Отиди на
Форум "Наука"

Руска възвръщаема ракета Амур


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Роскосмос се опитва да изкопира СпейсЕкс, но дали ще успее?

amur-rocket.png

Ракетата "Амур". Илюстрация: Роскосмос 

7 октомври 2020 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. На 5-ти октомври руската космическа агенция оповести план за създаването на възвръщаема ракета на име "Амур". Представена под надслова "безотказна като автомат Калашников", ракетата представлява копие на американската "Фолкън 9". Мнозина вече изразиха скептицизъм, че подобно на останалите руски проекти в бъдеще несвършено време, така и "Амур" надали някога ще напусне чертожната дъска... 

Съгласно представените планове на сайта на Роскосмос, ракетата ще притежава обтекател с по-голям диаметър от този на основното ядро. Първата степен ще е възвръщаема и ще е оборудвана с крачета за приземяване. Всяка първа степен трябва да е в състояние да лети до 10 пъти по време на първоначалната фаза на експлоатация, а по-нататък до 100 пъти. Звучи ли ви познато? На мен също. 

Е, има и някои разлики между "Фолкън 9" и "Амур". Ракетата на СпейсЕкс работи на керосин и кислород, докато "Амур" е замислена да е на метан. "Фолкън 9" има девет двигателя на първата степен, а руският аналог - пет. И докато Илон Мъск е усъвършенствал кацанията върху плаваща океанска платформа, руснаците ще разчитат "Амур" да се завръща върху наземна площадка в близост до космодрума Восточний. 

Най-голямата разлика, естествено, е че "Фолкън 9" е действаща ракета, която последно летя вчера. Ракетата "Амур", подобно на множеството други руски космически проекти, е описвана посредством любимата на всички ни частица "ще". 

Единственото потенциално предимство на "Амур" е, че ако някой ден влезе в експлоатация, тя ще е на цена от $22 милиона при товароподемност от 10.5 тона до ниска околоземна орбита. За сравнение цената на нова ракета на СпейсЕкс е $62 милиона, а на вече използвна - $50 милиона. 

Някои експерти обаче казват, че това предимство не е много сигурно. Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника например обръща внимание на факта, че "Амур" ще бъде готова (ако изобщо приемем, че ще стане готова) чак през 2026-та година. Пазарът на спътниковите изстрелвания е прекалено динамичен и никой не може да предвиди какво ще е неговото състояние след шест години. Очаква се обаче метановата система за изстрелвания на СпейсЕкс "Старшип" да е в напреднал етап на експлоатация, а тя ще е с напълно възвръщаеми компоненти. "Фолкън 9" е с възвръщаеми обтекатели и първа степен, но втората степен се изхвърля след полет. "Амур" също ще е само частично възвръщаема, като единствено първата степен ще се използва повторно. Напълно е възможно през 2026-та година на пазара да няма необходимост от частично възвръщаеми ракети... 

Това, което Роскосмос представи като план, само и единствено потвърждава, че в областта на ракетостроенето Русия изостава от САЩ вече с 15 години. Напомням, че СпейсЕкс за пръв път оповести, че се работи по ракетата "Фолкън 9" през 2005-та година. Тоест руската космическа агенция, която досега е пренебрегвала възвръщаемите технологии (и в лицето на Рогозин дори ги е оплювала като непрактични и прикриващи практиките на дъмпинг), най-сетне съзрява за тях. И започва от нулата - т.е. от мястото, където СпейсЕкс бе през 2005 г.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3590-2020-amur-rocket-spacex

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Заради критика в медиите: Русия няма да ни информира за ракетата Амур-СПГ

21 октомври 2020 г. 17:25 ч. Във връзка със създаването на новата възвръщаема ракета "Амур", руснаците не са доволни от реакциите в медиите, изказаната критика и твърденията, че ракетата е копие на "Фолкън 9" на СпейсЕкс. Поради тази причина те решиха повече да не ни информират как тече разработката.

Новината бе съобщена от научно-популярното списание "Все о космосе".

"Тази информация получи широк отзвук в медиите, из форумите тече обсъждане на проекта, ние се запознахме с различните мнения. Във връзка с това, за да съхраним ефективния ритъм на работата на специалистите от РКЦ "Прогрес", взехме решение да не коментираме създаването на ракетата "Амур-СПГ" до края на разработката на концептуалния проект", съобщи директорът на предприятието Дмитрий Баранов.

По-рано беше съобщено, че "Амур" ще има възвръщаема първа степен, която ще каца вертикално подобно на първите степени на американските "Фолкън 9". Всяка от степените ще може да се използва по десет пъти. 

amur-rocket.png

Ракетата "Амур". Илюстрация: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3612-2020-russia-obshtestveno-mnenie

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Русия отложи с две години срока за изготвянето на двигателите за възвръщаемата си ракета

1 юни 2021 г. 08:05 ч. Първите опитни метанови двигатели, които ще се използват на новата руска възвръщаема ракета "Амур", ще са готови през 2025 година. Това е отлагане с две години - първоначално поставеният срок бе 2023 година.

Новината за отлагането бе съобщена от РИА Новости.

През месец май 2020 година Роскосмос сключи договор с предприятието Химавтоматики на сума 6.3 милиарда рубли за приготвяне и изпитване на осем двигателя на кислород и метан "РД-0169". Планираше се първият да бъде създаден през 2023 година, още три - през ноември 2024 година и четири - през ноември 2025 година.

Сега съобразно новата документация се предвижда всички двигатели да са готови през 2025 година.

Двигателите "РД-0169" с 85-тонна тяга са базирани на изпитателните двигатели "РД-0177", които от Химавтоматика са длъжни да създадат до края на настоящата година.

Напомням на читателите, че "Амур" е отговорът на Русия към "Фалкън 9". Тази ракета ще има първа степен, която трябва да може да се връща и рециклира до десет пъти след полет.

Напомням също така, че през месец май Илон Мъск вече демонстрира това постижение. 

amur-rocket.png

Ракетата "Амур". Илюстрация: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4004-2021-russian-amur-delays

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...