Отиди на
Форум "Наука"

Падания на китайски ракети до населени места


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Степен на китайска ракета падна близо до училище скоро след изстрелването

2020-rocket-fell-next-to-school.jpg

Снимка от иначе успешното изстрелване на 7-ми септември. Photo credit : CAST

8 септември 2020 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 7-ми септември, Китай изстреля успешно ракета-носител "Лонг Марч 4B" със спътник за наблюдение на Земята "Гаофен 11". Но въпреки че сателитът бе позициониран благополучно в орбита, китайците се разминаха на крачка от трагедия - първата степен на носителя падна в близост до училище.

На публикуван в мрежата любителски видеозапис (линк в края на тази публикация) се вижда как отработената степен се насочва неконтролируемо към разположената до училището гориста местност, след което експлодира. Облакът от експлозията е с оранжев цвят, което е показател, че ракетата е работила с отровната горивна смес от хидразин и диазотен тетроксид. 

Тази двукомпонентна горивна смес се нарича хиперголична и при нея компонентите се самозапалват спонтанно при контакт. Ето защо тя все още се ползва в практиката - не се налага внедряването на сложни системи за запалването на двигателите. Но освен че сместта е токсична, тя е и вредна за околната среда. Поради този факт на запад вече почти не летят подобни ракети, а и космодрумите се строят в близост до морето, за да не падат ракетните степени край селата и градовете.

Китай също има подобен космодрум до брега, откъдето се изстрелват новите ракети "Лонг Марч 5" и "Лонг Марч 7". Те работят с керосин и кислород или течен водород и кислород. Но все още функционират и трите по-стари космодрума, които се намират дълбоко в провинцията - регионите са били подбрани по време на Студената война, за да се осигури нужното ниво на секретност. Проблемът е, че там има населени места. 

Принципно преди изстрелването на ракетите жителите биват предупреждавани, за да им се даде възможност да се евакуират. Фактът, че това видео е заснето с такива подробности показва, че падането на степента е било очаквано. Но остава само да гадаем защо този път не е имало евакуация. 

Видеозапис от падането на степента на ракетата - Youtube link

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3556-2020-china-debris-crash-school

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...