Отиди на
Форум "Наука"

Първо полярно изстрелване от Флорида след 50-годишно прекъсване


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля спътник в полярна орбита - първото полярно изстрелване от Флорида след 1969 г.

2020-31-august-falcon-9-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

31 август 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:38 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида бе изстреляна благополучно ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9" с аржентинския спътник "SAOCOM-1B" и двата микросателита "GNOMES-1" и "Tyvak-0172". Това бе първото изстрелване към полярна орбита от източния бряг на Щатите след повече от 50-годишно прекъсване. За последен път САЩ осъществи полярна мисия от Флорида на 26-ти февруари 1969 година, когато ракетата "Делта E1" летя с метеорологичния сателит "ESSA-9". 

През последните десетилетия американците предпочитат да изстрелват полярните си спътници от базата Ванденберг в Калифорния, тъй като ракетите, които се отправят на юг, прелитат над океанска площ, а не над населени места. Не е така, когато се изстрелва от източния бряг - тогава ракетите прелитат над Куба. През 1960 г. се случва любопитен инцидент - по време на изстрелването на ракета "Тор", фрагменти от нея попадат на кубинска територия и убиват крава на име Руфина. След случката Фидел Кастро обвинява американците в "жестока атака и нарушаване на въздушното пространство на Куба". В крайна сметка САЩ дава обезщетение от $2 милиона, с което бедната Руфина влиза в историята като най-скъпата крава в света.

Изстрелвайки сателити от Ванденберг, Щатите се предпазват от подобни куриозни случки - но за съжаление тази база е по-отдалечена от екватора в сравнение с Кейп Канаверал, поради което изстрелването в конкретни полярни орбити е по-трудно и изисква повече гориво. Ето защо СпейсЕкс работиха съвместно с американските ВВС, за да минимизират рисковете от падане на отломки върху населени места. Така през първите минути след старта "Фолкън 9" се насочи в югоизточна посока и така ракетата не мина над градовете във Флорида, след което по време на работата на втората степен се насочи директно на юг, за да се получи желаният орбитален наклон. Тогава спътниците прелетяха директно над Куба, но вече височината беше достатъчно голяма и рискът от падането на боклуци при евентуална катастрофа остана пренебрежимо нисък. 

Малко факти за днешния полет - първата степен на "Фолкън 9" e летяла на две предходни товарни мисии до МКС през декември 2019-та и март 2020-та. Освен това степента се завърна успешно на Земята след изстрелването - но не върху плаваща платформа в океана, а върху наземна площадка на Кейп Канаверал. Това бе едва второто кацане по суша през 2020-та година, като първото бе на 7-ми март.

И трите спътника са позиционирани в техните целеви орбити, следователно мисията е напълно успешна. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3544-2020-31-august-spacex-polar-launch

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...