Отиди на
Форум "Наука"

Вода на Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ново откритие: Има вода в осветените от Слънцето региони на Луната!

2020-sofia-nasa-moon-water.jpg

Тази илюстрация показва местоположението (т.е. кратера Клавиус), където е открита вода на Луната. Image credit : NASA

26 октомври 2020 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Ново откритие за нашата Луна! Днес НАСА оповести, че в осветените от Слънцето региони на естествения ни спътник има вода. Доскоро учените смятаха, че водата може да се намери само в студените кратери, до които никога не достигат слънчевите лъчи. 

Откритието бе направено посредством американската обсерватория SOFIA, която представлява 2.5-метров телескоп, монтиран към модифициран "Боинг 747". НАСА изпълнява проекта съвместно с немския аерокосмически институт DLR. През последните месеци има сериозен натиск обсерваторията да бъде пенсионирана поради слаба научна продукция, така че откритието идва точно навреме и може да предотврати тази съдба.

SOFIA е открила водни молекули в кратера Клавиус, един от най-големите и красиви лунни кратери, които могат да бъдат наблюдавани от Земята. Предишни изследвания са доказвали, че в лунната повърхност има водородни атоми, но учените дълго време не можеха да определят дали тези атоми са свързани в молекулата на водата или са под формата на хидроксил ( OH ). Сегашните измервания потвърждават, че наистина става въпрос за вода, при това в концентрации, еквивалентни на 340 милилитра за кубичен метър лунен грунд.

Важно е обаче да се отбележи, че учените все още не знаят и не могат да потвърдят със сигурност дали тази вода може да се използва като ресурс от бъдещи експедиции. Това е така, защото не е ясно под каква форма съществува водата. Една от възможностите е тя да е разтворена в лунното "стъкло", което се получава при сблъсъка между метеоритите и лунната повърхност. Другата възможност е да има мънички ледени кристали в грунда. Във втория случай би било по-лесно да усвояваваме водата. 

Напомням на читателите, че макар и още от епохата на пилотираната лунна програма "Аполо" през 60-те и 70-те години да се спекулира за наличието на вода на Луната, първото сериозно откритие беше направено през 2009 година, когато американски инструмент на борда на индийската мисия "Чандраян 1" доказа, че в полярните лунни кратери има лед. По-късно през същата година друга американска мисия LCROSS потвърди находката. Сега, след като знаем благодарение на SOFIA, че водата се среща и сред други лунни местности, включително такива, осветени от Слънцето, нашият естествен спътник е вече много по-интересен. 

Източник: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3620-2020-26-oct-moon-water-discovery

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...