. Сателитът е собственост на Интелсат, очаква се да работи 15 години и ще осигурява мобилни и мрежови услуги, сред които поточно предаване на висококачествено видео. 

Седем минути след разделянето на "Galaxy-30" се отдели и организираната от Нортроп Груман мисия "MEV-2" с общо тегло 2 875 килограма. Това е уникален роботизиран апарат - той може да се скачва със застаряващи и все още работоспособни спътници. Осигурявайки им нужното гориво, апаратът е в състояние да удължи живота им с години наред, вместо да се налага сателитите да бъдат извеждани от работната си орбита.

Тринадесет минути след "MEV-2" и серия от маневри, контролирани от бордовия компютър на "Ариана 5", бе освободен и "BSAT-4B". Спътникът има общо тегло 3 530 килограма и ще осигурява висококачествени телевизионни услуги на територията на Япония. И този сателит се очаква да работи 15 години. 

Днешният полет бе уникален и с това, че ракетата "Ариана 5" имаше някои съществени модификации. Една от тях бе свързана с прилагането на нова бордова технология, наречена Kassav. Технологията позволява изпращането на детайлна телеметрична информация в реално време към полетния екип на космодрума Куру.

Променен е и обтекателят на ракетата с цел намаляването на стреса по време на разхерметизирането при отделянето на двете половини. Промяната се налага заради предстоящия полет на космическия телескоп "Джеймс Уеб" през 2021 г., който е много чувствителен и евентуално сътресение може да повреди чувствителните му компоненти. Днешният полет бе първият за "Ариана 5" с новия обтекател.

Още една модификация касае авиониките и навигационните системи - те са вече по-леки с 85 килограма заради елиминирането на металните компоненти и използването на нови материали. Това увеличава товароподемността на "Ариана 5" до геостационарна орбита на 10 300 килограма.

Днешният полет бе 109-ти за "Ариана 5". Европа понастоящем разработва нова космическа ракета "Ариана 6", която в един момент ще замени предходната версия. 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3525-2020-16-august-ariane-5-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...